Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Saray’ın Peyzaj Giderleriyle 4750 Yaşam Odası Yapılabilirdi"

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın 2.5 milyar liraya varan peyzaj maliyeti ve peyzaj bakım maliyetleriyle, 190 bin madencinin hayatını kurtaracak tam 4750 yaşam odası yapılabileceği kaydedildi.

yapi.com.tr
"Saray’ın Peyzaj Giderleriyle 4750 Yaşam Odası Yapılabilirdi"

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yargı kararlarına rağmen inşa edilen ve Kaçak Saray olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Sarayında lüks mimari malzemeler kullanıldığına dikkat çekti. Konutta kullanılan teak (tik) ağacının altın kadar değerli olduğunu söyleyen Candan, Soma’da işten çıkarılan işçilerin ödenmeyen tazminatlarının ise sadece 42 milyon TL olduğunu ifade etti.

Sarayın ana binasında kullanılan lüks malzemelerin konutta da kullanılmaya devam ettiğini belirten Candan, “Kaçak konutun ana fuayesinin iki yanında VİP koridorları ile girişler var, bu koridorlar ve fuayede ahşap kullanılmış durumda. Bu kaplamaların tamamı olmasa da bir kısmının tik ağacı dediğimiz malzemeden yapıldığını biliyoruz. Maden de altın neyse ağaçlar içerisinde tik ağacı da odur, altına eş değer bir ağaçtır. Tik ağacı 500 yıl dayanabilen anavatanı Güney ve Güney Doğu Asya (Myanmar) olan altın kadar değerli bir malzemedir” dedi.

Batan Titanic gemisinin güvertesinde bu malzemenin kullanıldığını aktaran Candan, “İşlenmemiş 1 metreküp tik ağacının maliyeti 10 bin avrodur. Duvar ve zeminde kullanılan 1. sınıf işlenmiş tik ağacının 1 metrekaresi 500 avro civarındadır. 1 metrekaresinin maliyeti sadece asgari ücretten fazladır. Kaçak saray ve kaçak konuttaki kullanımları ile aşağı yukarı 200 milyonluk bir kaplama bedeli ile karşılaşıyoruz” diye konuştu.

Soma'dan esirgenen saraya harcandı

Candan, Soma’da geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren 301 madencinin çalışma koşullarını hatırlatarak, “Hükümetin Soma’dan esirgediği maliyeti nereye harcadığı ortada. Soma ile birlikte 2 bin 831 kişi işten çıkarıldı tazminatları ödenmedi. İşten çıkarılanların ödenmeyen toplam tazminatı 42 milyon lira iken kaçak sarayın 701 milyona mal olan camları ile işçilerin tazminatları 17 kez ödenirdi. 40 kişilik bir yaşam odasının 700 bin lira olduğunu biliyoruz. Kaçak Saray’ın peyzaj ve bakım maliyetine 40 kişilik yaşam odalarından 4 bin 750 adet yaşam odası yapılarak Türkiye’deki tüm madencilerin hayatı için adım atılabilirdi. Bu maliyetler, Hükümetin tercihini işçiden, memurdan, emekçiden, yoksuldan, madenciden yana yapmadığının çok açık göstergesidir. Halktan esirgenen Kaçak Saray’a harcanıyor” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sarayin-peyzaj-giderleriyle-4750-yasam-odasi-yapilabilirdi_130935.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!