Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sanayi Üretim Endeksi Ağustos'ta %1,5 Geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı Ağustos ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı; endeks, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 oranında azaldı. Endekse göre, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,4 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,6 azaldı.

yapi.com.tr / AA
Sanayi Üretim Endeksi Ağustos'ta %1,5 Geriledi

p>Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 4,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2,3 azaldı.

Ana sanayi grupları sınıflamasında aylık bazda yüzde 11,4 azalış oldu. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yıllık bazda yüzde 0,4 artış, aylık bazda ise yüzde 1,3 oranında azalış görüldü. İmalat sanayi endeksi Ağustos'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,6, geçen aya göre yüzde 12,9 azaldı. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Ağustos'ta yıllık bazda en yüksek artış yüzde 4,5 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde oldu. Söz konusu sektörde, aylık bazda yüzde 5,5 azalış görüldü.
     
Bu dönemde, yıllık bazda ara malı imalatı endeksi yüzde 0,7 azalırken, dayanıksız tüketim malı imalatı endeksi yüzde 1, enerji endeksi yüzde 2,4 arttı. Dayanıklı tüketim malı imalatı endeksi yüzde 6,2, sermaye malı imalatı yüzde 12 oranında azaldı.

Gizem Öztok Altınsaç: Beklenenden oldukça kötü

TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ayı sanayi üretim verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, verinin beklenenden oldukça kötü olduğunu belirterek, yıllık yüzde 1,5 daralma olduğunu, beklentinin ise yüzde 2,2 artış yönünde olduğunu kaydetti. Ekonominin yavaşlamaya devam ettiğini ifade eden Altınsaç, şu değerlendirmede bulundu:

''Son çeyreğin büyümede bu yılın en kötü çeyreği olacağı yönündeki görüşümüzü koruyoruz. 2012 büyüme beklentimiz yüzde 2,5''.

Üzeyir Doğan: Önümüzdeki birkaç ay içinde açıklanacak rakamlar daha önemli hale geldi

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, sanayi üretiminde bundan önce en son Kasım 2008'de önceki yılın aynı ayına göre düşüş gerçekleştiğini anımsattı. Kasım 2008 yılından itibaren sürekli artış gösteren sanayi üretiminde 2010 yılında ortalama yüzde 13,1 artış olduğunu, 2011 yılında da yıllık ortalama yüzde 8,9 artış gerçekleştiğini hatırlatan Doğan, ''2012 yılında ise açıklanan son veri ile birlikte şu ana kadar ki süreçte yüzde 2,5 civarında bir artış olduğu görülüyor. Önceki aylarda yaşanan düşük artış rakamları yumuşak iniş senaryosu ile paralel bir görünüm seyretmişti'' dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/sanayi-uretim-endeksi-agustosta-1-5-geriledi_102402.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!