Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tophane Sosyologları Bekliyor

Tophane, galeri saldırıları sonrası toplumdaki zıtlaşmaların merkezi haline geldi. Muhafazakârlık, içki, kentsel dönüşüm, ahlaki değerler ve sınıfsal çatışmalar Tophane ekseninde tartışıldı. Peki sanata yapılan saldırı gerçekten bir patlamanın sonucu muydu? Tophaneliler’e göre hiç de öyle değil. Galeriler, Tophane’nin çehresini değiştiriyordu.

Cumhuriyet Dergi
Tophane Sosyologları Bekliyor

STRONG>Tophane, galeri saldırıları sonrası toplumdaki zıtlaşmaların merkezi haline geldi. Muhafazakârlık, içki, kentsel dönüşüm, ahlaki değerler ve sınıfsal çatışmalar Tophane ekseninde tartışıldı. Peki sanata yapılan saldırı gerçekten bir patlamanın sonucu muydu? Tophaneliler’e göre hiç de öyle değil. Galeriler, Tophane’nin çehresini değiştiriyordu. Ancak hemşeri tabanlı güç odakları bu değişimden rahatsızdı. Bahsettiğimiz bu değişiminse tartışılanlardan çok daha farklı sonuçları vardı.

Nuri Çolakoğlu’yla 2008 sonlarında yaptığımız röportaj sırasında kendisi henüz İstanbul 2010’da yapılacak etkinliklerden konu açıldığında İstanbulluların hayal edemeyeceği şeyler yaşanacağını ama tüm bunların sürpriz olduğunu söylemişti. Sonrasında Çolakoğlu 2010 Ajansı’ndan istifa etti. Fakat ne o, ne de başkasının, üzerinde bulunduğumuz coğrafyada yaşanan kültürel, sosyal ve ekonomik zıtlıkları böylesi net bir şekilde yansıtan bir gösteriyi tahmin ettiğini sanmıyorum. Tophane yıllar boyunca Taksim’e yakınlığına karşın içine kapalı bir semt olarak bilinmişti ama 2003’te İstanbul Bieanili’yle birlikte farklı bir statü kazanacaktı. Bienal İstanbul’a Modern Sanat’ı kazandırmıştı. Bu da demek oluyordu ki Taksim'i sahildeki mekâna Boğazkesen Caddesi bağlayacaktı. Dolayısıyla Tophane İstanbul’un iki kültür sanat merkezini birbirine bağlayan yol üzerinde kalıyordu. Buradaki ucuz kiralar düşünüldüğünde galeri sahipleri için yol üzerinde mesken tutmak akıllıca bir işti. Bunda bir anormallik yoktu, aksine semtteki kültürel anlamda uzak kitleye sanatla ilgili seçenekler sunmak oldukça iyiydi. Galeri Outlet’İn sahibi Azra Tüzünoğlu saldırılardan sonraki basın toplantısında konuyu özetliyordu, “Bizi hep soylulaştırma projesinin bir parçası olarak gördüler ama kiralar yükseldiğinde belki biz de buradaki giderleri karşılayamayacağız, bu yüzden biz de burada geçici sayılırız.” Evet Tophane’deki değişimi Beyoğlu’nda süregelen kentsel dönüşümden bağımsız düşünmek olanaksızdı ama konu galeri saldırıları olunca sanatsal aktivitelerin bu dönüşüme etkisini de sorgulamak gerekiyordu. Bunun için en iyisi Tophane’de birkaç gün geçirmekti.

Olayların ardından semtte dolaşırken tedirgindik ama Tophaneliler de bizim kadar tedirgin görünüyordu. Elbette içlerinde konuşanlar vardı. Hiçbiri kimliklerini açık etmeye niyetli değildi. Ancak söyledikleri o kadar cesurcaydı ki olaylar olduğundan beri basında yazılan, çizilenleri tersyüz edecek cinstendi. Gerçekten Tophane’de böylesine büyük bir zıtlaşma var mıydı? Sıkca dillendirilen Galataport Projesi’nin semtin sosyal ve kültürel yapısına verebileceği olası zarar olaylarda ne kadar etkili olmuştu? İçki içilmesi gerçekten bu kadar rahatsız edici miydi yoksa sadece bahane mi?

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/tophane-sosyologlari-bekliyor_82944.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!