Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Taksim-Kabataş Füniküleri 2004 Yılında Tamamlanıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin dev ulaşım yatırımlarından Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi'nde çalışmalar hızla devam ediyor. Projenin 2004

İBB
Taksim-Kabataş Füniküleri 2004 Yılında Tamamlanıyor

b>İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin dev ulaşım yatırımlarından Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi'nde çalışmalar hızla devam ediyor. Projenin 2004 yılı içinde bitirilmesi planlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Taksim-Kabataş projesiyle birlikte ulaşımda deniz taşımacılığı payının artırılması ve raylı sistemle deniz taşımacılığının bütünleştirilerek trafiğin rahatlatılması çalışmalarının bir halkasını daha hayata geçirmiş oldu.

Taksim - Kabataş Füniküler Hattı tamamlandığında, Kabataş'tan Taksim'e ulaşılacak ve direkt metro kullanılabilecek. Füniküler Hat, Taksim ve Kabataş'ı bağlayacak ve saatte tek yönde 9 bin yolcu taşıyabilecek. Kısa sürede yolculuk yapma imkanı sunan 640 metre uzunluğundaki hatda, seferler ortalama 3 dakikalık aralıklarla yapılacak ve yolculuk süresi yaklaşık 2 dakika olacak.

İstanbul'da deniz taşımacılığının günlük yolculuklar arasındaki payının artırılması ve yüksek kapasiteli raylı toplu taşıma sistemlerinin, deniz taşımacılığı ile bütünleştirilerek verimli bir toplu taşıma sisteminin sunulabilmesi için uygulanan örnek projelerden biri olan Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi, İstanbul'un iki yakası arasındaki yolculukların metro ile bağlantısı sağlayacak.

Kabataş deniz trafiğinin metroya bağlantısının sağlanmasıyla İstanbul'un iki yakası arasındaki yolculukların daha rahat ve seri biçimde gerçekleşmesi için Kabataş vapur iskelesi ile deniz otobüsü terminali geliştirilmiş ve ulaşım hizmetleri genişletilmiş olacak. Taksim-Kabataş hattında inşa edilen sistem, bütün Anadolu Yakası ile Avrupa Yakası'ndaki Beşiktaş, Karaköy, Eminönü iskeleleri ve çevresinin trafik yükünü azaltacak. İETT Otobüsleri – Şehir hatlarıyla deniz bağlantısı – İBB Deniz otobüsleri – Metro (Taksim) ve (Eminönü – Kabataş) Cadde Tramvayının da işletmeye alınmasıyla Kabataş önemli bir aktarma merkezi olacak..

Füniküler Sistem

Sistem, bir çekme ve bir de germe halatı ile birbirine bağlanan iki araçla çalışıyor. Çekme Halatı, elektrikli motorlar ve redaktörlerle çalışan bir makara tarafından çekiliyor. Germe Halat Sistemi ise alt istasyonda yeralıyor.

Böylece araçlar, hat boyunca belirlenen sınırlar içinde hareket ediyor. Füniküler sistemde, hat ortasında paralel iki ray bulunuyor. Araçlar hat ortasında yan yana geçip belirli bir mesafe katettikten sonra bu iki hat tek bir hatta birleşerek istasyonlara ulaşıyor.

Projenin teknik özellikleri ise şöyle;

Yüzde 18.5 maksimum eğimle halatlı sistem olarak inşa edilen fünikülerde, Taksim ve Kabataş'da olmak üzere iki istasyon bulunacak. İhale kapsamında 2 adet halatlı çekişe uygun vagon temin edilecek ve Kabataş İstasyonu'nun yanına gömme katlı yaklaşık 200 araç kapasiteli otopark inşa edilecek.

İhale dosyası 5 Ağustos 2002 tarihinde Sayıştay tarafından onaylanan Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi, 12 Temmuz 2002 tarihinde yapılan sözleşmeyle yaklaşık 12 trilyon 900 milyar lira + 9 milyon 800 bin dolar bedelle Yapı Merkezi İnş. San. A.Ş. - Doppelmayr Tramways Ltd. Ort. Girişimi'ne ihale edildi. Yüklenici firmanın 23 Ağustos 2002 tarihinde başladığı inşaat çalışmalarının 2004 yılı içinde bitirilmesi hedefleniyor.

İnşaat kapsamında; Taksim ve Kabataş yönünden tünel açma çalışmaları başlatılarak, Taksim'de üst yarı kazısı olarak 25 metrelik bir tünel açıldı. Kabataş istasyon alanında da altyapı deplase çalışmaları sürdürülüyor. Taksim ve Kabataş'da ise, istasyon kazıları Koruma Kurulu'nun onayı ile gerçekleştiriliyor. Taksim-Kabataş Füniküler Sistemi'nin inşaat çalışmalarına şu ana kadar yaklaşık 4 trilyon 463 milyar lira harcandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/taksim-kabatas-funikuleri-2004-yilinda-tamamlaniyor_7501.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!