Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye Müteahitler Birliği Binası'na LEED Platinum Sertifikası

Ankara’daki Türkiye Müteahhitler Birliği Merkez Binası, LEED BD+C: New Construction kategorisinde LEED Platinum Sertifikası’nı resmi olarak almaya hak kazandı. Türkiye’de bugüne kadar genellikle ticari yatırımların aldığı Platinum Sertifikası ilk kez bir dernek bünyesinde inşa edilmiş yeşil binaya verilmiş oldu.

yapi.com.tr
Türkiye Müteahitler Birliği Binası'na LEED Platinum Sertifikası

TMB Binası'nın bulunduğu yerle olan ilişkisi ve kaynak kullanımı konularında aldığı yüksek puanlar ile tasarımda yenilikçilik kategorisinde aldığı puanlar, Platinum Sertifikası’na hak kazanmasında etkili oldu.


LEED’de yapının çevresi ve iklim koşulları ile uygunluğu, toplu taşıma sistemlerine entegrasyonu, kaynakları kullanımı ve atık yönetimi sistemleri, inşaat sürecinden başlayarak enerji performansı ve ayrıca yapının sağladığı iç mekan kalitesi gün ışığı, hava kalitesi ve ısı konforu gibi değerlere göre ölçümleniyor. LEED’de yapılar, değişik puanlama ağırlığına sahip 7 ayrı kategoride değerlendiriliyor. Bu kategoriler, 'Sürdürülebilir Alanlar', 'Su Verimliliği', 'Enerji ve Atmosfer', 'Malzemeler ve Kaynaklar', 'İç Mekan Kalitesi', 'Tasarımda Yenilikçilik' ve 'Bölgesel Öncelik' başlıklarını taşıyor.

TMB Binası’nın sertifikasyon koordinasyonu ve süreç yönetimini yapan TURKECO'nun kurucusu Dr. Duygu Erten, binanın LEED Platinum Sertifikası almasındaki önemli kriterleri şöyle özetledi:

“TMB Binası’nı LEED Platinum sertifikalı diğer binalardan ayıran en önemli niteliği, tasarımın başlangıcından bina kullanımına kadar yenilikçi yeşil bina stratejilerinin en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş olmasıdır. Proje, pasif ısıtma ve soğutma teknikleri açısından Türkiye’de ilk kez kullanılacak sistemleri bünyesinde barındırmaktadır. Ankara'daki karasal iklim koşullarının en belirgin göstergesi olan gündüz ve gece sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkını kullanarak, ısıtma ve soğutmadaki enerji sarfiyatını minimize etmek üzere bodrum katlardaki otoparkların altına bir betonarme hava labirenti tasarlanmıştır. Binayı çevreleyen mesh sistemi ile yaz aylarında doğal ışık miktarı azalmadan güneşin aşırı ısınmaya yol açması engellenmiştir. Pasif sistemleri ile beraber en verimli ve konforlu mekanik sistemlerden biri olan döşemeden iklimlendirme ile beraber soğuk kiriş (chilled beam) kullanılmıştır. Binada LED aydınlatma kullanılmış ve çatıda bulunan güneş panelleri ile elektrik enerjisinin bir kısmı karşılanmaktadır. Ayrıca binada yağmur suyu ve gri su arıtılarak tekrar kullanılmaktadır, bu sayede %80'e yakın su tasarrufu sağlanmıştır”.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-muteahitler-birligi-binasina-leed-platinum-sertifikasi_121254.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!