Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye ve Rusya Yapı Sektörleri "2018 için Şimdiden Harekete Geçmeli"

Türk yapı sektörünün ve bölgenin en büyük fuarı “34. Uluslararası Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul” öncesinde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan “Konuk Ülke Rusya Projesi” kapsamında Yapı-Endüstri Merkezi’nin düzenlediği “Türk Yapı Sektörünün Rusya Açılımı” toplantılarının birincisi bugün (27 Ocak 2011) gerçekleştirildi.

yapi.com.tr
Türkiye ve Rusya Yapı Sektörleri "2018 için Şimdiden Harekete Geçmeli"

ürk yapı sektörünün ve bölgenin en büyük fuarı “34. Uluslararası Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul” öncesinde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan “Konuk Ülke Rusya Projesi” kapsamında Yapı-Endüstri Merkezi’nin düzenlediği “Türk Yapı Sektörünün Rusya Açılımı” toplantılarının birincisi bugün (27 Ocak 2011) gerçekleştirildi.

Yapı-Endüstri Merkezi’nin (YEM) Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) / Türk- Rus İş Konseyi ile birlikte düzenlediği toplantıların ilki “Rusya’da Yapı Malzemeleri Üretimi ve Satışına Dair Fırsatlar”, Türk ve Rus yatırımcıları konunun ilgilileri ile bir araya getirdi.

Toplantının açılış konuşmaları kapsamında ilk konuşmayı Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol yaptı. “34. Uluslararası Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul”un bu yıl tam bir iş platformu buluşması haline geldiğini aktaran Hasol, fuar alanının 21.000 m2 daha büyüyerek toplam 81.000 m2’ye çıktığını belirtti. Bu sene beklenen ziyaretçi sayısının 110 bin kişi olduğuna dikkat çeken Hasol, ziyaretçilerin büyük bir bölümünün yurt dışından geleceğini ifade etti.

“34. Uluslararası Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul” Fuarı kapsamında bu sene konuk ülkenin Rusya olduğunu anlatan Hasol,  konuşmasında Rusya ile Yapı-Endüstri Merkezinin iş ilişkilerinin 1985 senesine dayandığını belirtti. Bugün gerçekleştirilen toplantının başlığının “Rusya’da Yapı Malzemesi Üretimi ve Satışına Dair Fırsatlar” olduğunu hatırlatan Hasol, bu etkinliklerin devam edeceğini ve 23 Şubat ile 31 Mart tarihlerinde iki toplantı daha gerçekleştirileceğini aktardı.

“Satış her zaman yapılabilir ama üretim hedeflenmeli”

Doğan Hasol’un ardından söz alan Önder Tekeli, öncelikle DEİK faaliyetleri hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında gerçekleştirilen bu ilk toplantının Rusya ile Türkiye arasında kurulan köprünün önemini ispatladığını ve stratejik ortak olma konusunda iki ülkenin ciddi anlamda yol kat ettiğini anlattı.

DEİK olarak 1990’lardan bu yana iş konseyi kapsamında çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Tekeli, Moskova’da açmış oldukları ofis aracılığıyla 3 senedir Türk özel sektörünün Rusya federasyonunu doğru anlaması ve karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi hususunda çaba sarf ettiklerini aktardı. Tekeli, ayrıca konuşması kapsamında Türkiye’nin müteahhitlik ve yapı malzemeleri konusunda Rusya’da tanınıyor olmasını büyük bir avantaj olarak yorumladı.

“Satış her zaman yapılabilir ama üretim hedeflenmeli” diyen Tekeli, doğru bir planlama ve yapılanma ile firmaların kendilerini uygun bir şekilde konumlandırabileceğini anlatarak, yatırım yapan firmaların sorunlarını yerinde görüp çözüm üretme çabasında olduklarını belirtti. Bu anlamda da müracaatları konusunda firmalara yardımcı olmaya ve bu konuda çalışmaya hazır olduklarının altını çizerek sözlerini noktaladı.





“Türk inşaat firmaları ve müteahhitleri Rusya’da iyi bir referansa sahip”

Oturumun ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Gennady I. Vorontsov, sunumu kapsamında ‘Akkuyu Nükleer Santral Projesi’ni ve 2018’de Rusya’da gerçekleştirilecek olan ‘Dünya Futbol Şampiyonası’nı kent ve yapı sektörü perspektifiyle paylaştı.

Akkuyu Nükleer Santral projesinin ana hatlarıyla şekillendiğini anlatan Vorontsov, konuşmasına proje hakkında temel bilgileri aktararak başladı. Söz konusu projenin 2012-2022 yıllarını arasında tamamlanmasının planlandığını ve proje kapsamında hem Rus hem de Türk şirketlerin faaliyet göstereceğini ifade eden Vorontsov, hukuki ve teknik anlamda projenin ilerlemesini engelleyecek hiçbir problem olmadığını belirtti.

Proje aracılığıyla bölgede istihdam artışı yaşanacağının da altını çizen Vorontsov, yaklaşık 3000 - 4000 kişinin istihdam edilmesinin öngörüldüğünü aktardı. Söz konusu istihdam ve nüfus çekiminin beraberinde bir inşaat faaliyetini de beraberinde getireceğine dikkat çeken Vorontsov, “Bu da büyük bir inşaat alanı demek. Bugün bu işe girişen herkes 2018 yılında zengin olabilecek ama bunun için şimdiden harekete geçmesi gerekiyor” dedi.

Proje kapsamında yerli malzemelerin kullanılacağını anlatan Vorontsov, nükleer enerji santrali alanı farklı bir alan olduğunu ve bu konuda bu projeye hizmet vermek isteyen firmaların teknik özelliklere dair yeterli düzeyde bilgi sahibi olmalarının önemine de değindi.

İkinci olarak 2018 yılında Rusya’da gerçekleşecek olan Dünya Futbol Şampiyonasına değinen Vorontsov, “Rusya’nın 13 ilinde bu turnuva ile ilgili olarak pek çok inşaat alanı açılacak. Yeni stadyumların inşaatı, istasyonlar, garlar, altyapı yatırımları, yenilemeler yapılması planlanıyor ve günümüzde projelendirilmekteler” dedi. Türk inşaat firmalarının ve müteahhitlerin Rusya’da iyi bir referansa sahip olduğunu ifade eden Vorontsov, dahil olmak isteyen firmaların şimdiden bu projeleri, söz konusu projeler için açılacak ihaleleri takip etmelerinin önemli olduğunu da belirtti.



“Viko, kendi alanında, Rusya’da akla gelen ikinci marka”

I. Oturumun son konuşmacısı olan Nazım Okur, Viko’nun 30.yılını tamamladığını aktararak sözlerine başladı ve sunumu kapsamında şirketle ilgili genel bilgiler vereceğini, ayrıca Rusya’da yerinde bir organizasyon olarak vikoyu anlattı.

Viko olarak alçak gerilim ürünleri ürettiklerini belirten Okur, “Türkiye’de alanımızda yüzde 55’lik oranla pazar lideriyiz. Türkiye’de genel sıralamada ise 367. firmayız” dedi. Yurt dışında Rusya ve Ukrayna’da temsilcilik ofisleri olduğunu belirten okur, 66 ülkede ihracat gerçekleştirdiklerini aktardı. 

Sunumunun devamında Viko’nun ürün sertifikalarına da değinen Okur, uluslararası yapılanmalarını hakkında da detaylı bilgi verdikten sonra Rusya ve Ukrayna kapsamında yaptırmış oldukları marka bilinirliği araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Viko’nun, kendi alanında, Ukrayna’da alanında akla gelen ilk marka, Rusya’da ise 2. marka olduğunu ifade eden Okur, firmanın ürün gamı hakkında bilgi verdi.

Viko’nun Rusya’da nasıl bir sistemler çalıştığını izleyicilerle paylaşan okur, yönetim sistemini detaylandırdıktan sonra, müşteri memnuniyeti odaklı bir yapıya sahip olmanın önemini ve operasyonel olmanın gerekliliğini anlattı. Tüm bunları yaparken pazarlama stratejilerinin de bütünleyici olduğunu vurgulayan Okur, bu anlamda fuar katılımlarının, lansman çalışmalarının ve bayilerle ilgili motivasyon çalışmalarının önemli olduğunu belirterek sözlerini noktaladı.

Kapanış konuşmasını gerçekleştiren Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay ise tüm konuşmacıların sunumlarını özetlediği sunumunda; Almanya, Dubai ve Rusya'daki yapı sektörleri ile YEM'in kurduğu iş bağlantılarının “34. Uluslararası Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul” kapsamında değerlendirileceğini  ve fuar öncesinde gerçekleştirilecek toplantılar üzerinden büyük firmaların elde ettiği bilgi birikiminin aktarılmaya devam edileceğini vurguladı.

Onay, Yapı Fuarı İstanbul'un "Konuk Ülke Rusya Projesi" kapsamında gerçekleştireceği etkinlikler dizisinin ikinci ayağında “Rusya’da Müteahhitlik Hizmetleri ve Türk Yapı Sektörüne Genel Bakış ve Türk Yapı Sektörü Raporu 2010 Sunumu”nun gerçekleştirileceği, üçüncü ayağında ise “Rusya’da İş Yapmanın Temel Adımları, Finansman - Bankacılık Mevzuatı – Lojistik” başlığı altında bir paylaşım platformu yaratılacağı bilgisini izleyicilere aktardı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-ve-rusya-yapi-sektorleri-2018-icin-simdiden-harekete-gecmeli_85390.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!