Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Tophane Sosyologları Bekliyor

Tophane, galeri saldırıları sonrası toplumdaki zıtlaşmaların merkezi haline geldi. Muhafazakârlık, içki, kentsel dönüşüm, ahlaki değerler ve sınıfsal çatışmalar Tophane ekseninde tartışıldı. Peki sanata yapılan saldırı gerçekten bir patlamanın sonucu muydu? Tophaneliler’e göre hiç de öyle değil. Galeriler, Tophane’nin çehresini değiştiriyordu.

Cumhuriyet Dergi
Tophane Sosyologları Bekliyor

BR>
Tophaneli bir esnaf: Burası İstanbul’daki Filistin

- Yaşanan saldırıları nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Bana kalırsa Tophane’dekilerin çoğu yobaz. Bu yüzden kendi kültürlerinin değiştiğini zannediyorlar ama aslında kültürel değişim de değil yaşananlar. İnsanların cahilliği ve bildiğinden şaşmaması yüzünden bu hale gelmiş.

- Buranın halkı gerçekten içkiye karşı mı?

- Yok, yüzde altmışı alkol kullanıyor. Aslında içki de bahane değil. Tek sorunları kendi semtlerinde olan biteni kabullenmemeleri. Buralara farklı insanların girmesini istemiyorlar. Burası benim gözümde Filistin. Zaten, ambargo koyulmuş bir semt. Üstümüz Galata Kulesi, İstiklal Caddesi; çoğu insanın gezmek için geldiği yerler. Orada esnaf bundan yararlanıyor ama biz yararlanamıyoruz. Saat beş oldu mu kapıya kilit vuruyoruz. Çoğu mekân zaten boş. Olaylar çoğu esnafı bir adım daha geri atacaktır. Semtte fotoğraf stüdyosu var. Üç ay önce onlar da alköllü parti verdi, karışan yoktu.

- Olaylardan sonra basın esnafla da konuştu ama onlar karşı gibiydi.

- Bir galeri etkinliği olduğunda esnaf da faydalanıyor. Esnaf kendi arasında öyle sözleşildiği için karşı gibi duruyor. Oysa Boğazkesen’de on beş yıldır alkol satan bir yer var. Kimse rahatsız etmemiştir. Kimsenin konuşmasını istemiyorlar. Olay basına fazla yansıdığı için herkes bir adım geri kaçmaya çalışıyor. Galataport söylentileri sonrası farklı insanların ev almasıyla değişim başladı. Burası önceden Fatih gibi bir yerdi. Bazı insanlar değişimi kabul etmiyor.

- Burada insanların birbirine bağlılık düzeyi nasıl?

- Burada olan bir olay zaten çok çabuk duyuluyor. Birisi bir şey yapacaksa diğerleri mutlaka haberdardır.

- Gelecekte bu tip saldırılar devam edebilir mi?

- Sanmıyorum. Basına çok malzeme oldukları için geri çekilmek istiyorlar. Olay olsa bile bu olanlar kadar büyük olmayacağını söyleyebilirim. Buradaki insan da tahmin etmiyordu basının bu kadar ilgileneceğini.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/tophane-sosyologlari-bekliyor_82944.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!