Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sou Fujimoto'nun 'İlkel Geleceği'

Yapı-Endüstri Merkezi'nin (YEM), dünyanın önde gelen tasarımcı, mimar ve mühendislerini ilgilileriyle bir araya getirerek sektördeki mesleki iletişim kalitesini yükseltmeyi ve dünya tasarım pratiği bileşenlerinin Türkiye’de de eş zamanlı olarak tartışılabileceği bir ortam yaratmak hedefiyle gerçekleştirdiği konferanslar dizisi, Sou Fujimoto ile

yapi.com.tr
Sou Fujimoto'nun 'İlkel Geleceği'

Yapı-Endüstri Merkezi'nin (YEM), dünyanın önde gelen tasarımcı, mimar ve mühendislerini ilgilileriyle bir araya getirerek sektördeki mesleki iletişim kalitesini yükseltmeyi ve dünya tasarım pratiği bileşenlerinin Türkiye’de de eş zamanlı olarak tartışılabileceği bir ortam yaratmak hedefiyle gerçekleştirdiği konferanslar dizisi, Sou Fujimoto ile devam etti. Siemens Ev Aletleri ana sponsorluğunda YEM'in Fulya'daki merkezinde düzenlenen konferans, mimarlık, tasarım ve planlama pratiklerinin önde gelen isimlerini ve öğrencilerini buluşturdu.

Japonya’daki yeni mimar kuşağın öne çıkan isimlerinden Fujimoto, kariyerinin ilk günlerinden bu yana özgüvenli, bağımsız tavrıyla dikkat çekiyor. Tek ve basit bir fikrin dünyayı değiştireceğine inanan Sou Fujimoto, insanların da mağara veya ağaçlardaki konforlu yerleri yaşam alanı olarak belirleyen hayvanlar gibi dürtülere sahip olacakları, mekan ilişkilerinin oluşturduğu mimarlığı 'İlkel Mimarlık' olarak tanımlıyor. Bir Albert Einstein hayranı olarak büyüyen Fujimoto, fizik ve mimarlığı birbirine yakın kavramlar olarak nitelendirirken, mimarlığın da ne tamamen doğal ne de tamamen yapay olan ideal durumu aradığını ifade ediyor.

Fujimoto sunumunda; ‘Kafes mi Mağara mı’ (Nest or Cave), 'Kent olarak mağara’(Cave as City), ‘İçerisi ve dışarısı arasında/ Kent ve ev arasında’ (Between Inside and Outside/ Between City and House) temalı projelerindeki düşünsel arka planı aktardı.

İşlevsel mimarlığın iyi fakat yeterli olmadığını dile getiren Fujimoto, işlevsel tasarımların insanları belirli davranışlara yönlendirdiğini, bu nedenle kendi projelerinde kullanımı insanların ilhamına bıraktığını ifade etti. Fujimoto projelerinde, iç ve dışın birbiriyle bütünleştiği, yarı özel alan hissi uyandıran, yarısı kente yarısı eve ait durumlar yaratmaktan yana. Bunu da ‘mekanın kentteki yeni varlığı’ olarak tanımlıyor. Fujimoto’nun projelerindeki ortak nokta, en üstte yapıyı çevreleyen ama belli noktalarda açıklıkları bulunan kabuklarla ağaçların evin içine alınarak doğa ile mimarinin birleştirilmesi; bununla da iç ve dış algısının farklılaştırılması.



‘İlkel Gelecek Evi’

Fujimoto ilk olarak, ‘Kafes mi Mağara mı’ (Nest or Cave) temalı ve ‘İlkel Gelecek Evi’ (Primitive Future House) adlı projesinin arka planını anlattı. Kuş kafesi ile mağarayı karşılaştıran mimar, kuş kafesinin insan üretimi bir nesne olduğundan işlevsel olduğunu söyledi. Mağaranın ise insanlar için tasarlanmadığından işlevsel olmadığını belirterek, işlevi bulmanın insana kalmış bir durum olduğuna dikkat çekti. İşlevsel mimarlığın iyi olduğunu ama yeterli olmadığını savunan Fujimoto, kendi tasarladığı yapay mağara projesini sundu. Yapay mağaranın strüktürünü 35 metre aralıklarla yerleştirilen büyük basamaklar oluşturuyor. Kullanıcı, bu serbest mekanı hayal gücüne göre dilediği işlev doğrultusunda (oturma, dinlenme, masa olarak kullanma vb) yerine getirilebiliyor. İnsanların ilkel biçimde davranabilmeleri için belli bir mimari oluşturmaktan kaçınılmış. Fujimoto’nun ‘kaotik peyzaj’ (chaotic landscape) olarak tanımladığı bu işlevsiz alanda, insanlar duygularına göre kendi yerlerini bulabilirler. Le Corbusier’nin modern mimarisine atıfta bulunan Fujimoto projeyi: “Mimari karmaşık bir şey olmasına rağmen Le Corbusier bunu 3 basit öğelerle tanımlamıştı: bölmek, tanımlamak, yeniden bir araya getirmek. Bu projemde kat yok, merdiven yok, derecelendirilmiş bir alan söz konusu. Mimariyle yaratılan bu yapay mağara, açık renkli, saydam bir dokuda olabilir. Farklı modellemeler yaptık, her kesit farklı. Üç boyutlu bu mekan istendiği gibi kullanılabilir. Farklı kullanımları bir arada bulunabilir. Mutfak kullanıma göre oturma yerine dönüşebilir. Yapay ve doğal bir arada yeni durumlar yaratabilir” şeklinde tanımladı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/sou-fujimotonun-ilkel-gelecegi_74711.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!