Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ne İçeride, Ne Dışarıda...

İstanbul’da son yıllarda yeni tip bir yerleşim modeli dikkat çekiyor. Rezidans olarak adlandırılan, sakinlerine uçsuz bucaksız konfor ve güvenlik vaat eden bu yapılar, aynı zamanda bir önceki moda müstakil evler ve villalara göre, kent merkezinde olmak gibi bir avantaj da sunuyor. Bütün bunlar, okuduklarımız, duyduklarımız ve gözlemlediklerimiz…

Cumhuriyet DERGİ



/STRONG>

Paran varsa geç, yoksa dur!

İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aliye Ahu Gülümser ve Doç. Dr. Tüzin Baycan Levent, İstanbul’daki rezidansları “Korumalı Yerleşimler” adlı araştırmalarında incelediler. Onlarla araştırmaları ve sonuçları hakkında konuştuk.

- Rezidanslar hızla artıyor. Bunun yararları ve zararları ne?

İstanbul’da, korumalı yerleşmelerin gelişimi konusunda yapmış olduğumuz araştırma, bu yerleşimlerin hızla yayıldığını ortaya koymuştu. Firmalar rezidansların bulundukları bölgelere daha iyi altyapı getirdiklerini, güvenli alanlar yarattıklarını ve yasadışı yapılaşmanın önüne geçtiğini anlatıyorlardı. Ancak İstanbul’da rezidanslar için zaten altyapının yetersiz ve nüfusun yoğun olduğu alanların seçildiği görülüyor. Rezidansların en az bir mahalle büyüklüğünde olduğu varsayıldığında, getirdikleri nüfus nedeniyle mevcut altyapı hizmetleri yetersiz kalıyor ve tüm kenti etkiliyor.

- Kent içindeki rezidansların inşasında çevrenin sosyo-ekonomik durumunu ne kadar gözetmek gerekir? Rezidanslar bulundukları yer ile nasıl bir iletişim geliştiriyor?

Projenin gerçekleştirileceği alanın sosyo-ekonomik yapısı çok önemli. Bu nedenle daha proje aşamasında çevre sakinleri bilgilendirilmeli ve fikirleri alınmalı. Rezidanslar söz konusu olduğunda böyle katılımcı bir süreç işlemediği gibi kimi zaman çevre sakinlerinin bu mekânlardan içeriye bile alınmaması, yaratılan yeni mekân ile halk arasında iletişimin olmadığının göstergesi. Rezidansların çoğunda bulunan havuz, spor salonu gibi sosyal tesislerin bütçesi yeten kesime üyelik sistemi ile açık olması sosyalleşme şansını arttırıyor, ancak bu ortak yaşam alanlarının her kesime hitap etmediğini ve etmek istemediğini de unutmamak gerekir. Dolayısıyla, rezidanslar bu bir araya gelememenin uzantısı ya da sonucu olarak ortaya çıkıyorlar.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/ne-iceride-ne-disarida-_61962.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!