Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Naylon Poşeti Yasaklayan İlk Başkan

İstanbul'da günde 10 bin tona yakın çöp çıkıyor ve yüzde 10’u sadece onlara ait. Doğada dönüşüm süresi 400 ile 1000 yıl arasında değişen naylon poşetler, dünyada her yıl yaklaşık 500 milyar adet üretiliyor. Bunların yalnızca yüzde 1’inin geri dönüşümü sağlanırken geri kalan yüzde 99’u ise doğaya bırakılıyor. Ve artık Kadıköy bu poşetlere veda

NTV
1 Naylon Poşeti Yasaklayan İlk Başkan

BR>
Kadıköy ve çevresi gayrimenkul açısından ele alınırsa yatırım yapmak isteyenlere neler söylenebilir?

Kadıköy'de boş arsa bulmak çok mümkün değil. Tek tük bulunabilir ama onlar da artık değerlerine ulaşmış durumdalar. Bence yatırım için çok pahalı yerlerden mülk almak çok cazip değil, değeri yüzde 1 artıyor ama gelişime açık yerlerde bir anda yüzde 40 - 50 artışlar olabiliyor.

Sizin tavsiyeleriniz hangi bölgeler?

Hep diyordum Ataşehir'e yatırım yapın, gelişiyor diye. Şimdi ise Fikirtepe, Hasanpaşa ve Merdivenköy gelişim aşamasında. Bu bölgelerde yatırım, kendini kısa sürede finanse ediyor.

Avrupa yakası ile kıyaslandığında, bölge hangi özelliğiyle emlak konusundan daha avantajlı?

Kadıköy'ün bir özelliği var; 1950'lerden bu yana insanların yatakhanesi olmuş... Konut olarak daha çok kişinin ikamet ettiği yer, o bakımdan insanlar burada oturmayı tercih ediyor. Ayrıca bölge, kendi potansiyeli içerisinde yaşanyanlarına hizmet veren bir yapıya sahip. 24 saat yaşayan bir kent. Tabii bu da gayrimenkulun değerini artırıyor ve kiraları yükseltiyor.

Sizin döneminizde bölgenin kazandığı değerler ve değişimler neler oldu? Selami Öztürk'ü değerlendirmenizi istesek...

Kendimiz içindeyken farketmiyoruz ama dışarıdan gelenler Kadıköy'ün çevresinin çok değiştiğini söylüyor. Mesela; biz göreve başlamadan önce bölgenin havası kirliydi. Televizyon anonslarında akşamları sokağa çıkmayın diyorlardı. Şimdi hava kirliliği yok. Geldiğimizde kişi başına düşen yeşil alan 1 metrekareydi. Şimdi dünya standartları 7 iken biz 10 metrekareye çıkardık. O günlerde çevre örgütleri kurulmuştu çünkü yeşil katlediliyordu. Şu anda tek bir örgüt kalmadı çünkü yeşili biz koruyoruz. Denizlerimiz girilemez haldeydi, şimdi tüm kollektörler sayesinde girilebiliyor.

Kadıköylü kültür ve sanat için karşıya giderdi, şimdi karşı buraya geliyor. Örneğin; İstanbul'daki tek opera binası Kadıköy'de bulunuyor. Bölge; insan profili, eğitim ve yaşam kalitesiyle çok önde bir ilçe. Avrupa'da ne varsa, aynısı burada da var. Dünyanın hiçbir yerinde çocuklarla ilgili bizim merkezimiz gibi diş polikliğini bulamazsınız. Her gün 300 çocuğun ücretsiz diş tedavisi ve bakımları yapılıyor. Dünyada bunu yapan 2 ülke var; İsviçre ve İskandinav ülkeleri... Onlarda küçük çapta, biz ise bunu geliştirdik.

Öte yandan 1380 tane piyano, keman, vurmalı sazlar, gitar, bale, dans, drama eğitimi alan çocuğumuz var her biri sınavla geldiler. Şimdi bana gösterin; çocuğa yatırım yapan, kültürüne ve sağlığına bu denli önem gösteren başka bir belediye var mı? Farklı bir belediyeyiz. Ama bunu yapan biz değiliz, Kadıköylüler... Geziyorlar, görüyorlar ve Başkan şunu yapalım diye talep ediyorlar. Keşke kaynaklarımız el verse ve maddi olanaklarımız hükümet tarafından kısıtlanmasa da daha farklı projeler sunsak...

Var mı öyle hali hazırda olan projeler?

Olmaz olur mu? Paranız olduktan sonra yapacağınız çok proje var...

Ne gibi mesela...

Kadıköy'deki İski Arıtma İstasyonu'nda günde 4 yüz bin tonun üzerinde su direk olarak denize gidiyor. Siz Edirne'nin bu tarafta Bolu'nun suyunu kullanıyorsunuz ama bu suyu burdan denize veriyorsunuz. Böylelikle tabiatın dengesini bozuyorsunuz, başka bölgede yaşayan vatandaşların haklarını yok ediyorsunuz, buna hakkınız yok! Oysa yapacağınız şey çok basit...

Neler yapılabilir peki?

İski'nin arıtma istasyonunu biyolojik arıtmaya çevirseydik, 400 bin tonun 300 bin tonunu sulamaya yönlendirseydik her gün 300 bin ton su kullanılmayacaktı. Yer altı suları fazlalaşacaktı. Sonuç itibariyle tabiat bir dönüşüm ve bu değişime katkı vermek lazım ama biz sadece emiyoruz. Özgürlük parkımızda bunun küçük bir modelini (120 bin metrekare) geliştirdik. Eğer o alanı sulamayı gerçekleştirebilirsek bu alanı çoğaltacağız. Yine güneş enerjisini ısıtmada, seralarda kullanmak ve elektriğe çevirmek lazım. Bununla ilgili de çalışmalarımız var ama hepsi maddiyata dayalı.

Hükümet destek vermiyor mu?

Bırakın destek olmayı, köstek olmasınlar. Bizim haklarımızı kestiler.

CHP ve AKP belediyeleri arasında fark var mı?

Bu bir yönetim anlayışı. Ben sosyal demokratların yönetim anlayışının dünyaya çok entegre olduğunu ve Türkiye'yi taşıdığını düşünüyorum. Biz 4 iken 12 ilçe olduk. İddia ediyorum bir dahaki dönem, Büyükşehir Belediye Başkanlığı sosyal demokratların olacak. 1989 - 1994 - 1999 - 2004 - 2009 yani toplam 5 dönemdir görevdeyim, çalışanı kimse tutamaz.

Görev süreniz dolduğunda Kadıköy'de ne değişmiş olacak?

Örneğin, engelliler ilgili çok önemli bir projemiz var. Çalışma kapsamında, her binanın girişinde rampa, engelli olsun olmasın her evde ve işyerinde bir engelli girişi olacak diye karar aldık. Kadıköy 5 yıl sonra butik projelerin uygulandığı, farklı sokakların oluştuğu, insanların gezmek için özel geldiği bir yer haline gelecek.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5
http://www.yapi.com.tr/haberler/naylon-poseti-yasaklayan-ilk-baskan-_75249.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • naylon poşetlerin kullanılmayacağına çok sevineceğim. Sigara yasağına sevindiğim gibi...İnşallah yakında sıra Kadıköy'deki düzensiz, kırık dökük yapılara gelir. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!