Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

'KKTC Su Temin Projesi'nde 123 Milyon Liralık Yeni Yatırım

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 'KKTC Su Temin Projesi' kapsamında 3 tesisin temeli atılıyor. KKTC Girne Geçitköy Barajı’nda 1 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecek törenle temel atılacak tesislerin yatırım maliyeti yaklaşık 123 milyon lirayı bulacak.

yapi.com.tr / AA
'KKTC Su Temin Projesi'nde 123 Milyon Liralık Yeni Yatırım

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 'KKTC İçmesuyu Arıtma Tesisi' ile günlük 200 bin metreküp içmesuyunun arıtılacağı belirtilerek; Geçitköy Terfi Merkezi-Lefkoşa İsale Hattı kapsamında 63,5 kilometre boru döşeneceği, Girne İsale Hattı ile de Girne bölgesindeki toplam uzunluğu 160 kilometre dağıtım hatlarının da inşa edileceği ifade edildi.

Açıklamada, dünyada ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak 'KKTC Su Temini Projesi'nin eş zamanlı yürütülen 3 aşamadan oluştuğu anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

"Mersin'in Anamur ilçesindeki Dragon Çayı'nın üzerine temelden 99 metre, nehir tabanından 94 yükseklikte toplam 130,5 milyon metreküp depolama hacmine sahip Alaköprü Barajı projenin temelini oluşturuyor. Projenin Türkiye ayağı olan Alaköprü Barajı'nın temeli, 7 Mart 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmıştı. Projenin Türkiye tarafının diğer aşamalarıysa 23 kilometre uzunluğunda ve bin 500 milimetre çapında düktil boru isale hattı ve 10 bin metreküp hacmindeki Anamuryum Dengeleme Deposu'nun yapımını kapsıyor. KKTC İçmesuyu Temini Projesi'nde uygulanacak deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçecek olan bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor.  

Projenin KKTC tarafında ise Güzelyalı bölgesinde 6 megavat gücünde Güzelyalı Pompa İstasyonu, 3 bin 694 metre uzunluğunda ve bin 400 milimetre çapında düktil boru terfi hattı, temelden 65 metre, nehir tabanından 58 metre yükseklikte olan 26,5 milyon metreküp depolama hacimli Geçitköy Barajı ile 13 megawatt kurulu gücünde Geçitköy Terfi Merkezi'nin yapımı yer alıyor. Kıbrıs tarafında inşa edilen Geçitköy Barajı'nın temeli ise 30 Mart 2012'de atıldı".

KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak

Projenin tamamlanmasıyla KKTC'ye aktarılacak yıllık 75 milyon metreküp suyun yüzde 50,3'ünün içme-kullanma, yüzde 49,7'sinin ise zirai sulama suyu olarak değerlendirileceği işaret edilen açıklamada, projenin gerçekleşmesiyle halen su sıkıntısı çekilen KKTC'de 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanacağı kaydedildi.

KKTC Girne Geçitköy Barajı'nda 1 Şubat cumartesi günü gerçekleştirilecek temel atma merasimi KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile KKTC Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı'nın katılımıyla yapılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kktc-su-temin-projesinde-123-milyon-liralik-yeni-yatirim_116537.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!