Tarlabaşı'nda Neler Oluyor?
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen 'Tarlabaşı'nda Yenileme, Dönüşüm' başlıklı panel, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Panele uzmanlar, proje müellifleri, yerel yönetim, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ile ulusal ve uluslararası kurumların temsilcileri katıldı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen 'Tarlabaşı’nda Yenileme, Dönüşüm' başlıklı panel, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla Kampüsü’nde gerçekleştirildi. 5366 Sayılı "Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması" hakkında kanun uyarınca, Bakanlar Kurulu kararı ile yenileme alanı ilan edilen Beyoğlu Tarlabaşı Bölgesi’nde yapılması planlanan projenin geniş katılımlı bir platformda tartışılması amacıyla düzenlenen panele uzmanlar, proje müellifleri, yerel yönetim, meslek odaları, sivil toplum örgütleri ile ulusal ve uluslararası kurumların temsilcileri katıldı.
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi II. Başkanı Pelin Pınar Özden ise, 5366 Sayılı Kanunun uygulamayı yönetmeliğe bırakan keyfi bir kanun olduğunu söyleyerek, "Belediyelere arsa kiralama ve satma yetkisi veren bu yönetmelik, kamulaştırılan alanların rant amaçlı kullanılmasını mümkün kılıyor" dedi. Açılış konuşmalarının ardından Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi’ni hazırlayan GAP İnşaat Yetkilisi Nilgün Kıvırcık, projeyi tanıtan bir sunum yaptı. Kentle ilişkisi kopan Tarlabaşı’nın İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı ile yeniden buluşmasını amaçladıklarını belirten Kıvırcık, proje ile bölgenin ekonomik yönden kalkınacağını savundu. Projenin sosyal yönünü de unutmadıklarını söyleyen Kıvırcık, bölgede yaşayan sakinler arasında anket çalışmaları yaptıklarını ve sorunlara çözüm aradıklarını ifade etti.
Yuvarlak masada söz alan Tarlabaşı Mülk Sahipleri ve Kiracıları Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Gün, yasalarca tarihi sit alanı olarak belirlenen Tarlabaşı’nda vatandaşların yıllardır binalara bir çivi çakamadığını, Tarlabaşı’nın yenileneceğini duyduklarında sevindiklerini, yenileme projesine karşı olmadıklarını ancak hayata geçirilecek projelerde mülk sahibi vatandaşların haklarının gasp edildiğini ifade etti. Gün, "5366 Sayılı Kanun, uzlaşma sürecinin sonunda hak sahibi ile uzlaşılamaması durumunda, tek taraflı bir kararla hak sahibinin mülkiyet hakkını elinden alma yetkisini yani kamulaştırma yetkisini belediyeye tanımıştır. Beyoğlu Belediyesi ve GAP İnşaat yetkilileri uzlaşma adına bizlere iki seçenek sunuyor. Bu seçenekleri kabul etmezsek belediyenin kamulaştırırım tehdidi karşımıza çıkıyor. Aslında göstermelik bir uzlaşma süreci işletiliyor" dedi. Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Bahar Şahin
ise, mülk sahiplerinin yanında, bölgenin yüzde 71’ini oluşturan kiracıların
haklarının da korunması gerektiğini belirterek, "Bu insanların buradan
koparılarak başka semtlere gitmeye zorlanması, buradaki sorunları ortadan
kaldırmayacak. Sorunlar başka bir bölgeye transfer olacak"
dedi. |
-
vampirler takım elbise giymiş agızlarında kentsel yenileme mağduru vatandaşların kanları damlıyor. kentsel yıkımdan önce 405 metrekareye sahip tapu sahibi kentsel çakallıktan sonra 127 metrekareye sahip oluyor şirkete ise 1130 metrekare yer yapıyorlar. 5366 sayılı kanun hırsızların kanunu olmuş YANITLA