Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Prestijli Yapılarda Enerji Verimliliği Yüksek Cepheler

Enerji verimliliği sağlaması açısından cam cepheler, pencereler ve kapılarda kullanılan yalıtım profillerinin doğru seçimi önem taşıyor. Mimarlar ve müteahhitler de bundan dolayı yalıtımda fark yaratacak profiller tercih ediyor. Bu anlamda inovatif cephe sistemleri geliştiren Metal Yapı ve profil üreticisi Ensinger’in işbirliği örnek teşkil ediyor.

Prestijli Yapılarda Enerji Verimliliği Yüksek Cepheler

Müteahhitler ve mimarlar enerji verimliliği açısından gittikçe artan oranda camlarla ilgileniyor. Ancak çoğu zaman burada farkı yaratan profil oluyor. Cephelerde doğru profil kullanılmasının, tasarruf sağlayarak enerji verimliliğine katkı sağlayacağı belirtiliyor. Metal Yapı da cephe sistemlerinde Ensinger'in insulbar yalıtım profillerini kullanarak, projelerinde enerji verimliğine katkıda bulunmayı hedefliyor. Metal Yapı Ar&Ge Uzmanı Ahmet Biler ve Ensinger İstanbul Ofisi Uygulama Uzmanı Oğuz Han Erol cephe sistemlerinde profil kullanımı ile ilgili soruları yanıtladı.

Cam cepheler, pencereler ve kapılara artan bir ilgi var. Bunun nedeni nedir?

Ahmet Biler: Dünyanın her yerinde artan kentleşme, müteahhit ve mimarları daha fazla konut ve çalışma alanları üretmeye zorluyor. Cam cepheler, pencereler ve kapılar bu kapsamda kilit elemanlardır. Rüzgar ve hava şartlarına karşı koruma sağlarlar ve içinde oturanlara daha fazla konfor sunan, ışık alan iç mekanları ve bina cephelerini mümkün kılarlar. Müteahhitler enerji verimliliği açısından gittikçe artan oranda camlarla ilgileniyor. Ancak çoğu zaman farkı yaratan profildir.

Ensinger'in insulbar yalıtım profilleri, pencere, kapı ve cephelerdeki metal profillerde termal bölümleme sağlıyor.

Metal Yapı tüm dünyada binalar için inovatif cephe sistemleri geliştiriyor. Bu kapsamda en sık kullanılan malzeme hangisi?

AB: En sık kullanılan malzeme alüminyum. Yapısal mukavemeti, hafif ve yalın profil konstrüksiyonlarının üretilmesine olanak sağlıyor. Ancak metalin yüksek ısı iletkenliğinin de telafi edilmesi gerekiyor. Metal profillerimiz bir iç ve bir de dış kabuktan meydana geliyor ve bunlar Ensinger'in insulbar termal yalıtım profilleriyle olduğu gibi sağlam bir şekilde birbirlerine sabitlendi. Bu yalıtım profillerinin malzemesi ve tasarımı, pasif binalar için bile yeterli enerji tasarrufunu sağlayan metal profillerin üretilmesini sağlıyor.

Ensinger'in insulbar profilleri ne zamandan beri üretiliyor ve hangi uygulamalarda kullanılıyor?

Oğuz Han Erol: Alman plastik uzmanı Wilfried Ensinger ilk olarak 1977 yılında metal profil sistemleri için yüksek yalıtım sağlayan profiller üretti ve böylece pencere sektöründe devrim yarattı. Sürekli olarak geliştirilen bu profiller günümüzde geniş bir malzeme ve tasarım yelpazesinde standart uygulamadan özel uygulamalara kadar kullanıma sunuluyor. Metal pencere, kapı ve cephelerde termal bölümleme optimizasyonu noktasında insulbar dünya çapında bir kalite markası haline geldi.

Metal Yapı’nın enerji verimliliği yüksek cephelerinden bir örnek: Medipol Üniversitesi Kavacık Kampüsü

insulbar’ın ana malzemesi nedir? Bu profilin özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?

OHE: insulbar ana malzemesi, cam elyaf ile güçlendirilmiş bir poliamit (PA) olan Tecatherm 66'dır. Yüksek yalıtım sağlayan, sağlam ve elastik olan bu malzeme üstün mekanik özellikler gösterir ve kalıcı olarak her türlü iklim ve hava şartlarına direnç gösterir. Lineer termal genleşme katsayısı metale yakın ve bu da sıcaklık değişimlerinde malzemedeki gerilmeyi asgari düzeyde tutar. Aynı özellikler, türüne göre saf PA'dan geri kazanılmış olan 'RE' modeli için de veya kısa süre önce tanıtılan ve ısıl iletkenlik (λ) değeri sadece 0,18 W/m·K olan lambda optimizasyonunlu 'insulbar LO' için de geçerlidir.

Bayraklı tüm profiller ısı kaybını daha da azaltmak için Low-E-Film (LEF) ile kaplanabilir. Dahası, insulbar zor alevlenici bir malzemedir (EN 13501-1 uyarınca E, DIN 4102 uyarınca B2) ve 200 °C'ye varan sıcaklıklara 20 dakika dayanır. Bunun fabrikalara sağladığı avantaj ise metal çerçeve profillerine ısı bariyeri takılması ve sıkıştırılması işleminin eloksal ve toz boyama gibi yüzey işlemlerden önce yapılabilmesidir. Bu da verimde, katma değerde ve renk çeşitliliğinde artış anlamına gelir.

Metal Yapı, Belçika Brüksel’deki “The One” cephesini de insulbar ile tasarladı.

Ensinger olarak müşterilerine ne tür hizmetler sunuyorsunuz?

OHE: Biz, pencere imalat sektörünün optimal ısı bariyerini saptamasında kapsamlı hizmetlerle destek oluyoruz: İnternet sitemizde kullanıcı dostu bir uygulama ve uygulama mühendisliğinde kişisel uzmanlığımızla. Geliştirme aşamasında, projeye özgü malzeme ve geometri seçiminden enerji verimliliği hesaplamalarına ve hızlı prototip üretme çalışmalarına kadar yetkin danışmanlık sunuyoruz. Ve devamında hizmetimizi ilave işlemlere, lojistiğe ve elleçlemeye varıncaya kadar en yüksek kalitede sürdürüyoruz.

Metal Yapı’nın insulbar’ı tercih etme sebepleri nelerdir?

AB: Ürünün kalitesi, değişkenliği ve inovasyonuyla birlikte bu hizmetler bizim için fark yaratıyor. Projelerde şartnameler, gereksinimler değişkenlik gösteriyor ve çoğunlukla da beklenti düzeyi yüksek. Kendimize 2023 yılına kadar dünyanın en iyi cephe firması olmak gibi iddialı bir hedef koyduğumuzdan, mükemmel partnerlere önem veriyoruz. Bu durum, çözümlerimizde enerji verimliliğini daha da arttırma çabalarımız için de geçerli; çünkü bina cepheleri, konfor düzeyini ve ekonomikliği kalıcı olarak etkiliyor.

Yapılarınızı yüksek yalıtımlı cephe sistemleriyle donatmanızın nedeni nedir?

AB: Profil, enerji kazancı sağlayan şeffaf cam kaplamadan farklı olarak opak bina cephesinin bir unsurudur. Enerji kaybını asgari düzeye düşürmek için cephede çerçeve oranını yüzde 20 mertebelerinden yüzde 10 ve daha düşük seviyelere getirmek istenilir. Bunu en iyi şekilde sağlamak, metal ve yüksek verimlilikte termal bölümleme ile mümkün. Türkiye'deki projelerde bir pencere veya giydirme cephe için çoğunlukla ısı geçiş katsayısının 1,5 W/m2K veya altında olması beklenir.

  

insulbar termal yalıtım profillerinin kullanıldığı Metal Yapı’nın Orjin Maslak projesi, 2015 yılında LEED Gold sertifikasını aldı.

Yapı yönetmeliği TS 825 her ne kadar sadece 2,4 W/m2K şeklinde bir UW istese de yatırımcılar binalarındaki enerji tüketimini daha da düşürmek istiyorlar. Bunu sadece çevreci imaj değil, aynı zamanda artan enerji fiyatlarından bağımsız hale gelmek için de istiyorlar. Türkiye gibi enerji ithal eden ülkeler için bu önemli bir faktör; çünkü binalar onlarca yıl kullanılıyor. Bir örnek, İstanbul'da yer alan 16 katlı ofis binası Orjin Maslak'tır. Alüminyum çerçeveli çift cidarlı cephesi 1,26 W/m2K düzeyinde bir UW değerine sahip ve Nisan 2015'te LEED Gold sertifikası alarak Türkiye’de ilklerden oldu.

Metal Yapı, gittikçe artan sayıda yüksek prestijli binayı yüksek yalıtımlı cephe sistemleriyle donatıyor ve şu anda Türkiye'de 1,2 W/m2K düzeyinde UW değerlerine ulaşıyor. Akdeniz iklimi nispeten daha yumuşakken, daha soğuk iklimi olan yerlerde daha düşük U değerlerine talep ise gittikçe artıyor. Metal Yapı, Belçika Brüksel’deki "The One" (UW değeri 0,90 W/m2K) ve Belliard 40 (UW değeri 0,75 W/m2K) örneklerinde olduğu gibi Ensinger’den insulbar profillerini kullanarak PHPP uyarınca belirlenmiş pasif konut standartlarını dahi yakalıyor ve bu talebe cevap veriyor.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/prestijli-yapilarda-enerji-verimliligi-yuksek-cepheler_158379.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!