Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Risk Tespit Raporları Saatli Bomba Gibi

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören; eskiyen binalar için deprem riski veya binaların ekonomik ömrünü tamamlaması ile ilgili risk tespit raporlarının bir kere düzenlendikten sonra geri dönülmez bir süreç başlatacağına ve yaklaşık altı-yedi ay içinde binaların yıktırılmasına neden olacağına dikkat çekti.

yapi.com.tr
1 Risk Tespit Raporları Saatli Bomba Gibi

p>6306 sayılı yasaya göre, risk tespiti yapan belediye, üniversite veya risk tespit lisansı olan şirketler; binaların deprem halinde ağır hasar göreceğine, yıkılma riski olduğuna yönelik veya binanın ekonomik ömrünü tamamladığına ilişkin bir rapor oluşturduktan sonra durumu, il müdürlüğüne bildiriyorlar. İl müdürlüğü de raporu tapuya, ilgili belediyeye ve bakanlığa aktarıyor. Tapu müdürlüğü, raporu daire ve dükkan sahiplerine bildirdikten sonra malikler 15 gün içinde ilde bulunan itiraz teknik heyetine itiraz edebiliyorlar. Yaklaşık 15 günlük rapora itiraz süresinin içinde veya sürecin sonunda daire sahiplerine riskli binayı yıkmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya il müdürlüğünce 60 gün süre veriliyor. Bu sürenin sonunda yetkililerce yıkılmadığı tespit edilen binalara 30 gün daha ek süre verilerek, yıkılması isteniyor ve sürenin sonunda bina devletçe yıktırılıyor.

GürselGürsel Öngören"Risk tespit başvurusu altı aylık bir süreçte patlayacak bir bombanın pimini çekmek"

Konuyu değerlendiren Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, risk tespit başvurusunu altı aylık bir süreçte patlayacak bir bombanın pimini çekmek olarak yorumladı. "Bombanın zamanı işlemeye başlayınca; teknik heyetin itirazı uygun bulması dışında, süreç bir daha durdurulamaz" diyen Öngören, "Belediyeler ve devlet, can kaybı riski olduğu için riskli binada vatandaşın oturmasına bile bile izin veremez. Kanunun ve yönetmeliğin mevcut haline göre; yıkımın geciktirilmesi yönünde takdiri ek süreler devletçe verilemez. Çünkü bir deprem olursa, ek süre veren veya binanın boşaltımını yapmayan kamu görevlileri ve yöneticileri taksirle adam öldürmekten; görevi ihmal suçlarından hapisle yargılanırlar. Bir de ölenlerin yakınlarının desteğinden yoksun kalma tazminat davalarıyla karşı karşıya kalırlar" şeklinde konuştu.

Öngören, herhangi bir malikin veya belediyenin riskli yapı tespit sürecini başlatabileceğine ve başlayan bu sürecin istisnalar dışında durdurulamayacağına işaret ederek, bu nedenle riskli bina durumundaki eskiyen bina veya sitelerin yöneticilerinin hukuki ve teknik yardım alarak müteahhit ve yatırımcılarla hızla görüşmelere başlamalarını önerdi.

Yöneticiler, hukuki ve teknik yardım alarak müteahhit ve yatırımcılarla hızla görüşmelere başlamalılar

Öngören; kanuna ve uygulama yönetmeliğine göre tespit raporunda bina riskli çıkarsa, ilgili belediyenin binanın elektrik su ve doğal gazını kestirebildiği için vatandaş dimyata giderken evdeki bulgurdan da olabileceğinden, bu sürecin dikkatli yürütmesi gerektiğini belirtti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/risk-tespit-raporlari-saatli-bomba-gibi_103888.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Söylenenler doğru. Bence riskli yapı raporu almadan önce yapılması gereken ilk iş binanın bulunduğu alanın RİSKLİ ALAN veya REZERV YAPI ALANI içinde olup olmadığı konusu. Bunu da öğrenebileceğimiz kurum belediye. Eğer bu alanlar içinde kalıyor ise zaten yapabilecek bir şey yok. Riskli alan belediyenin yeni planına göre, düşüncesine göre yıkılacak ve yeniden yapılacak. Burada belki mühendisler, hukukçular ile ilgili kişi ve kurumlar devreye girerek bina sahiplerinin yasaya göre ne gibi hakları olduğunu hatırlatmak, söylemek olabilir. Binamız riskli alan içine giriyor ise kredi almak dışında riskli yapı raporu almanın da bir anlamı olmayabilir. Bahtiyar Çetinbaş-inşaat mühendisi YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!