Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye Dünyanın Dört Bir Yanına İçme Suyu Sattı

Türkiye, geçen yıl adeta dünyanın dört bir yanına içme suyu sattı; 69 ülkeye ihraç ettiği 214 bin 242 tonluk içme suyundan 34 milyon dolar gelir elde etti.

yapi.com.tr
Türkiye Dünyanın Dört Bir Yanına İçme Suyu Sattı

Dünya Gazetesi'nin haberine göre; Türkiye, geçtiğimiz yıl birçok ülkeye içme suyu sattı. İngiltere'ye 60 bin ton, Almanya'ya 45 bin ton, Birleşik Arap Emirlikleri'ne 30 bin tonluk içme suyu satışı gerçekleştirildi. Türkiye'nin içme suyu sattığı ülkeler arasında İsrail, Suriye, ABD, Çin, Japonya, Suudi Arabistan, Avustralya ve Güney Afrika Cumhuriyeti bulunuyor.

Dış ticaret verilerine göre, içme suyu, Türkiye'nin ihracatında en geniş pazar olanaklarına sahip ürünler arasında yer alıyor. Türkiye, sahip olduğu içme suyunu hemen hemen dünyanın her noktasına ulaştırarak, bu olanaklarını ekonomik faydaya dönüştürüyor. Bu özelliğini geçen yıl da sürdüren Türkiye, 69 ülke ve 3 serbest bölgeye içme suyu sattı. Türkiye'nin geçen yılki içme suyu ihracatı 214 bin 242 tonu buldu. İçme suyu ihracatından 33 milyon 998 bin 934 dolar gelir elde edildi.

Türkiye, içme suyu ihracatının yarısını Avrupa'nın önde gelen iki ülkesi olan İngiltere ve Almanya'ya yaptı. İngiltere, 59 bin 944  tonla Türkiye'nin içme suyu ihracatında ilk sırada yer aldı. İngiltere'ye yapılan su satışından 8 milyon 361 bin 789 dolar gelir elde edildi. İçme suyu ihracatında İngiltere'yi Almanya izledi. Almanya'ya geçen yıl 45 bin 681 ton içme suyu ihracatı gerçekleştirildi. Bu ticaretten elde edilen gelir, 7 milyon 347 bin 68 dolar oldu.  

Türkiye'nin içme suyu ticaretindeki bir diğer önemli müşterisi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. Türkiye, bu ülkeye sattığı 30 bin 570 ton sudan 5 milyon 860 bin 738 dolar gelir sağladı.

Suriye'ye 9,5 bin ton, İsrail'e 8 bin ton içme suyu satıldı

İç karışıklıklar ve çatışmalar nedeniyle zor günler yaşayan Suriye de Türkiye'nin su ihracatında önemli bir yer tuttu. Türkiye, geçen yıl komşusuna 9 bin 560 ton içme suyu sattı. Bu ticaretin ekonomik karşılığı ise 925 bin 980 dolara denk geldi.

İsrail de Türkiye'den su alan ülkeler listesinin üst sıralarında yer aldı. İsrail, içme suyu ihtiyacını karşılamak için Türkiye'den 8 bin 275 ton su ithal etti. İsrail, aldığı içme suyuna karşılık Türkiye'ye 1 milyon 209 bin 146 dolarlık ödemede bulundu.

Türkiye geçen yıl KKTC'ye 7 bin 886 ton içme suyu ihraç etti. Bu ticaretin sonunda Türkiye, 1 milyon 293 bin 63 dolar gelir sağladı.

Libya'ya ihraç edilen 7 bin 511 ton içme suyundan 1 milyon 382 bin 952 dolar, Hollanda'ya ihraç edilen 5 bin 790 ton içme suyundan da 1 milyon 119 bin 459 dolar gelir elde edildi.   

Türkiye'nin geçen yıl içme suyu sattığı ülkeler arasında Fransa, Yunanistan, Malta, Güney Afrika Cumhuriyeti, ABD, Irak, Suudi Arabistan, Yemen, Çin, Japonya, Avustralya, İspanya, Moritanya, Sierra Leone, Fildişi Kıyısı, Panama, Haiti, Arjantin, Lübnan, Katar, Maldivler, Güney Kore ve Yeni Zelanda bulunuyor.    

Ayrıca İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi, Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi'ne yaklaşık 650 ton içme suyu satıldı.

ETİKETLER: su
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-dunyanin-dort-bir-yanina-icme-suyu-satti_117259.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!