Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Türkiye, Elektrikte AB'ye Açılan Kapımız"

Irak Elektrik Bakanlığı Master Plan Konferansı'na katılmak üzere Türkiye'ye gelen Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Ortadoğu'da yenilenebilir enerjiden üretilecek elektriğin Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihraç edileceğini söyledi.

Sabah Gazetesi
"Türkiye, Elektrikte AB'ye Açılan Kapımız"

 


Irak Elektrik Bakanlığı Master Plan Konferansı için Türkiye'ye gelen enerjiden sorumlu Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, Türk yatırımcıları, başta enerji ve altyapı olmak üzere farklı alanlarda yeniden yapılanma süreci yaşayan Irak'ta işbirliği ve yatırıma davet etti. Konferans sonrası Sabah'ın sorularını yanıtlayan Şehristani, artan talebe karşı Irak'ın da petrol üretim kapasitesini artırmak üzere adımlar attığını kaydederken, buna paralel olarak ortaya çıkan elektrik projelerine de hız verdiklerini söyledi. Şehristani, "Elektrik petrolden daha az önemde değil ve Irak için hayati bir önem taşıyor. Ülkenin ekonomik geleceği elektriğe bağlı. Aslında bu konu şu anki duruma gelinmeden yıllar önce ele alınmalıydı. Son 30 yılda yaşanan savaşlar ve politik kavgalar yüzünden çok sayıda yatırım sekteye uğradı" dedi.

Türkiye koridor olacak

Yenilenebilir enerji alanında Japonya ile işbirliği yaptıklarını ve bölgede yenilenebilir enerji merkezi oluşturacaklarını ifade eden Şehristani, "Burası son teknolojik sistemlerle hazırlanıyor. Irak, yenilenebilir enerji konusunda Ortadoğu'nun merkezi olacak. Güneş enerjisi konusunda aralarında Türkiye'nin de olduğu bir ağ oluşturacağız. Bu ağa, Suriye, Mısır, Libya, Ürdün de katılacak. Türkiye ve Suriye ile yapılan ağ çalışmalarının yüzde 80'i tamamlandı" dedi. Oluşturulacak yenilenebilir enerji ağı sayesinde Ortadoğu'dan Avrupa'ya elektrik enerjisi ihraç edileceğini ifade eden Şehristani, Türkiye'nin bu transferde elektrik koridoru misyonu üstleneceğini söyledi.

'Radikal kararlar aldık'

Enerji alanındaki yatırımların hızlı bir şekilde sürmesi için radikal kararlar aldıklarının altını çizen Şehristani, "Irak ekonomisinin bu sorunun çözümüne ihtiyacı var. Biz petrol ihracatçısıyız ama bu elektriksiz olmaz. Bu, evlerde olduğu kadar fabrika ve tesislerimizde de lazım ve altyapısı mutlaka geliştirilmeli" diye konuştu. Elektrik ihtiyacının karşılanmamasının petrol üretimini de olumsuz etkilediğine değinen Şehristani, 7 bin 500 megavat olan geçen yılki elektrik üretim kapasitesinin yeterli olmadığını, bu konuda yeni yatırımlara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Şehristani, "Şu anki mevcut kapasitemiz bizim istediğimiz ve ihtiyacımız olanın çok altında. Yeni santraller inşa ederek bu eksiğimizi gidereceğiz" dedi.

"Yeni enerji projeleri Irak'ı şekillendirecek"

Irak'ın hızlı bir yapılanma süreci yaşadığını belirten Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani, ülkenin yeni enerji üretimine yönelik büyük bir programa sahip olduğunu kaydetti. Irak'ta elektrik santrali kurmak üzere geçtiğimiz ay 445.5 milyon dolarlık bir anlaşma imzalayan Çalık Enerji'yi örnek gösteren Şehristani, "Irak'a şimdiden toplam gücü bin 250 megavatlık elektrik üretim santrali yapımı için bir Türk şirketi ile kontrat yaptık. Buna benzer birçok proje yakın gelecekte Irak'ta şekillenecek ve ekonomiye can verecek" dedi. Şehristani, yeni yatırımlar ile Irak'ın 2014-2015 yıllarında enerji fazlası vereceğini söyledi.

"Irak'ta büyük iş fırsatları var"

Irak'ta Türk şirketleri için büyük iş fırsatları olduğunu ve işbirliğinin artması taraftarı olduklarını belirten Şehristani, "Irak ekonomisi çok hızlı büyüyor. Buna paralel olarak petrol üretim kapasitesini de artırmayı planlıyor. Bu noktada Türk şirketlerinin üstlenebileceği çok güçlü altyapı genişletme programları görüyorum" dedi. Şehristani, Türk şirketlerinin altyapı, hastane, yol gibi projelerin yanında petrol alanlarının geliştirilmesi projelerine de katkıda bulunduğunu belirtti.

"20 milyar $'lık ticaret hacmi hayal değil"

Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin 6 milyar dolar seviyesini aşacak kapasitede olduğunu belirten Şehristani, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkacağını savunmuştu. İş fırsatları, iki ülkenin karşılıklı ihtiyaçlarını karşılaması ve Irak'ı yeniden yapılandırma çalışmaları çerçevesinde bu rakama ulaşmamak için hiçbir sebep yok" dedi. Irak'ın Türkiye ile sahip olduğu bağın sadece ekonomik temeller üzerine oturtulmaması gerektiğini vurgulayan Şehristani, "Bizim Türkiye ile olan ilişkilerimiz uzun yıllara dayanıyor ve bizim için çok önemli" dedi.

K. Irak'tan ham petrol pompalanmaya başladı

Kuzey Irak bölgesi ile geçmişte zaman zaman problem yaşandığını hatırlatan Hüseyin Şehristani, görüşmeler sonunda Kuzey Irak'ta çıkarılan ham petrolün tüm Irak halkına ait olduğu konusunda hukuksal anlaşmaya vardıklarını belirterek, "Bunun, merkezi hükümet tarafından kontrol edileceği yönündeki anlaşma, 1 Şubat itibariyle hayata geçti. Kuzey Irak'taki Tawke alanından günde 10 milyon varil ham petrol pompalanmaya başladı" dedi.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-elektrikte-abye-acilan-kapimiz_85508.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!