Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tamam mı, Devam mı?

Bu güne kadar defalarca kriz yöneten inşaat sektörü, bu krizde de kendi dengesini bulmaya çalışıyor. Bazı şirketler önceki yıllara oranla daha küçük ve butik konut projelerine yönelirken bazıları yeni yılı önceki yıllarda başladığı projeleri tamamlamakla geçirmeyi yeğliyor. Bazıları ise günün şartlarına uygun, ucuz konut projelerini öne alarak

Milliyet EMLAK
Tamam mı, Devam mı?

Küresel ekonomik kriz Türkiye'yi teğet mi geçer, kalbinden mi vurur, bekleyip göreceğiz. Ama çok yüksek maliyetlerle yatırım yapan ve yatırımlarını çok uzun sürelerde kâra dönüştürebilen inşaat şirketleri, krizin geçmesini bekleme şansına sahip değiller. Bir yandan artan konut kredi faizleri ve tüm dünyada zorlaşan finansman nedeniyle frene basmak zorunda kalan inşaat şirketleri, diğer yandan alıcı cephesinde oluşan durgunluğu da kırmak zorunda. Dünyayı kasıp kavuran krize yenilip tamamen durmanın risk olduğu görüşünde birleşen şirket yöneticileri, krizi görmezden gelmenin de bir o kadar tehlikeli olduğunu belirtiyorlar. Bu güne kadar defalarca kriz yöneten inşaat sektörü, bu krizde de kendi dengesini bulmaya çalışıyor. Bazı şirketler önceki yıllara oranla daha küçük ve butik konut projelerine yönelirken bazıları yeni yılı önceki yıllarda başladığı projeleri tamamlamakla geçirmeyi yeğliyor. Bazıları ise günün şartlarına uygun, ucuz konut projelerini öne alarak krizi fırsata çevirmenin ya da en azından hasarsız atlatmanın yollarını arıyor.

Ertuğ Yaşar - Han Yapı Genel Müdürü: 'İyi ki projelerimizi erteledik'

"Yeni yılda yeni bir konut projesine başlamamız çok zor görünüyor. Çünkü içinde bulunduğumuz ekonomik kriz nedeniyle hem proje finansmanı bulmak çok zorlaştı hem de konuta olan talep düştü. Bununla birlikte inşaat maliyetleri de ciddi oranda azaldı ama talep olmayan bir malı üretmeyi doğru bulmuyoruz. Bu yüzde 2009'da başlamayı planladığımız üç yeni projeyi, son aşamaya gelmiş olmalarına rağmen erteledik.

Bunlardan biri Bodrum'da rezidans, diğeri Şişli Bomonti'de ofis ve son olarak Beylikdüzü'nde bir konut projesi olacaktı. Türkiye'de, ekonomik kriz, Lehman Brothers'ın batışından itibaren konuşulmaya başlandı. Ama konut sektöründeki sıkıntı daha önce başlamıştı. Biz de erteleme kararımızı 2008'in mart ve ağustos ayları arasında aldık. İyi ki bu projelere başlamamışız. Yoksa çok zor durumda kalacaktık. Biz 2009 planımızı yeni bir projeye başlamayacağmızı hesap ederek yapıyoruz."

Emrullah Turanlı - Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı: '15 projeyi askıya aldık'

"Küresel ekonomik krizin etkisiyle 2009'da başlamayı planladığımız 15 projeyi erteledik. Konut, alışveriş merkezi ve otel yatırımlarından oluşan bu projelere ne zaman başlayacağımıza ise ekonomik şartlara göre karar vereceğiz."

İbrahim Ekşi - Hektaş İnşaat Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

"Küresel krizin etkisiyle Kartal ve Kozyatağı’ndaki arsalarımızda yapmayı planladığımız konut ve rezidans projelerimizi şimdilik erteledik. 2009 yılında Ümraniye-Çekmeköy’de inşa ettiğimiz İdealist Kent’in 2. etabını tamamlayacağız."

Seba Gacemer - Sinpaş GYO Genel Müdür Yardımcısı: 'İş çok, eleman alacağız'

"2009'da yapmayı planladığımız projelerimizin hiçbirini ertelemedik. Aksine sektöre olan güvenin azaldığını göz önüne alarak bazı projelerimizdeki teslimleri öne aldık. Şirketimizin arazi portföyü geniş. Arazilerin mülkiyetinin şirketimize ait olması da bizim için avantaj oldu. 2009'da yapacağımız projeleri planladığımız program dahilinde gerçekleştirebilirsek yeni elaman alımına başlayacağız."

Nazmi Durbakayım - Teknik Yapı Başkanı: 'Fonksiyonel ve optimum metrekareli evler yapacağız'

"Küresel mali kriz nedeniyle hiçbir projemizi ertelemedik, aksine öne aldık. Ancak yeni projelerimizi hayata geçirirken daha fonksiyonel ve optimum metrekarelere sahip projeleri üretme yönünde strateji belirledik. 2009’da büyük çaplı bir proje yapmak yerine hareket kabiliyeti olan 300-500 daireden oluşan projeleri masaya yatıracağız. Sektörde prekast cephe kaplamaları konusunda faaliyet gösteren Betofiber markamızın yatırımlarını da hızlandıracağız. Orhanlı’daki Türkiye’nin en büyük fabrikasını daha da büyütürken, Gebze’de ikinci bir üretim tesisinin faaliyete geçmesi için çalışmalarımıza hız vereceğiz."

Ali Dumankaya - Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi: Dönemin şartlarına göre proje

"Şu ana kadar ertelediğimiz bir projemiz olmadı ancak öne çektiğimiz projemiz olarak Adres’i gösterebiliriz. Bu projeyi normal şartlarda bu zamanlarda satışa çıkartmayı düşünmüyorduk. Ancak kendi arsamız üzerinde yapacağımız Adres’i dönemin şartlarına uygun olarak satarak bu kriz ortamında sektöre bir canlılık getirmeyi planladık. Düşündüklerimiz de aynen gerçekleşti. Çok büyük ilgi gördü. Projedeki konutlar tahminimizin üzerindeki bir hızla tükenmek üzere. Önümüzdeki günlerde de bu tür projelerin yapımına devam edeceğiz."

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/tamam-mi-devam-mi_65868.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!