Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Bakanlık Riskli 304 Binayı Tapuya Bildirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, riskli olduğunu belirleyip Tapu'ya bildirimde bulundukları 304 bina bulunduğunu, bunun 3 bin 40 konuta tekabül ettiğini bildirdi.

yapi.com.tr
2 Bakanlık Riskli 304 Binayı Tapuya Bildirdi

Anadolu Ajansı 'Editör Masası'na konuk olan Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüme ilişkin olarak, istemeyen kimsenin evini yıkmayacaklarını sıklıkla söylediklerini hatırlattı. Hedeflerinin öncelikle fakirlerin, gariplerin yuvasını yapmak olduğunu belirten Bakan Bayraktar, "3194 sayılı İmar Kanunu'nda bir madde var. Bu yasa çıkmadan önce de bu madde vardı. Böyle durumda olan evleri mecburen yıkacağız" dedi. Bunu Türkiye'ye adım adım kabul ettirmeye çalıştıklarını ifade eden Bakan Bayraktar, vatandaşın desteğini gördüklerini vurguladı.

Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Biz ilk etapta yapmış olduğumuz yıkımda yaklaşık 6 bin küsur birim konutu yıktık. Ondan sonra riskli yerlerde yıkma işlemlerine devam ettik. Bazen bizim haberimiz olmadan belediyeler de riskli binaları yıkabiliyorlar. Bu kapsamda da o günden bu güne bina bazında 300 bina, konut bazında 3 bin konut yıkıldı. Ama esas enteresan ve güzel tarafı, çok büyük müracaat var vatandaşlardan. Ferdi yönden müracaatlar da var 'bakın riskli midir, değil midir' diye. Bakıyoruz, riskli olduğunu tespit ettiğimiz takdirde tapuya bildirimde bulunuyoruz. Bugüne kadar Tapu'ya yaptığımız bildirim 304 bina, 3 bin 40 konuta tekabül ediyor. Yani bina bazında 3 bin 40 konut tapuya bildirmişiz 'Bu bina risklidir' diye. Artık satılırken Tapu'daki memur 'Sen bunu satın alıyorsun, ama bu bina risklidir' diyecek. Birinci adımıdır bu. Sonra vatandaşa tebligat yapacağız. Orada bir binanın riskli olup olmadığını tespit için ittifak şart değil. Bir kişi başvursa da o binanın riskli olup olmadığını tespit ettirir. Yıkımı için eğer mecburiyet varsa yine muvafakat aranmıyor. Valiye biz yazıyoruz, vali belediyeye görev veriyor. Bina yıkılıyor. Yıktıktan sonra 2/3 muvafakat lazım."

Riskli alanlar

Riskli alan ilan ettikleri yerleri de sıralayan Bakan Bayraktar, Diyarbakır'ın Sur bölgesinin 187 hektar, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin 2,5 hektar, Hacıhüsrev'de 900 dönüm, Esenler'in 1 milyon metrekareye yakın, İzmir Karabağlar Cennetçeşme ve Bakanlar Kurulu'nda bekleyen 13 büyük riskli alan olduğunu dile getirdi. Bakan Bayraktar, "Bunlar Ağrı Patnos, Ankara Altındağ, Çankaya ve Mamak, Bursa Yıldırım, Erzurum Yakutiye, Odunpazarı, Gaziosmanpaşa, Sarıyer ve Zeytinburnu, Sakarya Hendek, Trabzon. Bizde de incelemede olan yaklaşık 25 bölge var" diye konuştu.

Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm kredileri için ilk etapta İş Bankası ve Halkbank ile mutabık kaldıklarını; gelecek günlerde de protokol yapacaklarını bildirdi.

Bakan Bayraktar'ın gündeme ilişkin sorulara yanıtları şöyle:

Kentsel dönüşüm kredileri için hangi bankalarla protokol imzalanacak?

Biz ilk etapta İş Bankası ve Halkbank ile anlaştık. Burada istediğimiz nedir? Hangi banka vatandaşa daha ucuz kredi verirse... Hem oradaki muamele masraflarını almayacak, çünkü afet riski altındaki alanların dönüştürülme iş ve işlemleri her türlü harçtan, vergiden, muameleden, şundan bundan muaf. Para vermeyecek bir kuruş. Noterlerin para aldığını duyduk. Sonra talimat yazdık 'para alamazsınız' diye. Bankalardan da işte diyelim ki birisi 9 veriyor, birisi 8,7 veriyor, birisi 8 veriyor. En düşük faiz alan bankayla anlaşma yapacağız. En iyi şartlarda, en uzun vadeyle kredi veren bankayla anlaşacağız. Bu doğrultuda tüm bankalara, tüm finans kuruluşlarına açığız. İlk etapta İş Bankası ve Halkbank ile mutabık kaldık. Önümüzdeki günlerde resmi bir protokol yapacağız. Yaptık da bunu deklare edeceğiz.

Bu bankalardaki faiz oranı ne olacak?

Zannediyorum şimdi 9 civarında. Tam, net bilmiyorum. 9 civarında faizler.

Banka sayısını ne kadar yükseltmeyi düşünüyorsunuz?

Kasap, koyun ne kadar çok olursa o kadar memnun olur. Bankaların hepsi gelsin versin, yarışsınlar.

Zemin kotu altına iskan verilmemesiyle ilgili düzenleme

Samsun'daki sel felaketinin ardından, bundan sonra zemin seviyesinin altında iskan verilmeyeceğini söylemiştiniz. Bu konuda çalışmanız var mı?

Zemin kotu altındaki iskanları kaldırmak için şu anda çalışmamız bitti, gerek yönetmelik gerekse yasal düzenleme. Bunu en kısa sürede yürürlüğe koyacağız. Zaten TOKİ olarak yaptığımız konutlarda, yeni projelerde, taşkın alanlarında bodrum katlarına kesinlikle iskan vermiyoruz yönetmelik çıksa da çıkmasa da. Ama bunun yasal düzenlemesini de bitirmek üzereyiz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/bakanlik-riskli-304-binayi-tapuya-bildirdi_103904.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Sayın bakan, Afet riski altındaki yapıların dönüştürülmesi çok güzel. Fakat bu kadar binanın afet risk taşıyıp taşımadığının tesbiti ne kadar zamanda tamamlanacak. Yıkılacak binalardan çıkacak harfiyatlatlar ne olacak? Bütün teknik kadarolarla riskli yapıların dönüştürülmesini sağlamaya çalışsak 20 yıl sürer. Depremin ne zaman geleceği belli değilken bu kanal istanbul'da neyin nesi? YANITLA
  • Bakanın söyledikleri içinde iki önemli konudan birincisi ilân edilmesi beklenen riskli alanlar. Bu alanlarda yaşayanları doğrudan ilgilendiren önemli bir karar olacaktır. İkincisi de hazırlıkları tamamlandığı ve en kısa sürede yürürlüğe konulacağı belirtilen yasa ve yönetmelikler. Muhtemelen yasa derken gündemde olan ve tartışılan Torba Yasa olabilir. Bahtiyar Çetinbaş - inşaat mühendisi YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!