Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Nabucco Hayal mi Oldu?

Uluslararası Finans Kuruluşlarından Nabucco'ya 4 Milyar Avroluk Kredi Hazırlığı

Türkiye'den BOTAŞ'ın da hissedarı olduğu Nabucco'yla anlaşma imzalayan finans kuruluşlarından Avrupa Yatırım Bankası (EIB) 2 milyar avroya kadar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 1,2 milyar avroya kadar ve Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Finans Kurumu (IFC) 800 milyon avroya kadar kredi vermeyi değerlendirmeye aldı.

yapi.com.tr / AA
Uluslararası Finans Kuruluşlarından Nabucco'ya 4 Milyar Avroluk Kredi Hazırlığı

BR>
Şimdilik Azerbaycan ve Irak'tan 10'ar milyar metreküp olmak üzere toplamda 20 milyar metreküp doğalgazın bu projenin gerçekleşmesi için yeterli olduğunu anlatan Şenel, sonraki dönemde Türkmenistan ve Mısır'dan da gaz alınabileceğini kaydetti. Şenel, "Suriye ile bir mutabakat zaptı imzalamıştık. Bunun neticesinde nasipse yakında Suriye ile de bir bağlantımız olacak. Dolayısıyla Mısır'dan da gaz alma ihtimali gerçekçi olacak. Ben Nabucco'nun gaz bulmada bir problemle karşılaşacağını sanmıyorum" dedi. BOTAŞ Genel Müdürü Şenel, Nabucco projesinin Türkiye'ye yapacağı katkıyı şöyle anlattı:

"Yaklaşık 4 bin kilometrenin yüzde 70-75'lik kısmı Türkiye'den geçecek. Bunun geçtiği güzergahlarda istihdama büyük katkısı olacak. 3 yıllık öngörülen inşaat süresi biraz sarkabilir ve 4 yıla çıkabilir. Türk sanayicisinin de bu projeye önemli katkısını bekliyoruz. Özellikle boru üreticilerinin ve çelik sanayicilerinin, vanacılar ve yedek parçacıları yanında hizmet ve inşaat firmalarının katkısı olacaktır. Nabucco için büyük inşaat firmalarına ihtiyaç var, Türkiye'de bu yetkinliğe sahip birçok firma var. Bunlarla zaten görüştük, bu projeye nasıl katılabilecekleri konusunda kendilerine bilgi verdik. Bir de inşaattan sonraki işletme aşaması var. Türkiye'de yaklaşık 8 tane kompresör istasyonu öngörülüyor. Bu rakam şartlara göre değişebilir. Bu istasyonlarda çalışacak yetkinlikte teknisyen, mühendis ve diğer personele ihtiyaç olacak. İşin finansal yönü de var. Bu proje faaliyete geçtikten sonra Türkiye hem vergi yönüyle hem ortaklık yönüyle kazanmaya devam edecek. Bu tür büyük projelerin Türkiye'ye yeni büyük projelerin gelmesi için de olumlu etkisi olacak. Dolayısıyla Türkiye her yönüyle kazanacak."
    
Fazıl Şenel, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattıyla Nabucco projesinin Türkiye'ye karlılığı açısından nasıl kıyaslanabileceğinin sorulması üzerine "BTC'yle kıyaslama yapmamız doğru değil. O zamankiyle bu zamanki şartlar farklı. O zamanki anlaşmayı imzalayan arkadaşlarımız neyi düşünüp imzaladı bilemediğim için bir cevap vermem hakkaniyete uygun olmaz. Türkiye her geçen gün her projede tecrübesini daha çok artırıyor. BTC'deki anlaşmada (bizim açımızdan) problemin çözümü için ilgililerle görüşüyoruz. Şu anda BOTAŞ uluslararası Şirketi (BİL) genel müdürümüz bizzat ilgileniyor, problemin çözümü için öneriler sunuldu. İnşallah yakında bu problemi de çözeceğiz" dedi. Şenel, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının işletmesindeki sorunun, giderlerin sürekli değişirken gelirlerin sabit kalmasından kaynaklandığını dile getirdi.
    
Nabucco boru hattı
    
Hissedarları arasında Türkiye'den BOTAŞ'la Bulgar BEH, Rumen Transgaz, Macar MOL, Avusturyalı OMV ve Alman RWE'nin bulunduğu Nabucco projesi kapsamında, Gürvistan ve Irak'tan gelecek 2 ikmal hattı Türkiye'de birleşerek Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'nın Baumgarten kentine ulaşacak. En erken 2014 yılı sonlarında faaliyete geçmesi planlanan boru hattıyla Avrupa'nın doğalgazda Rusya'ya bağımlılığı azaltılmış olacak. Çift yönlü pompalama kapasitesine sahip boru hattı, 31 milyar metreküp azami kapasitesiyle AB'nin 2020 yılında 600 milyar metreküpe ulaşması beklenen tüketiminin yüzde 5'ini karşılayabilecek. 7,9 milyar avroya malolması beklenen 4 bin kilometrelik boru hattının inşasında 2 milyon ton çelik kullanılacak.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/uluslararasi-finans-kuruluslarindan-nabuccoya-4-milyar-avroluk-kredi-hazirligi_82469.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!