Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rusya'da Büyüdü, Körfez'e Açılarak İlk 5'e Girecek

Müteahhitlik, Türkiye'nin dışa açılan ilk sektörlerinden biri. Sektörün ilk göz ağrısı Libya oldu. Ardından Rusya ve Irak gibi pazarlarla birlikte ENKA, Rönesans, GAMA ve Nurol gibi büyük markalar ortaya çıktı. Sektörün 20 yıllık gelişimini, en hızlı büyüyen şirketlerden biri olan Rönasans'ın kurucusu Erman Ilıcak'la konuştuk.

Referans Gazetesi
Rusya'da Büyüdü, Körfez'e Açılarak İlk 5'e Girecek

Müteahhitlik, Türkiye'nin dışa açılan ilk sektörlerinden biri. Sektörün ilk göz ağrısı Libya oldu. Ardından Rusya ve Irak gibi pazarlarla birlikte ENKA, Rönesans, GAMA ve Nurol gibi büyük markalar ortaya çıktı. Sektörün 20 yıllık gelişimini, en hızlı büyüyen şirketlerden biri olan Rönasans'ın kurucusu Erman Ilıcak'la konuştuk. ENKA'da mühendis olarak çalışırken Rusya'da dört arkadaşı ile kendi şirketini kuran Ilıcak, bugün Forbes'in en zenginler listesinde 14'üncü sırada yer alıyor. Avusturya'nın en büyük ikinci şirketi ile ortak olan Ilıcak, müteahhitlik sektörünün ulaştığı bilgi birikimi ve sermaye ile birkaç sene içinde Avrupalı firmaları satın almaya başlayacağı görüşünde. Ilıcak'ın grup olarak hedefi ise bu satın almalarla dünyada ilk 5'e girmek.

Rönesans olarak bundan sonraki büyüme rotasını petrol üreten ülkelere çevirdiklerini de söyleyen Ilıcak, bugün 60 perakendeci ile Libya yollarında olacak. Libya'nın yanı sıra Irak, İran ve Suriye pazarlarıyla Türkiye'nin yüzde 7-8 büyümeyi yakalayacağını söyleyen Ilıcak, "İstikrarı bozmazsak geleceğimiz çok parlak. Türkiye kabuğuna sığmıyor" diyor.
 
Rönesans İnşaat nasıl doğdu?

1988'de ODTÜ'de okurken ENKA'da mühendis olarak işe başladım. Daha sonra kendi işimi kurmaya karar verdik ve 4 çalışanla başladım. Saint Petersburg'da. O yıllarda Rusya'da düzen yeniden kuruluyordu. O yüzden tecrübesiz olmak, dezavantaj sayılmazdı. Hızlı bir büyüme yakaladık. 14 yıl boyunca, her yıl yüzde 60 büyüdük. 2007'de, ENKA'nın ardından Türkiye dışında en büyük ikinci inşaat şirketi haline geldik. Rusya krize biraz daha erken girince biz de rotamızı diğer ülkelere çevirdik. İki seçenek vardı. Ya yıllardır birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızla yollarımızı ayıracaktık ya da yeni pazarları zorlayacaktık.
 
Rönenans'ın bugün ulaştığı büyüklük nedir?

Alışveriş merkezlerinde dünya 3'üncüsü, büyük bina inşaatlarında ise dünya 18'incisi olarak dünyanın en büyük müteahhitlerinden biri haline geldik. Uzmanlığımız, alışveriş merkezleri ve ofis binaları oldu. Türkiye'de müteahhitlik yapmadık, kendi inşaatlarımızı yaptık. Rusya'da da devlete hiç iş yapmadık, özel sektörle çalıştık. Şu anda 10 bin çalışanımız var. 1.2 milyar dolar ciroya sahibiz. 9 ülkede faaliyet gösteriyoruz.
 
Ağırlığınız hala Rusya'da mı?

Hala Rusya'da, ancak dediğim gibi yeni pazarlara girdik; Hazar bölgesi, Katar, Suudi Arabistan ve Libya gibi. Libya çok önem kazandı, işlerimiz hızlı artıyor. Önümüzdeki yıllarda Rusya, yüzde 50'ye kadar düşecek. Diğer marketlerde büyümeyi planlıyoruz. Petrol ve gaz zengini olan ülkelere, yani inşaata çok kaynak aktaran ülkelere gitmeye başladık. Geçen yıl içinde ofislerimizi açtık.  
 
Libya'da neler yapıyorsunuz?

Libya'da ciddi alışveriş merkezi yatırımları var. A'dan Z'ye tüm işleri biz yapıyoruz. Kiralamayı da biz yapıyoruz. Türkiye, bu konuda artık ciddi know how ihraç eden ülke haline geldi. Eskiden sadece taşaronluk yaparken şimdi artık müteahhitlikteki bilgi birikimimizi oralara götürebiliyoruz.
 
Müteahhitlik sektöründe ciddi bir değişimden söz ediyorsunuz. Yıllardır bu düzeye gelmek gerektiği söylenirdi. Başarılı olundu mu?

Bu birikim, aslında ilk kez Libya ile başlamış. Daha sonra Rusya'ya ilk giren, müteahhitler olmuş. Biz ikinci kuşağız. 2000'lerin başında alışveriş merkezleri furyasıyla birlikte Türkiye'ye gelen Almanlar ve Hollandalılar'dan edinilen bilgileri biz, Ortadoğu'ya farklı şekilde paketledik. Biz bu pazarları, bir Avrupalı'nın anlayabileceğinden daha farklı anlıyoruz. Esneklik gösterebiliyoruz. O yüzden hep Türklerle çalışmak istiyorlar.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/rusyada-buyudu-korfeze-acilarak-ilk-5e-girecek_74975.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!