Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Türkiye'nin En Büyüğü Olacak!

Konya Karapınar'da kurulacak ve yıllık 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi beklenen Türkiye'nin en büyük güneş enerji santrali için 1.3 milyar dolarlık yatırım yapıldı.

yapi.com.tr
Türkiye'nin En Büyüğü Olacak!

Konya'nın Karapınar İlçesi, bölgeye kurulacak 600 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak, yıllık 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi beklenen güneş enerji santraliyle Türkiye'nin enerji üssü oluyor. 6 bin hektarlık hazineye ait arazi üzerine yapılacak olan santralin yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayacak olması da, bölge halkını sevindirdi.

DHA'nın haberine göre, Türkiye'nin tek çöl toprağı sayılabilen ve en fazla rüzgar erozyonuna maruz kalan ve yıllık ortalama 279.5 milimetre ile en az yağış alan bölgelerinden biri olan Karapınar'ın yıllık ortalama sıcaklığı 10 derece.

Yağış yetersizliği ve yeraltı su seviyenin düşük olması nedeniyle bölgede ağırlıklı olarak kuru tarım yapılıyor. Tarım alanları içinde nadasa ayrılan sahalar oldukça önemli bir oran tutması da dikkat çekiyor. Güneş enerji santralinin kurulması için Karapınar'ın tercih edilmesini nedeni de düz bir arazi ve güneşlenmenin fazla olmasından kaynaklanıyor.

6 bin hektarlık alana kurulacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, geçen pazartesi günü Türkiye'nin en büyük güneş enerji santralinin kurulacağı Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesini yaptı. İhaleyi ise kilovatsaat başına en düşük teklifi 6.99 dolar/cent ile Kalyon ve Güney Koreli ortağı Hanwha Grubu aldı.

Güneş enerji santrali Karapınar İlçesi kent merkezine yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Yaka bölgesindeki 6 bin hektarlık alana kurulacak. Firmanın sözleşmeyi imzalamasının ardından 21 ayda kurulması planlanan fabrikada, fotovoltaik modüller üretilecek ve bunlar sahada kullanılacak. Yıllık 500 megavat kapasiteli fotovoltaik güneş modülü üretim fabrikası ve Ar-ge merkezi kurulacak ve 1000 megavat elektrik gücüne sahip bir güneş santrali inşa edilecek. Ayrıca Ar-ge merkezi de kurulacak ve 10 yıl süre ile Ar-ge faaliyetleri yürütülecek.

1.3 milyar dolarlık yatırım

Güneş enerjisi santralinden 600 bin konutun ihtiyacını karşılayabilecek yaklaşık 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi bekleniyor. Yaklaşık 1.3 milyar dolarlık bir yatırım olan santralin 36 ayda elektrik üretimine başlaması planlanıyor. Bölgede ayrıca 2015 yılında kurulan özel bir şirket tarafından 80 dekarlık alanda her biri lisans şartı gerekmediği için 1'er megavat olmak üzere toplam 4 megavatlık olan ve günlük 800 konutun ihtiyacını karşılayabilecek enerji üreten, güneş enerji santrali bulunuyor.

"3 milyon nüfuslu bir şehrin elektriğini karşılayacak"

Santral hakkında bilgi veren Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka, "Bin megavatlık bir enerji, yıllık 1.7 milyar kilovatsaat enerji üretimi anlamına geliyor. Bu da 600 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar bir elektrik üretimine tekamül ediyor. 3 milyon nüfuslu bir ilin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretilecek" ifadelerini kullandı.

Yaka Ayrıca kurulacak güneş enerji santralinin yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayacağını ve ilçeye ciddi miktarda göç beklediklerini açıkladı.

"Arazi tarıma uygun değil"

Kurulacak santralin düz bir alan ve eğimin sıfır olduğunu belirten Yaka, "Arazinin paneller için çok uygun. Düz bir alan ve eğimi sıfırdır. Tarım arazisi olarak da uygun değil. Karapınar’ın güneş eğimini ve tek parça arazilerini düşünecek olursak güneşten enerji üretmek için ilçemiz çok uygun" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiyenin-en-buyugu-olacak_157360.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!