Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sualtından Gelen Sesi AİHM Duydu

Türkiye, Yortanlı Barajı’nın suları altında bırakılan antik sağlık merkeziyle ilgili bilgi alamayan Avukat Arif Ali Cangı’ya tazminat ödeyecek.

yapi.com.tr
Sualtından Gelen Sesi AİHM Duydu

Bergama’daki antik Allianoi yerleşiminin Yortanlı Barajı’nın suları altında kalmaması için mücadele ederken İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tutanakları kendisine verilmeyen Avukat Arif Ali Cangı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtığı davayı kazandı. Cumhuriyet’in haberine göre; 26 Ocak 2010 tarihli toplantının resmi tutanağını İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Kurulu’ndan isteyen Avukat Arif Ali Cangı’ya, “Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün görüşünün gelmesinden sonra bilgi verileceği” belirtildi. Daha sonra da, “toplantının kurumlar arası hizmete özel bir toplantı olması” gerekçesiyle bilgi edinme başvurusunun reddedildiği açıklandı. Bunun üzerine Cangı, 2012 yılında Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na başvurdu ancak yine olumsuz yanıt almıştı.

AİHM, “ifade özgürlüğünün engellenmesi” gerekçesiyle Cangı’yı haklı buldu ve giderlerle birlikte 9 bin 500 Avro (yaklaşık 60 bin TL) tazminat ödenmesine hükmetti. Cangı, karara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “AİHM, idarenin hukuka aykırı işlemlerine dair kimi bilgilerin ‘kurum içi görüş, bilgi notu ve tavsiye’ kılıfı altında gizlenmesinin bilgi edinme hakkını ihlal ettiğine hükmetti. İnsanlığın ortak mirası olan doğal ve kültürel varlıkların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması kapsamında, bireylerin ve sivil girişimlerin bilgi edinme ve başvuru hakkının olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince kabul edilmiş oldu. Bu önemli bir kazanımdır.” Süreci Cangı adına AİHM’e taşıyan Avukat Serkan Cengiz de “bireyin bilgiye erişimi” açısından ilk ve emsal bir karar verildiğini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sualtindan-gelen-sesi-aihm-duydu_170322.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!