Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye'de İşletmeler Vergi Ödemek için 223 Saat Harcıyor

Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve PwC tarafından hazırlanan 'Vergi Ödemesi 2013' raporu sonuçları açıklandı. Türkiye'deki toplam vergi oranı 8 yılda yüzde 53'ten yüzde 41,2'ye indi. Türkiye'deki işletmelerin her yıl vergi ödemesi için harcadığı zaman, 254 saatten 223 saate düştü.

yapi.com.tr / AA
Türkiye'de İşletmeler Vergi Ödemek için 223 Saat Harcıyor

İnternet satışları arttıkça ve elektronik mecralar büyüdükçe ülkeler üzerinde vergilendirme konusunda bir gerginliğin oluştuğuna işaret eden Packman, ''İnternet sayesinde işletmeler mukim olmadıkları, vergi mükellefi olmadıkları ülkelerde ciro elde edebiliyor. İkili vergilendirme anlaşmaları sayesinde, bu şirketlerin vergilendirmesi mukim olmadıkları ülkelerde değil, mukim oldukları ülkede oluyor. Bu, hükümetlerin çok kolay atlatabileceği bir sorun değil'' diye konuştu.

Kurumlar vergisinin vergi ortamını değiştiren unsurlardan biri olduğuna dikkati çeken Packman, şirketlerin kurumlar vergisine bakarak ülkeden ülkeye yatırımlarını değiştirebildiklerini söyledi. Yatırım çekebilmek için bir çok ülkede kurumlar vergisinin indirildiğini hatırlatan Packman, ''Devletlerin kurumlar vergisi yerine tüketim vergisi, iş gücü vergisi ya da emlak vergisi üzerinde yoğunlaşacaklarını öngörüyoruz'' dedi.
     
Packman, yüksek gelir düzeyindekilerden daha fazla vergi alınması tartışmalarına ilişkin ise, ''Gelir seviyesi en yüksek kesimde vergi oranlarını ne kadar yükseltirseniz, o kadar o insanlar o ülkeden çıkıyor. Fransa Başbakanı yüzde 75 gibi bir oran açıkladı ve Batı Avrupa'daki vergi oranları düşük ülkeler zengin Fransızları çağırıyor. Dolayısıyla gelir seviyesi en yüksek kesim arasında vergi oranlarını sürekli artırmak beraberinde iktisadi faaliyetlerin yavaşlamasına yol açabilir. Bu çok hassas bir denge'' değerlendirmesinde bulundu.
    
Türkiye, vergi ödeme kolaylığı açısından 185 ekonomi arasında 80. sırada
    
IFC Özel Sektör Gelişimi Kıdemli Uzmanı Joanna Nasr da, Türkiye'nin vergi ödeme kolaylığı açısından 185 ekonomi arasında 80. sırada yer aldığını ve ödenen vergi sayısı 15 olan Türkiye'nin, bu sayının 30 olduğu Orta Asya ve Avrupa bölgeleriyle karşılaştırıldığında iyi durumda olduğunu söyledi. Yüksek vergi matrahı olduğu zaman kayıt dışı ekonominin gündeme geldiğine dikkati çeken Nasr, uyum maliyetinin yüksek olduğu ülkelerde kayıt dışı sektörün büyüdüğünü ifade etti. Birden fazla vergilendirme sistemi olduğu zaman sistem karmaşıklaştığına, bürokrasi oluştuğuna ve vergi sistemine uyumun zorlaştığına işaret eden Nasr, idari süreçleri basitleştirebilmek için elektronik beyanlara ve ödemelerin elektronik ortama geçirilmesinin çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyede-isletmeler-vergi-odemek-icin-223-saat-harciyor_103389.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!