Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye 1,5 Milyar Dolar Değerindeki İlk Sukuk İhracını Tamamladı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin 1,5 milyar dolarlık sukuk ihracını tamamladığını anımsatarak, ''Gelen talep ise 5 katı kadardı. Bu diğer finans kurumları için de önemli bir gösterge olacak. İslami finansta büyüme potansiyeli var'' dedi.

yapi.com.tr / AA
Türkiye 1,5 Milyar Dolar Değerindeki İlk Sukuk İhracını Tamamladı

Kuala Lumpur'da gerçekleştirilen 'Küresel İslami Finans Forumu'nda konuşan ve Türkiye'de İslami bankaların katılım bankaları olarak adlandırıldığını belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''2005 yılında yürürlüğe giren yeni bankacılık yasamızla birlike katılım bankalarına, geleneksel bankalarla eşit fırsatları sunduk. Türkiye'de katılım bankalarını bankacılık sektöründeki payı yüzde 5,6 oranında'' dedi.

Türkiye'de dört katılım bankasının bulunduğunu belirten Babacan, 2005 yılından bu yana Türkiye'deki katılım bankalarının varlıklarının 5 kat artış kaydettiğini bildirdi. Katılım bankacılığının Türk finans sektörünün tamamlayıcı bir ögesi olduğunu anlatan Babacan, ''Türkiye'de 1,5 milyar dolar değerindeki ilk sukuk ihracını tamamladık. Gelen talep ise yaklaşık 5 katı kadardı. Bu, diğer finans kurumları için de önemli bir gösterge olacak. Geçen yıl bu ihraç ile ilgili olarak vergi sistemini ve yasal zemini hazırlamıştık. İslami finansta büyüme potansiyeli var'' dedi.
     
Son 20 yıl içerisinde İslami bankacılığın hızlı bir büyüme kaydettiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

''Dünyada finans sektöründe sukuk ihracı büyük önem kazandı. Sukuk ihracının bu sene sonu itibariyle 100 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Hali hazırda küresel boyutu yaklaşık 1 trilyon dolara ulaşan İslami finansa, uluslararası finans kurumlarının giderek daha fazla ilgi gösteriyor. Malezya İslami finansta lider bir ülke. 2003 yılında Başbakanımız ile Malezya ziyaretimizde Malezya Merkez Bankası'nı ziyaret ederek Başkanından o zamanlarda Malezya'nın İslami finans alanındaki faaliyetlerini dinlemiştim. Baz tahminlere göre, küresel İslami finans varlıkları 2016 yılında 1,8 trilyon dolara ulaşabilir. İslami bankacılık alanında kaydedilen büyümeye rağmen, İslami varlıkların geleneksel bankacılığa kıyasla varlıkların hacmi az. 2012 yılında, İslami finansın toplam küresel finans varlıkları arasındaki payı yüzde 1'den az. (İslami finansta) büyüme için büyük bir potansiyel var.''

Küresel ekonomik krizde İslami bankaların direnç gösterdiğini belirten Babacan, ''Her ne kadar küresel ekonomik kriz İslami finans kuruluşlarını da etkilemişse de, genel olarak İslami bankalar halen son derece sağlam'' dedi. Geleneksel bankacılık sektörünün İslami finanstan alternatif metotlar öğrendiğini söyleyen Babacan, sektörün küresel gelişmesi için ürün çeşitliliğinin, tüketici bilincinin, finansal okur yazarlığın artırılması gerektiğini anlattı. Babacan, ''Gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme potansiyelini düşününce, ülkelerin bilgileri paylaşması önem kazanıyor. Özellikle İslami finans sektörüne yeni giriş yapan ya da ilk evrelerinde olan ülkelerin Malezya gibi uzun yıllardır sektörde olan ülkelerden öğrenecekleri var. Bu son derece önemli'' dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-1-5-milyar-dolar-degerindeki-ilk-sukuk-ihracini-tamamladi_102168.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!