Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Vakıf Eserlerine 1 Milyar Liranın Üzerinde Harcama

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğünün, 2003 yılından bu yana 3 binin üzerinde eseri restore ettiği bildirildi. Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, göreve başladığı 9 aylık dönemde 25 bölgeden 13'ünü gezdiğini, çalışmaları yerinde incelediğini söyledi.

yapi.com.tr / AA
Vakıf Eserlerine 1 Milyar Liranın Üzerinde Harcama

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğünün, 2003 yılından bu yana 3 binin üzerinde eseri restore ettiği bildirildi. Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ali Hürata, göreve başladığı 9 aylık dönemde 25 bölgeden 13'ünü gezdiğini, çalışmaları yerinde incelediğini söyledi.

Seyahatlerini daha çok Sanat Eserleri Yapım Daire Başkanı ve Yatırım Emlak Daire Başkanı ile birlikte yaptığını belirten Hürata, aynı ekiple Bursa'ya geldiklerini, kültür varlıklarını gezdiklerini anlattı.

Ziyaretlerinin ilk gününde restorasyon çalışmaları süren vakıf eserlerini incelediklerini anlatan Hürata, programlarının devamında vakıf gayrimenkullerinin son durumuyla ilgili bazı görüşmelerde bulunacaklarını bildirdi.

Hürata şöyle devam etti:

''Genel Müdürlüğümüz, ülkenin kültür varlıklarını ayağa kaldırma, koruma ve gelecek nesillere aktarma noktasında önemli adımlar attı. Bugüne kadar 3 binin üzerinde eserimiz restore edildi. Yani kültür varlıklarının üçte biri restorasyondan geçirildi. Bugüne kadar yaptığımız restorasyon çalışmalarına harcadığımız para 1 milyar lirayı geçti. Yap-işlet-devret modeliyle olanları da eklerseniz toplam yatırım 3 milyar lirayı aşıyor. Bu çok ciddi bir rakam.''

Vakıflar Genel Müdürlüğünün özel bütçeli kurum olduğunu belirten Hürata, genel bütçeden pay almadıklarını, kendi gelirleriyle ayakta duran kurumlarının geliri arttıkça restorasyona daha fazla harcama yapabildiğini anlattı.

Osmanlı coğrafyasındalar...

Hürata, sadece yurt içinde değil yurt dışındaki eserlerin restorasyonunda da Vakıflar Genel Müdürlüğünün önemli rol üstlendiğine işaret ederek, şunları söyledi:

''Yurt dışında Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) çalışıyor. TİKA'ya teknik destek veriyoruz. Bu alanda en iyi kadrolara sahip Vakıflar Genel Müdürlüğüdür. Osmanlı'nın hüküm sürdüğü coğrafyanın önemli bölümündeki eserlerin restorasyonuna teknik destek sağlıyoruz. Eski eserlerin restorasyonlarına mimar ve mühendis gönderiyoruz.''

Son yıllarda eski eserlere yönelik çalışmalara sponsor desteği de sağlamaya başladıklarına değinen Hürata, İstanbul ve Bursa'da bazı eserlerin sponsorların desteğiyle ayağa kaldırıldığını belirtti.

Vakıf eseri zengini Bursa

Hürata, Bursa Bölge Müdürlüğünün Bursa, Yalova, Sakarya ve Bilecik'i kapsadığını, bu illerde 450 kültür varlığının bulunduğunu, bunların 350'ye yakınına Bursa'nın sahip olduğunu kaydetti.

Bursa'nın vakıf eserleri açısından İstanbul'un ardından ikinci sırada geldiğine dikkati çeken Hürata, şu bilgileri verdi:

''Osmanlı'ya başkentlik yapması ve 6 padişahın burada yaşamasının etkisi var. Restorasyon noktasında da Bursa 3. sırada. 133 adedini restore ettik. 104 eserin projelerini hazırladık. 2011 yılında 10 adet devam eden işimiz var. 2 adet sözleşmesi yapılacak, bir adet ilanda olan çalışmamız var. 4 adet de ihalesi yapılacak işimiz bulunuyor. Toplamda 17 işimiz görünüyor.''

Eskiden restorasyonlar için ödenek sıkıntısı yaşandığını hatırlatan Hürata, şöyle devam etti:

''500 bin liralık maliyetle yapılacak bir işe 50 bin lira gönderiliyordu, devamı hemen gelmiyordu. Çalışma başlıyordu, eldeki ödenek bitiyordu ve eserin üzerinden bir kış geçiyordu. Üzeri açılan eserin restorasyonu gecikince, yıpranma büyük boyutlarda oluyordu. Şimdi ödeneğin tamamı geliyor ve en kısa sürede bitiriliyor.''

http://www.yapi.com.tr/haberler/vakif-eserlerine-1-milyar-liranin-uzerinde-harcama_88544.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!