Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye, Hazır Betonda Avrupa Liderliğini Sürdürüyor

THBB’nin Kayseri’de düzenlenen “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri”nde konuşan THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, “Türkiye Hazır beton sektörü, yıllık 95 milyon metreküpü bulan üretimiyle Avrupa’da birinci sıradadır.” dedi.

yapi.com.tr
Türkiye, Hazır Betonda Avrupa Liderliğini Sürdürüyor

Kuruluş tarihi olan 1988 yılından bu yana Türkiye’de kaliteli betonun üretilip kullanılması için önemli gayret gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), bu amaçla yapmış olduğu çok sayıda etkinliğin yanı sıra “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” konulu seminerler düzenliyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde periyodik olarak gerçekleştirilen bu seminerler ile müteahhitler, mimarlar, mühendisler başta olmak üzere beton kullanıcılarına; betonla ilgili kamu idarelerinin yetkililerine, yapı denetim kuruluşu temsilcilerine ve beton üreticilerine doğru uygulamaların anlatılması hedefleniyor.

THBB’nin 2017 yılında başlattığı seminerler dizisinin 24.’sü, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Kayseri Temsilciliği iş birliği ile 19 Mart 2022 tarihinde Kayseri’de yapıldı. Seminer kapsamında, THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, “Türkiye’de ve Dünyada Hazır Beton Sektöründeki Son Gelişmeler”; Eski İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, “Genel Beton Teknolojisi”, Nuh Naci Yazgan Üniversitesinden Dr. Kamuran Arı, “Özel Betonlar, Üretim Teknikleri ve Kullanım Şartları”, Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Fatih Altun, “Betonarme Binaların Deprem Davranışında Beton Dayanımının Etkisi”, THBB Fiziksel ve Mekanik Deney Laboratuvarı Müdürü Cenk Kılınç, “Betonda Kalite Denetimi” başlıklı birer sunum gerçekleştirdi. Seminere inşaat mühendisleri, müteahhitler, mimarlar ve beton üreticileri yoğun ilgi gösterdi.

Türkiye, hazır beton üretiminde Avrupa’nın lideri konumunu sürdürmektedir
Seminerde konuşan THBB Genel Sekreteri Reşat Sönmez, THBB’nin ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sunan hazır beton sektörünü 2021 yılı özelinde bilimsel olarak analiz eden “Hazır Beton Sektör Raporu”nu yayımladığını söyledi. Raporun, Türkiye ekonomisi, inşaat sektörü ve hazır beton sektörüne yönelik detaylı analizler, değerlendirmeler ve projeksiyonlar içerdiğini ifade etti.

Türkiye’de standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının sağlanması için 34 yıldır çalışan THBB’nin, kalite, çevre, sürdürülebilirlik ve iş güvenliği uygulamalarıyla inşaat, hazır beton ve ilgili sektörlerin gelişimine büyük katkı sağladığını ifade eden Reşat Sönmez, “Hazır beton sektörü, 2020 yılı resmî verilerine göre yıllık 95 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çok önemli bir yerde durmaktadır. Ülkemiz, hazır beton üretiminde 2009 yılından bu yana Avrupa’nın lideridir. Sektörümüz, inşaat sektörüne ve buna bağlı olarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Bu durum, hazır beton sektörünün inşaat sektörünün en temel kolu olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.

Seminerde “Betonda Kalite Denetimi” başlıklı bir sunum yapan Cenk Kılınç, 2007 yılında kurulan THBB Yapı Malzemeleri Laboratuvarında bugün Yıldız Teknik Üniversitesi TeknoPark’ta birçok akademisyen ve tecrübeli kadrosuyla sektöre katkı sağlayacak Ar-Ge çalışmaları ve projeler geliştirdiklerini söyledi. Cenk Kılınç, İstanbul Havalimanı, Nükleer Santral, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü ve çeşitli metrolar başta olmak üzere ülkemizin önemli projelerine beton ve bileşenleri ile ilgili deney hizmetleri verdiklerini belirtti. Beton kullanıcıları için depreme dayanıklı yapı tasarımı ve hazır beton uygulamalarını konu alan bilgilendirmeler yaptıklarını ifade eden Kılınç, "THBB olarak özel ve kapsamlı Deprem Performans Raporu da hazırlamaktayız. Binalarının depreme dayanıklılığıyla ilgili durumunu merak etmekte olan; mülk sahipleri, bina yöneticileri, mühendislik büroları, belediyeler ve mahalli idareler, kamu kurumları için benzerlerinden ayırt edici özelliklere sahip ayrıntılı Deprem Performans Raporu hazırlayabiliyoruz. Mevcut yapıların depreme dayanıklılığını ölçmenin yanı sıra yapı servis ömürlerini de tespit edebiliyoruz. Bu kapsamda yerel yönetimlerle de iş birliği yapmaktayız.” dedi. Cenk Kılınç sunumunda taze ve sertleşmiş betonların nitelik değerlendirme kriterlerinden de bahsetti.

“Günümüzde inşa edilmekte olan yapılar daha yüksek performans gerektirmektedir”
Eski İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir, Seminerde, beton bileşenleri, betonun üretimi, yerleştirilmesi ve bakımı ve betonun dürabilitesi ile ilgili detaylı bilgiler vererek, “Günümüzde inşa edilmekte olan anıtsal yapılar, önemli kamu binaları, yüksek binalar, köprüler ve önemli su yapıları giderek daha yüksek performanslar gerektirmektedir. Büyük yatırımlara mal olan bu yapıların servis ömürleri süresince işlevlerini belirli bir güvenlik içerisinde yerine getirmeleri ancak doğru beton tasarımı, üretimi, uygulaması ve gerektiğinde bakımı ve onarımı ile gerçekleşir.” dedi.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Kamuran Arı ise sunumunda bazı özel betonların kullanım amaçlarına, tasarım ve uygulama detaylarına değindi.

Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Altun da yapıların deprem davranışında betonun rolünü, laboratuvar çalışmaları sonuçları eşliğinde anlattı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-hazir-betonda-avrupa-liderligini-surduruyor_189824.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!