Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye Enerjinin Dörtte Üçünü İthal Ediyor

Türkiye'nin enerji tüketimi sürekli yükselirken, dış kaynaklara bağımlılığı da giderek yükseliyor.

yapi.com.tr
Türkiye Enerjinin Dörtte Üçünü İthal Ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı Sürdürülebilir Kalkınma verilerine göre, Türkiye'nin toplam nihai enerji tüketimi 2011 yılında 86 bin 952 bin ton petrol eşdeğeri (TEP) düzeyindeyken, 2012 yılında yüzde 2.4 artışla 89 bin TEP düzeyine çıktı.

En çok enerji yüzde 35.4 ile, yaşama ve çalışma ortamlarının ısıtılması ve soğutulmasında tüketildi. Buna göre, konut ve hizmetler sektörünün enerji tüketiminin, toplam enerji tüketimi içindeki payı 31 bin 517 bin TEP ile yüzde 35.4 düzeyinde gerçekleşti. İkinci sırayı sanayi sektörü aldı. Sanayideki 30 bin 382 bin TEP enerji tüketiminin toplam tüketim içindeki payı yüzde 34.1'i buldu. Ulaştırma sektörünün enerji tüketimi ise 20 bin 767 bin TEP ile toplam enerji tüketimi içinde yüzde 23.3 paya sahip oldu. Aynı dönemde tarım sektörünün enerji tüketiminin payı da bin 952 bin TEP ile yüzde 2.2 oldu.

Enerji tüketimindeki artış, enerji ithalatına da yansıyor. Bir ekonomideki enerji ihtiyacının ne kadarının ithalatla karşılandığının göstergesi olan enerji bağımlılığı 2011 yılında yüzde 71.6 düzeyindeyken, bu oran 2012 yılında yüzde 74.3 düzeyine ulaştı. Brüt nihai enerji tüketiminde yenilenebilir kaynakların oranı 2012 yılında yüzde 10, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik oranı ise yüzde 27 olarak gerçekleşti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-enerjinin-dortte-ucunu-ithal-ediyor_118662.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!