Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Şavşat Vadisi'nde Oturma Eylemi

Artvin'in Şavşat İlçesi'ne bağlı Veliköy Köyü'nde Mirya Deresi ve Mensurat Çayı üzerinde kurulması planlanan Armutlu HES projesi için yöre halkının Rize İdare Mahkemesi'ne açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme heyeti, bölgede bilirkişi incelemesi yaptı. Bölge halkı, inceleme sırasında vadide oturma eylemi yaptı.

yapi.com.tr
Şavşat Vadisi'nde Oturma Eylemi

Artvin’in Şavşat’ta Arten Enerji tarafından yapımı planlanan 12.61 megavat kurulu gücündeki Armutlu Regülatörü ve HES projesi için yöre halkı yargıya başvurdu. Rize İdare Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme heyeti geçen ay 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi ve bölgede bilirkişi incelemesi için karar aldı. Bölgeye dün gelen bilirkişi heyetini yol boyu yan yana dizilerek ve 'HES'çi şirket, Şavşat'ı terk et' sloganları atarak karşılayan yöre sakinleri, bilirkişi incelemesi boyunca HES yapılması planlanan vadide oturma eylemi yaptı. Köylüler adına bilirkişi heyetine savunma yapan avukat Halis Yıldırım, projenin bölgedeki diğer projeler gibi doğal yaşam alanlarının gerçeklerini görmeden hazırlanarak vadilere dayatıldığını belirterek hukukun üstünlüğüne olan güvenlerinin sürdüğünü ifade etti.

'Dereler özgürdür, özgür akmalıdır'

Şavşat Derelerin Kardeşliği Platformu adına konuşan Güngör Tekgümüş de vahşi kapitalizmin, parasına para katmak için sözde enerji üretimi bahanesiyle binlerce HES, onlarca termik ve nükleer santral projesini, zehir ve ölüm saçan madencilik çalışmalarını, yüksek gerilim hatlarını ve taş ocaklarını kanser virüsü gibi bütün vadilere enjekte etmeye çalıştığını söyledi. Tekgümüş şöyle konuştu:

"Tüm canlıların yaşam kaynağı olan su , salt bir enerji üretim ve para kazanma aracı olarak görülemez, bu amaçla ticarileştirilemez. Su, ticari bir mal - meta değil, tüm canlıların yaşamını sürdürebilmek adına ulaşma hakkının olduğu doğal bir varlık, ekosistemin vazgeçilmez hakkıdır. Sadece insanın değil tüm canlıların sudan yararlanma hakkı vardır. Hiçbir canlı, su ihtiyacının ve suya ulaşma hakkının diğerlerinden daha öncelikli olduğunu ileri süremez, iddia edemez. Bulunduğu ortamın asli unsuru olan suyun yatağı hiçbir şekilde değiştirilemez, bulunduğu alandan başka bir alana taşınamaz.

Doğal yaşam ile su ilişkisini dikkate almayan hiçbir karar, uygulama ve yasal düzenleme kabul edilemez. Bütün karar vericiler ve taraflar; başka canlılar, gelecek kuşaklar olmayacakmış gibi sürdürdükleri bu bencil davranışlardan, anlayışlardan vazgeçmelidir. Şavşat'taki tüm HES projeleri derhal iptal edilmelidir. Dereler özgürdür, özgür akmalıdır."

Köylüler, bilirkişi incelemesinin ardından, HES'lere karşı sürdürdükleri mücadeleye devam edeceklerini belirterek olaysız bir şekilde dağıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/savsat-vadisinde-oturma-eylemi_121583.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!