Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

''Teknoparklar, Üniversiteyle Sanayiyi Buluşturan Mekanlar''

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ''Türkiye'yi orta ve ileri teknolojilerde Avrasya'nın üretim ve Ar-Ge merkezi haline getireceğiz. Hedefimiz budur'' dedi.

yapi.com.tr / AA
''Teknoparklar, Üniversiteyle Sanayiyi Buluşturan Mekanlar''

Foto: Tarık Uzgun (AA)

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Görükle Yerleşkesi'ndeki ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde düzenlenen ''Bilim ve Teknoloji Haftası Etkinliği'nde yaptığı konuşmada, ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin, Bursa'nın sanayileşmede yakaladığı seviyeyi çok daha yukarılara taşımak amacıyla kurulan bir yer olduğunu belirtti.

Bakanlık olarak ülke genelinde kurulan teknopark sayısını artırmaya ve bu teknoparkları daha nitelikli yerler haline getirmeye büyük önem verdiklerini vurgulayan Ergün, ''Çünkü teknoparklar tüm dünyada üniversite-sanayi işbirliğine en çok katkı sağlayan yerler. Üniversiteyle sanayiyi buluşturan mekanlar'' diye konuştu.

Ergün, bu açıdan dünyanın birçok ülkesinde önemsenen teknoparkları, kendilerinin de çok önemsediğini ifade ederek, üniversitelerde üretilen bilginin ticarileşmesinde ve sanayi ürünlerine dönüşmesinde teknoparkların çok önemli bir rol oynadığını belirtti.

Teknoparkların bazen sanayinin sorunlarının çözülmesinde de rol oynadığına dikkati çeken Ergün, sanayinin içinde yaşadığı problemleri üniversite kanalıyla teknoparklarda çözüme kavuşturduğunu, yeni ürünleri ortaya çıkardığını anlattı.

''Biz bu konuda son derece geç kaldık''

Ergün, teknoparklarda inovasyona dayalı çalışmalar yapıldığı, teknoloji tabanlı işletmeler kurulduğu için bilimsel çalışma sonuçlarının da uygulamaya aktarılabildiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Gelişmiş ülkeler teknoparklarla ilgili çalışmalarına 50'li yıllarda başladılar, oysa ki biz bu konuda son derece geç kaldık, ancak 2000'li yıllarda başlayabildik. Teknoparklardaki çalışmalar nedeniyle Nokia, Microsoft, IBM gibi dev firmalar gelişti, hala da teknoparklardaki faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyorlar, teknoparklardan da çıkmış değiller. Kendi Ar-Ge merkezleri de var ayrıca, ama teknoparklarda da varlıklarını sürdürüyorlar. 2002 yılında sadece 2 teknoparkımız vardı, buna öylesine önem verdik ki bugün 32 tanesi aktif şirketlerin içinde rol aldığı, 45 adet teknoparkımız oldu. Biz bakanlık olarak bütün yeni kurulan teknoparkları ciddi manada destekliyoruz. Bu bölgelerde ağırlıklı olarak yazılım, bilişim elektronik, ileri malzemeler, yenilenebilir enerji, tasarım, nano teknoloji, bio teknoloji, otomotiv gibi alanlarda çok yenilikçi firmalar Ar-Ge faaliyetlerini sürdürüyorlar.''

ULUTEK'te, özellikle bilişim, otomotiv, mühendislik gibi Bursa ekonomisinde önemli yeri olan dallarda ciddi projelerin yürütüldüğünü belirten Ergün, bu projeler hayata geçtikçe kent ve ülke için çok değerli sonuçların ortaya çıkacağını vurguladı.

Ergün, Türkiye'nin son yıllarda önemli bir değişim yaşadığını, ekonominin ciddi yükseliş kaydettiğini, büyüklük olarak dünyada 26. sıradan 16. sıraya yükseldiğini, ihracatın 36 milyar dolardan 135 milyar dolara geldiğini, milli gelirin 230 milyar dolardan 750 milyar doların üzerine çıktığını anlattı.

''2011 milat''

Ergün, büyük ekonomilerin bazı özelliklerinin bulunduğunu, belli ürünlerde ulusal ve uluslararası markalara sahip olduklarını belirterek, dünyada ilk 10 ülke arasında olup da otomotiv sektöründe uluslararası markaya sahip olmayan ülkenin bulunmadığına dikkati çekti.

Bu açıdan 2011 yılını bir milat olarak gördüklerini, geçen yıl Sanayi Strateji Belgesi'ni uygulamaya koyduklarını hatırlatan Ergün, bu yıl bunun ilk sonuçlarını almaya başladıklarını söyledi.

Ergün, her kurumun strateji belgesinin içindeki görevlerini yerine getirdiğini, bunun Türkiye'yi 4-5 yıl içinde çok iyi bir yere getireceğini, sonra revize edeceklerini ve yeni eylemlerle güçlendireceklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Hedefimiz şu; Türkiye'yi orta ve ileri teknolojilerde Avrasya'nın üretim ve Ar-Ge merkezi haline getireceğiz. Hedefimiz budur. Sanayi stratejimizdeki varmak istediğimiz hedef bu. Bütün altyapılar buna göre hazırlanacak, bu hedefe varmak için bütün altyapılar hazırlanıyor... Sanayicimizin gündemi artık Ar-Ge, inovasyon, tasarım, markalaşma olması gerekir, üniversitelerle daha yakın daha sıcak ilişki kurması gerekir. Üniversitelerimizin gündeminin de bu olması lazım. Onların da sanayiyle daha yakın ilişki kurması lazım. Birbirinizi beklemeyin, 'bize gelsinler'' diye...''

Teknoparklara bazı performans kriterleri getireceklerine de değinen Ergün, artık her şeyin ölçülebilir olması gerektiğini belirtti. Ergün, ''patent çıkıyor mu-'', ''patentler lisansa dönüşüyor mu-'', ''hangi teknopark ne kadar teknoloji ihraç etmiş-'' gibi performans kriterlerine bakacaklarını belirterek, aynı şeylerin yeni dönemde üniversiteler için de geçerli olacağını bildirdi.

'''Girişimcilik ve yenilikçilik' endeksine göre sıralama''

Üniversiteleri, ''girişimcilik ve yenilikçilik'' endeksine göre sıralayacaklarını'' belirten Ergün, bu konuda çalışmaların yapıldığını kaydetti. Ergün, akademik yükselme kriterlerinde sadece yayın sayısının değil, hocaların şirket kurmasının, patentinin, lisansının da bulunması gerektiğini, bunu yapanla yapmayanın aynı değerlendirilmeyeceğini ifade ederek, sadece yayın yapmanın değil, aynı zamanda yayına yapılan atıfların da değerlendirileceğini vurguladı.

Patent Kanunu'nda da bir değişikliğe gidildiğini belirten Ergün, üniversitelerin kurumsal olarak patent başvurusu yapmasına da imkan vereceklerini, böylece üniversitelerin patent geliri de elde edeceklerini bildirdi.

Ergün, tüm desteklere bir bütünsellik kazandırmak için uyum ve hedef odaklılığını sağlamak için bir koordinasyon kurulu da oluşturduklarını belirterek, teknoparklar, OSB'ler, Ar-Ge merkezleri arasında bir entegrasyonla ilgili altyapı çalışmalarını da sürdürdüklerini anlattı.

Bakan Ergün, daha sonra ULUTEK tarafından düzenlenen ''Projeniz Rafta, Fikirleriniz Lafta Kalmasın'' adlı yarışmada, birinci olan Prof. Dr. M. Cemal Çakır, ikinci olan Prof. Dr. Özcan Özdemir ve üçüncülüğü elde eden Prof. Dr. Zeynep Kahveci'ye plaket verdi.

Ergün, Bursa Valiliği tarafından yürütülen INNOVATUS (Rekabet Gücü ve Sürdürülebilir Kalkınmada İnovasyon Yönetimi'' projesi ile jüri özel ödülü alan Bursa Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi adına Vali Şahabettin Harput'a da plaket verdi.

Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez ve BTSO Meclis Başkanı ve ULUTEK Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Parseker de katıldı.

ETİKETLER: kurum inovasyon
http://www.yapi.com.tr/haberler/teknoparklar-universiteyle-sanayiyi-bulusturan-mekanlar_91177.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!