Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

TSE, Suriye'nin Standartlarını Belirlemek için Aday

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, TSE'nin yabancı ülkelerin standartlarını da belirleyebileceğini belirterek, ''Irak'ta bu fırsatı kaçırdık, bari Suriye'de kaçırmayalım'' dedi.

yapi.com.tr / AA
TSE, Suriye'nin Standartlarını Belirlemek için Aday

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) arasında 'kalibrasyon işbirliği protokolü' imzalandı. İmza töreninde konuşan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, küreselleşmeyle birlikte dünyanın tek üretim sahasına dönüştüğünü kaydetti. Küresel pazarda söz sahibi olmak için standartları belirlemek gerektiğini belirten Şentürk, ''Bütün dünya ülkeleri standartların mücadelesini veriyor. Fransızlar daha da ileriye giderek buna 'standartlar savaşı' adını veriyor. O yüzden dünyanın büyük ekonomileri standartlara hakim olmanın mücadelesini veriyor'' dedi.
     
Dünya Standartlar Teşkilatı İSO'da, TSE'nin sadece 5 konuda faaliyet yürütmesine karşın Amerikan, İngiliz ve Alman kuruluşlarının 800 komitede başkanlık ve sekretarya görevi yürüttüğü bilgisini veren Şentürk, ''Standart dediğimiz şey, oyunun kurallarını belirlemedir. Oyunun kurallarını belirleyen, sahaya 1-0 önde çıkar. Küresel ticarette başarılı olmak istiyorsak, standartlara uygun üretime devam edeceğiz. Ama bir adım öteye geçerek standartları belirleyen güç haline gelebilmenin mücadelesini vermemiz gerekiyor. Kuralları koyan olmadığımız sürece, ekonomide daima geriden gitmeye mahkumuz'' diye konuştu.
    
''Türkiye'nin 'hayır' dediği standart, kolay kolay çıkamaz''
    
Avrupa Standartlar Teşkilatı'na 10 yıllık bir mücadelenin ardından tam üyeliğin kazanıldığını hatırlatan Şentürk, Türkiye'nin İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile beraber teşkilatın en büyük 5 ülkesinden biri olduğunu kaydetti. Türkiye'nin standartları belirleyen ülke haline gelebilmesi için gayret gösterdiklerini dile getiren Şentürk, şöyle devam eti:

''Oraya üye olmamız ve oy hakkımızın olması yetmiyor. Yüzlerce teknik komite var, bu komitelere Türkiye'den katılım gerekiyor. Üniversitelerimiz, kamu kuruluşlarımız, sanayi odalarımız, özel sektörümüz bu komitelere katılımda ciddi bir ilgisizlik içerisinde. İhracatçıların önünü açabilmek için ülkelerle anlaşmalar yapmaya başladık. TSE'nin başka ülkelerin gümrüklerinde kabul edilmesi için 4 ülkeyle anlaşma imzaladık. İran ve Pakistan'la görüşmeler devam ediyor. Bu sayede TSE'nin verdiği belge, ülkelerin gümrüklerinde başka bir belgeye ihtiyaç kalmaksızın kabul edilecek. Laboratuvar çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2010 yılındaki laboratuvar yatırımımız 2.8 milyon liraydı, son 2 yılda 200 milyon liralık laboratuvar yatırımına imza attık. Avrupa Standartlar Teşkilatı'nın tam üyesi olduk ve 29 oy hakkımız var. Dolayısıyla Türkiye'nin 'hayır'' dediği standart kolay kolay çıkamaz.''
    
Ülkeler arası işbirliği
    
Ülkeler arasındaki işbirliklerinin önemine de değinen Şentürk, Türkiye'nin Almanya ile işbirliği içerisinde olunduğunu, Almanya'nın Afganistan'ın standart alt yapısının belirlenmesi için yıllık 8 milyon avro bütçe ayırdığını anlattı. Afganistan'daki standartları Almanya'nın belirleyeceğini ifade eden Hulusi Şentürk, şunları söyledi:
     
''Afganistan'ın standartlarını Almanya belirliyor. Taliban mı, Karzai mi kazanacak- belli değil. Savaş bittiğinde başta biz Türkler olmak üzere yardım kampanyaları düzenlenecek. Afganistan'ın hesabına aktarılacak paralarla demiryolları, tüneller yapılacak. O ürünler Almanya'dan satın alınacak. Afganistan'da Almanya'nın onay verdiği ürünler olacak. Bizde Somali'ye 5 milyon dolarla, Somali'ye en çok yardımı yapan ülke olduk. Somali'nin standart alt yapısını belirlemem için bana görev verilmiyor. Ben de yasa gereği kendi başıma bunu yapamam. Somali'ye verilen 5 milyon doların 1 milyon doları bana verilseydi, Somali'de yarın iş dünyamız ilk sıraya çıkacaktı. Irak'ta bu fırsatı kaçırdık, bari Suriye'de kaçırmayalım''.

http://www.yapi.com.tr/haberler/tse-suriyenin-standartlarini-belirlemek-icin-aday_102891.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!