Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Nabucco Hayal mi Oldu?

Uluslararası Finans Kuruluşlarından Nabucco'ya 4 Milyar Avroluk Kredi Hazırlığı

Türkiye'den BOTAŞ'ın da hissedarı olduğu Nabucco'yla anlaşma imzalayan finans kuruluşlarından Avrupa Yatırım Bankası (EIB) 2 milyar avroya kadar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 1,2 milyar avroya kadar ve Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Finans Kurumu (IFC) 800 milyon avroya kadar kredi vermeyi değerlendirmeye aldı.

yapi.com.tr / AA
Uluslararası Finans Kuruluşlarından Nabucco'ya 4 Milyar Avroluk Kredi Hazırlığı

Foto: Dursun Aydemir

Orta Asya ve Orta Doğu gazını Avrupa'ya taşıyacak 7,9 milyar avroluk Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin inşası için 3 uluslararası finans devi 4 milyar avro kredi hazırlığına başladı. Türkiye'den BOTAŞ'ın da hissedarı olduğu Nabucco'yla anlaşma imzalayan finans kuruluşlarından Avrupa Yatırım Bankası (EIB) 2 milyar avroya kadar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 1,2 milyar avroya kadar ve Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Finans Kurumu (IFC) 800 milyon avroya kadar kredi vermeyi değerlendirmeye aldı.
    
Uluslararası finans kuruluşlarının temsilcileriyle Brüksel'de ortak basın toplantısı düzenleyen Nabucco Üst Yöneticisi (CEO) Reinhard Mitschek, uluslararası finans kuruluşlarının imzasıyla çoğunluğu Türkiye'den geçen 4 bin kilometrelik ve toplam 31 milyar metreküp kapasiteli boru hattının hayata geçirilmesi yönünde önemli bir adımın daha geride bırakıldığını söyledi. Yapılacak değerlendirmenin ardından 4 milyar avroya kadar kredinin gelecek yıl onaylanmasını beklediklerini söyleyen Mitschek, böylece inşaatına başlanacak projede 2014 sonlarında ya da 2015 başında, ilk aşamada 18 milyar metreküp Azerbaycan ve Irak doğalgazının taşınmaya başlanabileceğini, ilerleyen dönemde buna Türkmenistan ve Mısır başta olmak üzere bölgedeki üretici ülkelerden ilave arzlar sağlanabileceğini belirtti.

NABUCCO hissedarlarından BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fazıl Şenel, "Nabucco projesinin fikir babası ve başlatıcılarından bir tanesi Türkiye'dir. Her yönüyle desteklediğimiz bu projenin gerçekleşmesi için gerekli her türlü adımda da varız. Bugünkü imza töreniyle 3 tane önemli finans kurumu bu projeye katkısını ortaya koydu. Projenin gerçekleşmesi yönünde önemli bir adım atıldı. İnşallah yakın zamanda inşaatına başlayacağız" dedi.

Şenel, Nabucco'nun yeterli gaz bulamayacağı endişeleriyle ilgili "Bu proje gazın taşınmasıyla ilgili, gaz alıp gaz satan bir proje değildir. Bu projeyi otobana benzetebiliriz. İnşaatı bittikten sonra gazını alıp buradan taşıtmak isteyenlerle anlaşarak bu hizmeti vereceğiz. Bu tür projelerde önemli olan gaz kaynağının netleşmesinden öte alıcıların belli olmasıdır. Dolayısıyla Avrupa'da bir talep var. Alıcılar değişik ülkelerle gaz satın alma görüşmelerini yapıyorlar. Alıcıların gazlarını bu hattan taşımak için Nabucco'yla yapacakları görüşmeler neticesinde ne kadar gazın nereden alınıp nereye taşınacağı ortaya çıkacak. Fakat büyük bir talep olduğunu şimdiden söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/uluslararasi-finans-kuruluslarindan-nabuccoya-4-milyar-avroluk-kredi-hazirligi_82469.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!