Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Naylon Poşeti Yasaklayan İlk Başkan

İstanbul'da günde 10 bin tona yakın çöp çıkıyor ve yüzde 10’u sadece onlara ait. Doğada dönüşüm süresi 400 ile 1000 yıl arasında değişen naylon poşetler, dünyada her yıl yaklaşık 500 milyar adet üretiliyor. Bunların yalnızca yüzde 1’inin geri dönüşümü sağlanırken geri kalan yüzde 99’u ise doğaya bırakılıyor. Ve artık Kadıköy bu poşetlere veda

NTV
1 Naylon Poşeti Yasaklayan İlk Başkan

BR>
Haydarpaşa Limanı projesi İBB Meclis onayından geçti. Sizin bu konuda görüşleriniz neler? Bu proje ile neler değişecek? Kadıköy için nasıl bir etki yaratacak?

Ortaya çıkmış bir proje olmadığı sürece evet dememiz mümkün değil. Ben sorumlu yöneticiyim, elbetteki Haydarpaşa Garı'nın çevresindeki olumsuzlukların, ofis binalarının ve antrepoların kaldırılmasını istiyorum. Öğrenciliğim Haydarpaşa Lisesi'nde geçti, oraları çok iyi bilirim ve daha evvelden böyle yapılar yoktu. Kuşkusuz, sonradan getirilen atıkların kaldırılması için çalışma yapılması gerekir.

Haydarpaşa Garı'nın yeni ulaşım ağı içerisinde eskisi kadar önem arzetmemesi nedeniyle farklı bir kullanıma büründürülmesi de düşünülebilir. Ancak parayla satın alınamayacak tarihi değerlerin yok edilmesini anlamak mümkün değil!.. Bugün Karaköy'den vapura bindiğinizde, Haydarpaşa Lisesi'nin arkasına bir bıçak saplanmış olduğunu göreceksiniz. Bu Haydarpaşa'da yeni yapılan Kalp ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi'dir. Bu binanın aslında yıkılması gerek, bölgenin komple siluetini, tarihi dokusunu bozmuş durumda ama sağlık adına milyarlarca dolar harcanmış... 

Şimdi siz Haydarpaşa Garı, Haydarpaşa Lisesi, Selimiye Kışlası ve Kız Kulesi gibi tarihi zinciri nasıl değerlendireceksiniz? Bunu anlatmalılar... Eğer gökdelen yapacaksanız; o gökdelenler altından da yapılsa, dövizler de aksa bir anlam ifade etmez çünkü onunla bu tarihi satın alamazsınız.

Önemli olan şu; çıkacak olan projeyi tartışalım, eğer iyi bir proje ise tabii ki destek veririz. Örneğin; Çırağan gibi 2-3 katlı, oraya uyabilecek, kot itibariyle Selimiye Kışlası'nı etkilemeyecek ve yapı itibariyle Gar'ı bozmayacak yapılaşmalara elbette sıcak bakarız.

Garın bulunduğu bölüm şu anda nasıl? Nasıl bir plan yapılmalı?

Haydarpaşa Garı'nın arkası - Nautilus'e kadar - komple mezbelelik. Aslında garın, Rasim Paşa dediğimiz Yel Değirmeni ve Rıhtım Caddesi'nin bulunduğu alanla beraber planlanması gerekir. Şimdi bu bölgenin garı, yel değirmeni, Rıhtım caddesi bize ait. Siz, buradaki ilçe belediyesinin görüşlerini almayacaksınız, Kadıköylü'ye ve sivil toplum örgütlerine danışmayacaksınız, sonra diyeceksiniz ki "Ben bir proje yaptım, gelin bakın"... Ama şu anda yapılanma koşulları belli bir de ortada yok.

Her yerde önce plan sonra proje yapılır. Boş alanlar için bu doğrudur ama bu kadar tarihi dokunun olduğu yerde bunun tam tersinin yapılması lazım bence. Önce ne yapacağınızı bize söyleyeceksiniz; bakalım gerçekten bu yapı içerisinde göze batıyor mu, batmıyor mu; tarihi dokuyu bozuyor mu, bozmuyor mu? Eğer siz sadece "şuraya bu kadar yoğunluk getireceğim" derseniz bu olmaz, bugüne kadar yapılan da bu! Hükümet dayatmacı, Büyükşehir boyun eğici şekilde devam ediyor.

İstanbul'un sadece burası değil, bir çok yerinde Sanayi Bakanlığı'nın, Turizm Bakanlığı'nın, TOKİ'nin ve çeşitli kurumların yapmış olduğu planlar var ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi her seferinde buna boyun eğdi, ses çıkaramadı. İstanbul'un en büyük şanssızlığı bu!.. Oysa kente sahip çıkması gereken Büyükşehir Belediyesi ve bizleriz. Onların sahip çıkamadığı yerlere bizler sahip çıkacağız. O bakımdan Haydarpaşaya ve çevresine sahip çıkacağız. Eğer ortada somut bir proje yoksa, evet dememiz de mümkün değil!

Proje kapsamında bir de otel söz konusu...

Nereye koyacaklar binaları? Nautilus'e doğru mu? Haydarpaşa Garı'na mesafesi ne kadar olacak? Bunlar çok önemli noktalar. Siz onu getirip binanın Yanına koyarsanız olmaz. Örneğin; Üsküdar ve Kadıköy'ü birbine bağlayan bir köprü var; Haydarpaşa Köprüsü... Siz gar ile köprünün arasına yeni bir bina yapmamalısınız, bunun arası yeşil alan olmalı. Ayrıca arkadan hiçbir yapılaşmanın olmaması gerekir. Bütün bunlar planla tartışılmaz, bilgisayarda yerli yerine koyarsanız herkes görür. Birşey saklayarak bu işi tartışamayız, şu anda herşey saklanıyor, ne olduğu belli değil!..

Daha önceki tartışmalarda gökdelenden de bahsediliyordu sanırım...

İlk etapta 4-5 gökdelen dediler ama sonra böyle birşeyin olmadığını söylediler. Ben sorumlu yönetici olarak bekliyorum. Önümüze getirip koymadıkları sürece, bunun aksi olacak her uygulamaya dava açarız ve muhakkak şekilde hak arama özgürlüğümüzü kullanırız.

Nasıl bir proje önerirsiniz?

Rasimpaşa, Yel Değirmeni ve Haydarpaşa Garı beraber düşünülmeli. Aynı şekilde Kız Kulesi, Selimiye Kışlası ve Haydarpaşa Lisesi'nin önündeki büyük vadiyi de unutmamak gerek. Bu şekilde çok rahatlıkla bir proje yapılabilir.

Alışveriş merkezi yapılacak mı?

Siz buraya büyük gemilerin yanaşacağı bir merkez yapmayı düşünüyorsanız, o da yanlış! Karaköy'e yanaşan 20-25 katlı gemiler zaten bulundukları yerde silueti kapatıyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde kentin bu kadar merkezine giren büyük gemiler yok. Gemiler, daha kenar bölgelerde yapılmış limanlara yanaşırlar ve yolcularını buraya indirirler; ama bizde Türkiye'nin en güzel tarihi dokusunun olduğu yere bunları getirip koyuyorsunuz. İnanılmaz bir şey!.. O bakımdan buraya alışveriş merkezi veya büyük yolcu gemilerinin yanaşacağı liman olarak düşünmek son derece hatalıdır ve İstanbul'a ihanettir!

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/naylon-poseti-yasaklayan-ilk-baskan-_75249.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • naylon poşetlerin kullanılmayacağına çok sevineceğim. Sigara yasağına sevindiğim gibi...İnşallah yakında sıra Kadıköy'deki düzensiz, kırık dökük yapılara gelir. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!