Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Rant Paylaşımı İstemiyorum, Muhatabım Devlet"

Galata'da kapanan asırlık kitapçı Librairie de Péra'nın sahibi Uğur Güracar, "Beni yerimden eden devlet, o yüzden muhatabım da devlet" diyor.

yapi.com.tr
"Rant Paylaşımı İstemiyorum, Muhatabım Devlet"

bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, 93 yıllık kitapçı Libraire de Péra'nın kapanacağı haberinin ardından binanın ihalesini alan dört ortaktan biri olan Ali Tanrıkulu çeşitli gazetelere "Kitapçıyı korumak isteriz" diye açıklama yaptı.

Kitapçının sahibi Uğur Güracar, Tanrıkulu'nun kendisiyle hiçbir şekilde iletişime geçmediğini bu yüzden kendisinin samimi olduğunu düşünmediğini söyledi.

"Devlet hatasından dönsün"

Güracar, zaten muhatabının Tanrıkulu değil, Vakıflar Genel Müdürlüğü yani devlet olduğunu söyledi.

"Ben Vakıflar Genel Müdürlüğü ile ihaleyi alanlar arasındaki bu rant paylaşımında rant istemiyorum. Bir hukuk devletinin işlerliğini görmek ve hakkımın teslim edilmesini istiyorum. Yerel mahkeme benim haklı olduğuma karar getirmişti. Devlet hatasından dönsün istiyorum. Devlet biraz daha fazla kira alacağım diye kamu yararını hiçe sayıyor. Beni koruyacak olan ihaleyi alan kişi değildir. Ben o binada yapılacak bir çaycı dükkanının kitapçısı mı olacağım?"

Hatırlanacağı gibi Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait binada kiracı olan Güracar, 2. derece tarihi eser niteliğindeki binanın üç yıl önce kiraya verilip restore edileceği ve çıkması gerektiğini öğrendi.

Binayı kendisinin restore edebileceğini, kira bedelini de yükseltebileceğini söyledi. Böylelikle hem kendisi dükkanda kalmış, hem binayı restore etmiş hem de 100 yıllık bir kitapçının daha yüz yıllar boyu yaşamasını sağlayacaktı. Ancak teklifi kabul edilmedi.

Kiracılığının tespiti için dava açtı, yerel mahkemede kazandı. Ancak Yargıtay bozdu. Anıtlar Kurulu'na giderek dükkanın "somut olmayan kültür varlığı" olarak tescilini istedi; kabul edilmedi.

Dükkanın tarihçesi

93 yıllık kitapçının ilk sahibi Adolph Plathner. Çeşitli Almanca kitapların ithalat ve satışı yanında bazı İstanbul rehberleri ve dil kitapları da yayınladı. Sonra dükkanı Yorgo Patriarkias'a devretti.

Patriarkias da dükkanı 1940’da dünyaca ünlü bir Bizans tarihçisi olan Miltiadis Nomidis’e devretti. İstanbul ve Galata’nın surları, Kariye’nin freskleri üzerine yaptığı araştırmalar konunun önde gelen referans kaynakları. Nomidis ölünce dükkanı oğlu Constantin ve onun da ölümünden sonra kızı Talya idare etmeye başladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/rant-paylasimi-istemiyorum-muhatabim-devlet_112080.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!