Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Şehirlerde ‘Kaz, Yap, Yeniden Kaz’ Dönemi Bitiyor

Çevre Bakanlığı altyapı şebekelerinde bitmeyen inşaatlara çözüm getiriyor. Bakanlığın düzenlemesiyle altyapı yatırımları tek elden yönetilerek ‘kaz-yap’ dönemi sona erdirilecek.

yapi.com.tr
2 Şehirlerde ‘Kaz, Yap, Yeniden Kaz’ Dönemi Bitiyor

Şehirlerin içme suyu, atıksu, yağmur suyu, elektrik, telekominikasyon gibi altyapı işlerinde yaşanan koordinasyon sorununa çözüm için yeni bir düzenleme hazırlandı. Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, düzenlemeyle şehirlerde su, elektrik, kanalizasyon, internet, doğalgaz gibi yatırımlarda “kaz-yap” döneminin bitirilmesi, altyapıların terör eylemlerine karşı korunması için gerekli önlemlerin alınması şartı getiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, coğrafi bilgi sistemleri standartları çerçevesinde altyapı envanteri oluşturulması ve altyapı tesislerinin finansmanı konusunda bir taslak hazırladı. Yönetmelik taslağıyla şehirlerde gelişigüzel yapılan altyapı sistemlerinin tek elden yönetilmesi amaçlanıyor. Yönetmeliği “artık şehirlerde kaz, yap, yeniden kaz dönemi bitecek” diye anlatan yetkililer, bakanlığın bu konuda tüm başlıkları hazırlayarak ilgili kurumların görüşene sunduğuna dikkat çektiler.

30 yıllık kullanma şartı

Buna göre içme suyu dağıtım sistemleri geri akışı önlemek üzere tasarlanması gerekecek. Hava valfleri ve boşaltma vanalarından sisteme su sızması önlenecek. İki içme suyu sisteminin birbirine bağlanmasına, sadece iki suyun kimyasal ve fiziksel özellikleri karışmaya uygunsa ve su kalitesine zararı yoksa izin verilecek. Kanalizasyon, su, doğalgaz gibi altyapı sistemleri en az 30 yıl hizmet edecek şekilde tasarlanacak. Bu süreye 5 yıl olarak uygulanacak inşaat süresi de eklenecek.

Teröre karşı çitli önlem

Altyapıların zarar görmesini engellemek için terör, şiddet eylemleri ve diğer yasalara aykırı faaliyetlere karşı sistemin güvenliği için gerekli tedbirlerin alınması gerekecek. Bu amaçla yer üstünde olan boru hatları için güvenlik önlemleri alınacak. Risklerin yüksek olduğu bölgelerde sistemler ve sistem elemanları kapalı olarak (çitlerle çevrili) tasarlanacak. Bu bölgelerde güvenlik kameraları kullanılacak.

Boru üstüne parke dönemi

Kent planlama ve uygulama sürecindeki revizyonlar mutlaka kentsel altyapı sisteminin revizyonu ile bütünleşik bir süreç içinde ele alınması gerekecek. Altyapıların üstündeki yol, yaya kaldırımı, bisiklet yolu ve parklanma şeritlerinin kaplamalarının tamir ve bakımı da kolaylıkla sökülebilir ve tekrar kullanılabilir olmasına önem verilmesi de gereken şartlar arasında sayıldı. Buna göre su, doğalgaz ve elektrik altyapısının döşendiği yerde asfalt yerine parke, taşı, beton veya seramik plakaların döşenmesi gerekecek. Düzenlemeye göre artık kazı alanına insanların düşmesini önlemek amacıyla gerekli koruma bariyerlerinin oluşturulması gerekecek. Kazı alanının çevresi ortalama 2 metre yükseklikte tahta perdeyle çevrilecek. Payandalar içten vurularak, bunların yapının bitimine kadar bu şekilde korunması sağlanacak. Gerekli görülen yerlere parlak boya ile boyanmış kirişler ve koruma bariyerleri oluşturulacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sehirlerde-kaz-yap-yeniden-kaz-donemi-bitiyor_138552.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Nihayet doğru çözüm noktası için bir tespit yapılmış. YANITLA
  • Daha önce sanırım Dalan döneminde denendi,yürümedi.Bunun da yürümeyeceği aşikar.Özellikle İstanbul için. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!