Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

TANAP Teşvik Kapsamına Alındı

Sabit yatırım tutarı 23,2 milyar lira olan TANAP, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hisse desteğinden yararlanacak.

yapi.com.tr/AA
TANAP Teşvik Kapsamına Alındı

Dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), yatırım teşviki kapsamına alındı. Sabit yatırım tutarı 23,2 milyar liraya karşılık gelen TANAP, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hisse desteğinden yararlanacak. 

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, ocak ayında 22 enerji projesine yatırım teşvik belgesi verildi. Söz konusu projelerin sabit yatırım tutarı 23 milyar 723 milyon 417 bin liraya karşılık geliyor. Bu projelerde 247 kişilik istihdam öngörülüyor.

Yatırım teşviklerinden yararlanacak projeler arasından rüzgar, güneş ve hidro elektrik santrali, sıcak su üretimi ve boru hattı gibi tesisler bulunuyor.

Proje kapsamında 187 kişinin istihdamı planlanıyor

Teşviklerden yararlanacak en önemli proje ise TANAP. TANAP, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hisse desteğinden yararlanacak. Boru hattının sabit yatırım tutarı 23 milyar 200 milyon lirayı buluyor. Proje için yaklaşık 761 milyon dolarlık makina ve teçhizat ithalatı öngörülüyor. Proje kapsamında 187 kişinin istihdamı planlanıyor.

Projeyle Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğalgazın öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınması amaçlanıyor. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğalgaz Koridoru'nu oluşturuyor.

TANAP hattı, Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son bulacak. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğalgaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı'na bağlanacak.

Ulusal doğalgaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak

Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya'da olmak üzere, ulusal doğalgaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacak. TANAP Doğalgaz Boru Hattı Sistemi, 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 kilometre ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere inşa edilecek yer üstü tesislerinden oluşacak.

Projede yer üstü tesislerine ilaveten geçici olarak kullanılmak üzere işçilerin konaklayacağı kamp sahaları, boru depolama alanları ve erişim yolları da tesis edilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tanap-tesvik-kapsamina-alindi_128939.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!