Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tek Rakibimiz Fayansçılar

"Başlangıçları ve yeni oluşumları organize etmeyi severim." diyen Genel Müdür Uzunyol, Akzo Nobel'in dört fabrika ile Türkiye boya sektöründe yer aldığını, toplamda pazarın yüzde 40'ına sahip olduklarını, bu sebeple de lider firma olduklarını söylüyor.

Zaman Gazetesi
Tek Rakibimiz Fayansçılar

br >
Krize karşı acil tedbir

Ekonomik iniş çıkışlar, çok hızlı büyüyen Marshall'ı tehdit etmeye başlayınca kurumun bölünüp daha küçük parçalar halinde yönetilmesine karar verilmiş. Riskin azaltılmasını amaçlayan bu sürecin de Feridun Uzunyol tarafından yönetilmesine karar veren yönetim kurulu, krizli dönemini sıkıntısız geçirmiş. Uzunyol, bölünmüş şirketlerde çalışmış ve 1991-1998 arasında Herberts Gmbh Türkiye genel müdürlüğü ile Eminiş Ambalaj Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunmuş, 1998-2005 yılları arasında da Dupont genel müdürlüğü yapmış. 1991'de Marshall'ın Borsa'ya açılmasında görev alan Uzunyol, 1998 yılında Marshall Boya Grubu'nun Akzo Nobel'e satışını da yönetmiş. Aslında dünya pazarında rakip olan Dupont ve Akzo Nobel'in üst yöneticisi olarak görev yaparak ilginç bir pozisyona da oturan Uzunyol, sözleşmesinin bitiminde Akzo Nobel'de devam etmeye karar vermiş. "Yönetmek değil de, insanları şirketlere ayırmak zordu." diyen genel müdür, iç içe yaşayan ama farklı işler yapmaları için ayrıştırılan çalışanların o günlerdeki duygu hallerini hatırlıyor.

Uzunyol şimdilerde, Akzo Nobel İnşaat Boyaları Türkiye Türki Memleketler ve Ortadoğu bölgelerinden sorumlu genel müdürü olarak görevini sürdürürken, Eminiş AŞ Yönetim Kurulu azası ve Neo Yapı İnşaat Yönetim Kurulu üyesi olarak da görev yapıyor. Birikimlerini Kocaeli Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak da paylaşan Uzunyol, 'gelişim' ve 'innovasyon' dersleri veriyor. Üniversite sanayi işbirliğinde ara eleman yetiştirilmek üzere Kocaeli Üniversitesi'nde iki yıllık yüksekokul kurulmasında da öncülük eden Uzunyol, renkli bir kişiliğe sahip. Assos Zeytinyağı Fabrikası'nı satın alarak tarihî bir fabrikayı aktif hale getiren Marshall genel müdürü, Kocaeli Üniversitesi'nden fahri doktoraya sahip. Feridun Uzunyol, TÜSİAD üyesi, KİPLAS Sendikası Yönetim Kurulu üyesi, Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi.

Organize etmeyi seviyorum

"Başlangıçları ve yeni oluşumları organize etmeyi severim." diyen Genel Müdür Uzunyol, Akzo Nobel'in dört fabrika ile Türkiye boya sektöründe yer aldığını, toplamda pazarın yüzde 40'ına sahip olduklarını, bu sebeple de lider firma olduklarını söylüyor. Boya Sanayicileri Derneği'ne üye 72 şirket olduğunu, bu şirketlerin toplam boya pazarının yüzde 80'ini kapsadığını söyleyen genel müdür, "Geri kalan yüzde 20'lik alanda ise 400 kadar şirket var." diyor. Böyle bakınca zorlu bir pazarda rekabet eden Akzo Nobel'in yüzde 40'lık büyüklüğü çok değerli.

Uzunyol sektörün yapısına ilişkin olarak da, "Türkiye'de 18 bin nalbur ve 250 bin boyacı var. Böyle bakınca da en az 500 bin kişiye ilk elden değer oluşturuyoruz. Marshall olarak ilk önceliğimiz, kanaldaki ortaklarımıza para kazandırmak ve sağlam bir bilanço ile kârlılığımızı sürdürmek. Boyanın hammaddesinin yüzde 50'si yurtdışından geliyor. Olaya biraz da buradan bakınca Ar-Ge önem kazanıyor. Diğer bir hassas nokta da hizmet kalitesinin Ar-Ge'si. Boyacıların sertifika alarak yurtdışında çalışmasını sağlayacak bir eğitim merkezini hayata geçirmiş bulunuyoruz. Buradan mezun olanlar Avrupa'da inşaatlarda çalışabiliyorlar. Sektörde 50 bin boyacıya sertifika kazandırdık." diyor.

Küresel bilginin Türkiye'ye uygulanması

Marshall, Akzo Nobel'in 54 fabrikadan oluşan küresel ağı içinde 456 çalışanıyla yer alırken, bu fabrikalar arasında adeta bir olimpiyat var. Bu yarışmanın çıktılarına baktığımızda Marshall, litre başına en ucuz üretimi gerçekleştirirken, hatanın da en azını yapıyor. "Çalışanlar arasında ortak zekâyı artırdığınızda bu sonuca ulaşmak hiç de zor değil." diyen Genel Müdür Feridun Uzunyol, geçen yıl Akzo Nobel'in dünyanın iki numaralı boya üreticisini satın aldığını, bu sebeple portföyünde her şeyden iki tane olduğunu, doğal olarak bazı operasyonlardan vazgeçilmesi gerektiğini söylüyor. Bırakın Türkiye olarak vazgeçilmeyi, yatırımları artırmak adına çaba gösterilmesi gerektiğine inanan Marshall Genel Müdürü, Türkiye'yi dünya boya sanayiinin merkezi haline getirme gayreti içinde.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/tek-rakibimiz-fayanscilar_71447.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!