Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rusya'da Büyüdü, Körfez'e Açılarak İlk 5'e Girecek

Müteahhitlik, Türkiye'nin dışa açılan ilk sektörlerinden biri. Sektörün ilk göz ağrısı Libya oldu. Ardından Rusya ve Irak gibi pazarlarla birlikte ENKA, Rönesans, GAMA ve Nurol gibi büyük markalar ortaya çıktı. Sektörün 20 yıllık gelişimini, en hızlı büyüyen şirketlerden biri olan Rönasans'ın kurucusu Erman Ilıcak'la konuştuk.

Referans Gazetesi
Rusya'da Büyüdü, Körfez'e Açılarak İlk 5'e Girecek


60 perakendeci Libya yollarında
 
Bugün perakendecileri Libya'ya götürüyorsunuz. Hedefiniz ne?

Bugün, 60 perakendeciyle Libya'ya gidiyoruz. LC Waikiki, Koton gibi. Herkesin bir açılıma ihtiyaçları var. Onların da bilgi birikimleri, sermayeleri, kadroları oluştu. Onların da açılmaları gerekiyor. Onlara da yerel ortaklar bulacağız. Türkiye, artık kabuğuna sığmıyor. Önümüzde İran var. 70 milyonluk bir pazar ve bizi bekliyor. İmalat sektöründe çok ileride. Ayrıca Irak ve Suriye ile birlikte 100 milyonluk bir pazar var ve hazır. Buraları keşfetmemiz gerekiyor. Çok iyi ilişkiler var. Ayrıca konjontür de çok uygun.
 
Avusturyalı ortakla Avrupalı oldu
 
Avusturya'nın "inşaatta Godivası" diye tabir edilen şirketiyle ortak oldunuz.

Avusturya'nın ikinci büyük inşaat firması Porr, 40 yıllık halka açık bir aile şirketi. Biz onların üçüncü büyük ortakları olduk. Onlarla ortak şirket kurduk. Bulunduğumuz pazarlara altyapı işleri için getirdik. Avrupa'nın en büyük şirketi ile bir projede ortak olmuştuk. O vesileyle tanıştık. Pazarı öğrendik. 5 milyar dolar cirosu olan büyük bir şirket. Yüzde 50-50 ortak olduk. Biz bu şirketten hisse aldık, ayrıca bir de şirket kurduk. Sadece Viyana'da dört şantiyeleri var. Avrupa'nın her yerinde inşaatları var. Kurduğumuz şirketin başına da Avrupa'nın en büyük şirketlerinden birinin yönetim kurulu üyesini getirdik.
 
Bu ortaklık sizin için ne anlama geliyor?

Biz böylelikle bundan birkaç sene sonra dünyanın en büyük 5 inşaat şirketinden biri olmaya hazırlanıyoruz. Türkiye'de en büyük firma, şu anda dünyada 40'ıncı, 50'inci. Bizim, organik büyümenin yanı sıra Avrupa'nın büyük inşaat şirketlerini satın alarak onlara ortak olmamız gerekiyor. Avrupa'da büyük şirketler satışa çıkmış durumda. Ama biz değerlendiremiyorduk. Artık agresif şekilde harekete geçeceğiz.
 
Çok şirket var mı satışa çıkan?

Hem de çok var. Kar marjları çok düşük bu şirketlerin, yüzde 1 civarında. Hareket edecek alanları azaldı. Gönderecek adamları da yok. Bizim dinamizmimize ihtiyaçları var. Bizim de onların bilgi ve birikimine ihtiyacımız var. Bu ikisini birleştirmeye çalışıyoruz. Sürekli araştırıyoruz. İnşaallah Türkiye'den, dünyanın en büyük 5 firmasından birini çıkarmış olacağız. O zaman ciro da artacak, genç arkadaşlarımız da Avrupa'da çalışabilecek. Yepyeni bir yol açılmış olacak.
 
5 firmadan biri olursanız cironuz ne kadar olacak?

17-18 milyar dolarlık bir ciroya ulaşabileceğiz. En büyük firmalar, Alman ve İsveç firması. Alternatifleri değerlendirmeye çalışıyoruz.
 
Türkiye'de yatırımlarınız nasıl gelişecek? Optimum'ların sayısı artacak mı?

Türkiye'de alışveriş merkezi yatırımlarına devam ediyoruz. 5'i bitti, 7 projemiz daha var. İşletmesini de biz yapıyoruz. İşletmeye Rusya'da başlamıştık. 2001 başında fırsatların alışveriş merkezlerinde olduğunu görüp, Optimum'la Ankara'da başladık. Şimdi bu zinciri devam ettirmeye çalışıyoruz. Eski planda 25'ti, ancak şimdi 16-18 tane yapmayı planlıyoruz. Arsalarını almıştık. Devam ediyoruz.
 
Alışveriş merkezi yatırımları bir furyaya dönüşmüştü. Sıkıntı yaşandı. Şimdi yeni bir hareket var mı?

Bir konsolidasyon var. Yabancı firmalar da Türklerle yatırım yapmaya çalışıyor. Bazı alternatifler var. Küçük firmalar, kiralanmasında ve finansmanında zorlanmaya başlayınca büyük firmalara gelmeye başladı. Bunları değerlendirmeye çalışıyoruz. Bunu, ayrı bir şirket haline getirdik. Aktif büyüklüğü 1.2 milyar doları bulan bir gayrimenkul şirketimiz var. Türkiye'nin en büyük gayrimenkul şirketlerinden biri. Bir de enerji projelerimiz var. Bu, geç girdiğimiz bir alan. Bir barajımızı devreye aldık. Enerjiye geç girdiğimiz için liderlik hedefimiz yok, ama mümkün olduğu kadar hızlı şekilde devreye girmeye çalışıyoruz. Üç lisansımız var, yapımına başlayacağız. Bizde sihirli rakam, bir. Öyle bir arkadaşı bulduk mu, kadroyu oluşturup yatırımı yapıyoruz.
 
Bu şekilde kaç ortağınız var? Şirketinizde aileden kimse var mı?

28 ortağımız var. Hepsi bizde yetiştiler. Hepimiz beraber büyüdük. Şirkette aileden sadece babam var, kendisi emekli avukat. Başka kimse yok.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/rusyada-buyudu-korfeze-acilarak-ilk-5e-girecek_74975.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!