Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Orman Diye Al, Maden Aç!

Milli Emlak'ın ağaçlandırılmak şartıyla devrettiği tepeye 27 yıl sonra 'maden ruhsatı' verildi. "Bırakın orman olsun" diyen Çandır Köyü ayağa kalktı.

yapi.com.tr
Orman Diye Al, Maden Aç!

1985 yılında Ankara’nın Kalecik ilçesine bağlı Çandır Köyü’ne eğitim vermek için gelen öğretmenler, köyde hiç yeşil alan olmadığını fark edince öğrencilerle birlikte ağaçlandırma projesi geliştirdi. Çandır gençleri 833 bin 544 metrekarelik ‘Bağlar Sivrisi’ Tepesi’nin ağaçlandırılması için köy halkını ikna etti. Köy heyeti, köy merası olarak kullanılan Hazine arazisinin ağaçlandırılması için Ankara Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren Milli Emlak Müdürlüğü ise proje kapsamında ‘tepenin ağaçlandırılması’ şartıyla araziyi 1986’da dönemin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na devretti.

Proje kapsamında 1986’dan bu yana Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Çandır sakinleri tarafından her sene kademeli olarak bölgede ağaçlandırılma yapıldı. Eskiden çorak arazi olan köy merası ormanlık alana döndü. Ancak 2012 yılında Özgün Yapı Sanayi Şirketi bölgede kalker ocağı kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Firmanın ruhsat alması üzerine Çandır sakinleri de bakanlığa taş ocağı için ÇED raporu alınıp alınmadığını sordu. Bakanlık yetkilileri köylülere, “ÇED raporu gerekli değildir” bilgisini verdi.

3 rapor, tek sonuç: Maden, su kaynaklarını yok eder

Köylüler, Ankara İl Özel İdaresi, Ankara Üniversitesi ve Ankara Jeoloji Mühendisleri Odası’na ayrı ayrı mürcaat ederek rapor istedi. Üç kurumun uzmanları hazırladıkları raporlarda, bölgede faaliyete geçecek ocağın köyün su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği, bölgenin taş ocağı olarak işletilmesinin uygun olmadığı sonucuna varıldı.

Ankara İl Özel İdaresi’nin raporunda ‘‘Bazalt kitlelerin yoğun olduğu kaynak bölgesinde zaten küçük debili olan su kaynaklarının kuruma ve başka bölgelere göç etme ihtimali yüksektir’’ denilirken Ankara Jeoloji Mühendisleri Odası raporunda ise “Yapılan gözlemsel etüt neticesinde patlatmalı ocak işletmeciliğinin işletme alanındaki içme suyu kaynaklarını olumsuz olarak etkileyeceği kanaatine varılmıştır” denildi. Yürütmeyi durdurma istemiyle Ankara 8. İdare Mahkemesi’ne giden köylüler hem su rezervi hem de bölgenin tek yeşil alanı olan bölgeyi yok edeceği gerekçesiyle ruhsatın iptalini istedi.

‘Ağaçlandırmaya devam edelim’

Bölgede faaliyet gösterecek taş ocağının su rezervi konumundaki Bağlar Sivrisi Tepesi bir zamanlar meraykan zamanla ağaçlarla kaplandı. Çandır Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği sözcüsü Nurettin Dinçer “250 hanelik köyün toplam 17 su gözesi bulunuyor. Köy, suyun tamamını Bağlar Sivrisi Tepesi’nden temin ediyor. Biz zamanında bu bölgenin ağaçlandırılması için babalarımıza, dedelerimize karşı mücadele verdik. Şimdi de bölgenin orman olarak kalması için mücadele veriyoruz. Yürütmenin bir an önce durdurulmasını ve bölgede ağaçlandırma işleminin devam etmesini istiyoruz’’ dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/orman-diye-al-maden-ac_105809.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!