Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rusya'da Büyüdü, Körfez'e Açılarak İlk 5'e Girecek

Müteahhitlik, Türkiye'nin dışa açılan ilk sektörlerinden biri. Sektörün ilk göz ağrısı Libya oldu. Ardından Rusya ve Irak gibi pazarlarla birlikte ENKA, Rönesans, GAMA ve Nurol gibi büyük markalar ortaya çıktı. Sektörün 20 yıllık gelişimini, en hızlı büyüyen şirketlerden biri olan Rönasans'ın kurucusu Erman Ilıcak'la konuştuk.

Referans Gazetesi
Rusya'da Büyüdü, Körfez'e Açılarak İlk 5'e Girecek

BR> 
Rusya pazarında işler biraz daha zorlaşıyor sanırım. Her alanda olduğu gibi, kendi müteahhitlik sektörünü oluşturuyor. Bu pazarda durumumuz ne olur?

Rusya ile ticaret hacmi 30 milyar dolara ulaştı. 5-6 milyar doları müteahhitlikten geliyor. Evet, onlar kendi müteahhitlik sektörünü oluşturuyor, ama bu rakam aynen kalır. 600 firma çalışıyor ve o şartlara adapte oldular. Rekabetçiler. Yatırımlarımızın arkasında 6 bankamız var. 30 bin Türk, her sektörde faaliyet gösteriyor. Diğer taraftan da yabancı yatırım artarak devam ediyor. Sanayiciler fırsat olarak görüyor ve yatırıma yöneliyor. Bugün Rusya'da çok sayıda fabrika yatırımı var. Hyundai ve Peugeot gibi fabrikaların sayısı çok çok arttı. Rusya'da da ciddi bir gayrimenkul furyası vardı. Şimdi bu inşaatlar durdu. Ellerinde ciddi stoklar var. Erimesi yılları bulur. Ancak bu pazar, bizim hedef pazarımız olmalı her zaman. Model ülke olmalı.
 
Bu arada Türkiye, sizin rotayı çevirdiğiniz pazarlarda yeni politikalar belirledi. Bunların da etkisi oluyor sanırım...

Edindiğimiz tecrübeleri bu ülkelere yönlendirirken birçok şey de biraraya geldi. Eskiden Türkiye'nin bu ülkelerle ilişkileri çok iyi değildi. İyi olsa bile Türk müteahhitleri hazır değildi. Şimdi ikisi bir araya geldi. Birçok Türk firması hazır durumda. Her giden uçak dolu. Türk işçileri, mühendisleri... Herkes, elinde çanta bir şeyler yapmaya çalışıyor.
 
Libya çok hızlı hareketlendi. Şu anda ne kadar yatırım var?

Çok hızlı oldu. Neredeyse iki yıl içinde 7 milyar doları buldu. Libya ambargo nedeniyle yıllardır yatırım yapamadı. Petrol ülkeleri, hesaplarını 40 dolara göre yaptı. Fiyatlar 65-70 dolar aralığında olduğu zaman bütün bu ülkeler, bu paraları yatırımlarına kaynak yapıyor.
 
Bu pazarlarda da Türk firmalarının başarılı olması için ne yapılmalı?

Rusya model olmalı. Bankacılarımız ve perakendecilerimizle gidilmeli. Bu ülkede yaptıklarımızı örnek olarak uygulamalıyız. Yani, Türk bankaları açılmalı. Ziraat ve Halk Bankası'nın böyle bir çalışması var. Daha sonra özel bankaların da girmesini bekliyoruz.
 
Libya'da sizin yatırımlarınız arasında neler var?

Libya'da toplam tutarı 1.8 milyar doları bulan işlerimiz var. Çok büyük bir kompleks. Alışveriş merkezi, beş yıldızlı otel, beş fakülte ve beş havaalanı yatırımı yapıyoruz. Ciddi bir portföyümüz oluştu. Bir yıl içinde oluştu üstelik. Şirket kurduk. Yerel ortağımız var. Türk perakendecilerini Libya'ya sokmaya çalışıyorum.
 

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/rusyada-buyudu-korfeze-acilarak-ilk-5e-girecek_74975.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!