Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Tarihi Yola Asfalt Döktüler

Elazığ Karakoçan’dan başlayan Urartulardan kalma 2 bin 800 yıllık tarihi yol Karayolları Müdürlüğü’nün çalışması sırasında asfalt ve toprak altında kaldı.

yapi.com.tr
Tarihi Yola Asfalt Döktüler

Taraf Gazetesi'nden Remzi Budancir'in haberine göre, Elazığ Karakoçan’dan başlayarak Bingöl Kığı, Sancak ve Karlıova ilçelerinden Kara Cehennem Ormanları’na kadar uzanan Urartuların, 2 bin 800 yıl önce inşa ettiği karayolu yok olma tehdidi altında. Karayolları Sekizinci Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen yol çalışması tarihi Urartu yolunda ağır tahribat meydana getirdi.

Urartulardan günümüze kadar kalabilen kalelerin yanında, kazılarda elde edilen arkeolojik bulgular ve yollar bulunuyor. Urartu Karayolu, Bingöl-Elazığ arasında, 1980’lerde keşfedildi. Dünyanın en eski yolu olma özelliğini taşıyan karayolu, bölünmüş yol çalışmalarında tahrip ediliyor.

Toprak altında kaldı

Karayolları Sekizinci Bölge Müdürlüğü Bingöl-Elazığ arasındaki yol genişletme çalışmasını sırasında Bingöl’e doğru uzanan tarihi yolu dikkate almadı. Taşlarla örülmüş tarihi yolun üzerine asfalt döküldü. Çalışmalar yüzünden hem toprak hem de asfalt altında kalan tarihi mirasın geri kalan kısmı ise yol kenarında yapılan hayvan barınaklarının inşası sırasında da ağır hasara uğradı.

100 km'lik saklı yol

Tahrip edilen 2 bin 800 yıllık tarihi yol Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan ve sürekli göç halinde olan Beritanlılar tarafından hala kullanılıyor. Dağlarda, yaylalarda, araçların gidemediği bölgelerden bu yolun geçtiğini belirten Beritanlılar, dağlarda hayvanlarını bu yollardan geçiriyor. Yıllardır bölgede hayvancılık yapan Beritanlılar, hala kullandıkları Urartu yolunu şu şekilde anlattı: “Koyun sürülerimizi ve Atlarımızı bu yoldan geçiriyorduk. Karakoçan’dan başlayan eski yol (Urartu yolu), Sancak, Kığı ve oradan Karlıova Karacehennem ormanlarından geçiyor, Solhan ve Muş’u bir birine bağlıyor. Bu karayolunun sadece bu bölgede kalan kısmı sağlam kaldı. Bingöl dağlarında ise yolun keşfedilmemiş 100 kilometrelik bölümü daha var.”.

Urartılardan bugüne çok az eser kaldı

Urartu Devleti en güçlü döneminde (M.Ö. 8-7.yy), günümüzdeki Doğu Anadolu, Kuzeybatı İran, Irak’ın küçük bir bölümü ile kuzeyde Aras Vadisi’ne egemendi. M.Ö 8. Yüzyıl’da Kent ve kale inşa ettiler, Doğu Anadolu’da sulama amaçlı ilk göletleri kurdular, kanallar ve karayolu sistemlerini geliştirdiler. Dere yataklarında dev taş blokları kullanarak dayanıklı köprüler inşa ettiler. Doğu Anadolu bölgesinde Urartular döneminde yapılan bir çok yapı olmasına rağmen, sadece bazıları günümüze kadar varlığını koruyabildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tarihi-yola-asfalt-doktuler_117931.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!