Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Seçim Rüşveti= 2/b Talanı

Bildiğimiz gibi 5831 Sayılı bu Kanun 26 Ocak 2009 tarihinde onaylanıp, 27 Ocak 2009 tarih ve 27123 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. O günler ve sonrası seyahatlerde bulunmam, ayrıca çok sevdiğim ve çok yakın mücadele arkadaşım Prof. Dr. Uçkun GERAY hocamın vefatı nedeni ile yazabilmek için zaman üretemedim. Şimdi size,

Radikal Gazetesi
2 Seçim Rüşveti= 2/b Talanı

TBMM’de 152009 tarihinde çıkarılan “Ek maddeler ile güçlendirilmiş” 2/B talanının hızlandırılmasına ilişkin hazırlık yasa’sının, olası tehlikeleri konusunda, 16 Ocak 2009 tarihinde, sizleri uyaran kısa bir ileti yazmış ve yasa kesinleştiğinde neler yapabileceğimizi yeniden değerlendireceğimizi belirtmiştim. Beklemedeydik. Çünkü ne olur olmaz Çankaya’daki AKP’li yasayı onaylamayabilir hatta eksik ve yeterli bulmayarak hükümete geri gönderebilirdi.

Ancak ne ki bildiğimiz gibi 5831 Sayılı bu Kanun 26 Ocak 2009 tarihinde onaylanıp, 27 Ocak 2009 tarih ve 27123 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. O günler ve sonrası seyahatlerde bulunmam, ayrıca çok sevdiğim ve çok yakın mücadele arkadaşım Prof. Dr. Uçkun GERAY hocamın vefatı nedeni ile yazabilmek için zaman üretemedim. Şimdi size, ayrıntıya girmeden, olabildiğince kısa bir bilgilendirme notu göndermeye çalışacağım.

Çeşitli kaynaklardan okuduğunuzu biliyorum ama isterseniz bu yasaya birlikte yeniden bir gözatalım ama öncelikle bu yasa’nın adı ne ona bir bakalım. TAPU KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN. Ne komik değil mi? Kanunun adına bak, içeriğine ve uygulandığında yaratacağı sonuçlara bak. Siz, 1934 tarihli Tapu Kanunu ile 1987 tarihli Kadastro Kanunu’nda değişiklik yapıyorsunuz ama araya Anayasa değişikliği yaparak gerçekleştiremediğiniz 2/B talanını sıkıştırıyor, bu da yetmiyormuş gibi yasa parlamentoda görüşülür iken, verilen Korsan Önergeler ile, Kamuoyunu ve oturumları takip eden cılız muhalefeti atlatarak orman talanına yeni ve yasal bir boyut kazandırıyorsunuz.

Olacak iş değil bu diyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü siyasi iktidarların ilk oyunu değil yaşadığımız. Önceki yıllarda çevresel değerlerimiz, Ormanlarımız ve Ormancılığımızla ilgili olarak yapılan birçok yıkım düzenlemeleri, yapılan hukuksal savaş sonucu önlenebildiği için politikacılar strateji geliştirdiler. Ülkemizde gelişen çevre duyarlılığı, bu bağlamda hızla yaygınlaşan örgütlenmeler ve sizin gibi mücadeleyi bırakmayan aydın bireylerden çekindikleri için kaçak güreşmeye başladılar. Sözgelimi 2/B alanlarının işgalcilere satışını düzenleme amacı ile çıkarılan yasalar Anayasa mahkememizce tam 4 kez iptal edilmiştir. İptal edilen bu yasalar içerik olarak aynı olmasına karşın, yukarıda değindiğim gibi, başka yasal değişikliklerin aralarına sıkıştırıverilen korsan düzenlemeler idi. İptal edilen bu düzenlemelerin incelenmesi bu yazının içeriğine sığmaz. Keşke zaman bulabilsem, bu süreci ve yapılan hainlikleri size görüntüleri ile anlatabilsem. Kaldı ki, sevgili Kumsal Yenilmez’in de böyle bir yaklaşımı vardı. Umarım bir gün… Ancak aynı format ve ruhsuzluğu yineleyen yeni yasanın, geçersizliğini birlikte inceleyelim.

Bu yasanın içerdiği hükümler;

A- Anayasamız’ın 44. Maddesi’ndeki Devlet, toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek, erozyonla kaybedilmesini önlemek ve topraksız olan veya yeterli toprağı bulunmayan, çiftçilikle uğraşan köylüye toprak sağlamak amacı ile gerekli tedbirleri alır…..Topraksız olan veya yeter toprağı bulunmayan çiftçiye toprak sağlanması, üretimin düşürülmesi, ORMANLARIN KÜÇÜLMESİ ve diğer toprak ve yer altı servetlerinin azalması SONUCUNU DOĞURAMAZ ilkesine kesinlikle aykırıdır.

B- Sözü edilen bu yeni yasa; orman alanlarımızı, tarım alanlarımızı, meralarımızı, yaban hayatı dahil her tür biyolojik çeşitliliğimizi yok edeceği için Anayasamızın 56. Maddesi’nde ruhunu bulan “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir hükmüne de aykırıdır.

C- 5831 Sayılı bu yeni yasa; önceki yasaların sebep olduğu gibi, orman alanlarımızın yıkımını tetikleyeceği için, Anayasamız’ın 169. Maddesi’nin 1. Fıkrası’ndaki Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır hükmüne tamamen aykırıdır.

D- Daha önce söylediğimiz gibi, 2/B alanlarının değerlendirilmesine ilişkin çıkarılan yasaların Anayasa Mahkemesi’nce çeşitli tarihlerde iptal edilmiştir. Bu engeli aşmak isteyen AKP Hükümeti 2003 yılında 2 kez Anayasa değişikliği gerçekleştirmiş ama, bu Anayasa değişiklikleri, zamanın Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet SEZER tarafından iki kez veto edilmiştir. Ne ki, bu çok önemli uğraşını başaramayan iktidar ülkemiz için hayati önem taşıyan yerel seçimlerden 2 ay gibi kısa bir süre öncesi, arkadan dolanarak şark kurnazlığı yaparak çıkardığı bir OLDU BİTTİ DÜZENLEME ile seçmenineSEÇİM RÜŞVETİverme becerisini göstermiştir. Yasa bu haliyle de Anayasamızın 169. Maddesi’nin 3. Fıkrası’ndaki Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyete ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz hükmüne taban tabana zıtlık içermektedir ve yasa ile kısa sürede, yani seçime kadar, bu nedenle de mücadele edilmeye başlanılmalıdır. Özellikle de muhalefet partileri 2/B alanlarının yoğun olduğu İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir, Balıkesir, Ankara, Adapazarı, Giresun, Trabzon, Mersin gibi il ve bu illerin ilçelerinde iktidarın bu, OY’A DÖNÜK OYUNUNU, bozmalıdır.

E- Bu yeni korsan yasa ile, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 7. ve 9. maddelerine ekler yapılarak, 70 yıldan bu yana ormanların sınırlandırılması (yani bir yerin orman alanı, tarım alanı, mera alanı veya hal-i arazi olarak vasıflarının tayin ve tespit işlemi) Orman ve ziraat mühendislerinden oluşan, Orman Kadastro Komisyonlarından alınarak, hiçbir eko sistem eğitimi görmemiş Kadastro elemanlarına devredilmiştir. Böylece ormanların sınırlandırılması ve hataların düzeltilmesine ilişkin var olan Anayasal, yasal düzenlemeler ile Yüce Yargıtayın yüzlerce İçtihad Kararı hiçe sayılmıştır.

F- Bu yeni Yasa’nın en tehlikeli yönü orman rejimi dışına çıkarılan alanların “işgalcileri adına tespit” edilmeleridir. Oysa 6831 Sayılı Orman Kanununa göre Orman niteliğini kaybettiği için (nitelik nasıl kaybettiriliyor ise) orman rejimi dışına çıkarılan alanlar hazine adına tesil edilmektedir. Anayasamızın Orman Köyülüsünün Korunması, başlıklı 170. Maddesi ise orman rejimi dışına çıkarılan bu alanların (yani 2/A ve 2/B alanlarının, ne acı halkımız sadece 2/B’yi ezberlemiş) ORMAN İÇİ KÖYLER HALKINA TAHSİSİ’ni ( ÖZGÜLENMESİ’ni) emirliyor. Dolayısı ile yasa bu haliyle Orman Kanunu ve Anayasamızın 170. Maddesi’ne de aykırıdır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/secim-rusveti-2-b-talani_66749.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Öyle ya da böyle çözülmemelidir; ormanların ve doğanın lehine çözülmelidir. Doğa affetmez. YANITLA
  • Öyle ya da böyle bir şekilde 2B sorunu çözülmelidir. Binlerce insan tapu bekliyor, binlerce insan madur edilemez! YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!