Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yanan Alanlar Doğal Yollarla Gençleşebilir

Yanan orman alanlarına farklı türde ağaçların dikilmesinin son derece yanlış olduğunu söyleyen Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sabahattin Bilge, yanan ağaçların üzerinde kozalak bulunuyorsa bu alanların doğal yollarla gençleştirmeye uygun alanlar olduğunu söyledi.

yapi.com.tr
Yanan Alanlar Doğal Yollarla Gençleşebilir

Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sabahattin Bilge, yaşanan küresel ısınma, iklim krizi ve insan etkileri nedeniyle orman yangınlarının çıkmamasının mümkün olmadığını ama yangınların etkisini azaltmanın ve büyümesini engellemenin mümkün olduğunu söyledi.

BirGün’den Berkay Sağol’un haberine göre; Bilge, “Orman yangınlarının çıkışını en aza indirmek için, insanların orman alanlarına girişinin denetimi sağlanmalı ve ilk müdahale araçları her yerde olmalı. İnsanların vakit geçireceği kontrollü mesire alanlarının sayısı artırılmalı.” dedi.

Çıkan son orman yangınlarının Türkiye’nin müdahalede yetersiz olduğunu gösterdiğini belirten Bilge, “Özellikle yer ekipleri ve hava araçlarımızla yangınlara karşı önlemler alınmalıydı. Bu yangınlarda gördük ki sadece havadan müdahale de yeterli değil. Yangın söndürme uçakları kadar yer ekiplerinin sayısı, niteliği ve tüm bu ekiplerin koordineli çalışması çok önemli. Gerekli önlemler alınsaydı ve müdahale konusunda yetersiz kalınmasaydı bu yangınlar bu derece büyümeden önlenebilirdi. Türkiye bu yüzden yangınlar için ulusal yangın önlem planı hazırlamalı.” diye konuştu.

Yanan orman alanlarına yeniden tohum dikimiyle ilgili konuşan Bilge, “Alanlara yanmayan türler, gelir getirecek ağaçlar dikelim diyorlar ama bunlar son derece yanlış. Biz oranın ev sahibi kızılçamı çıkarırsak olmaz. O ormanları tekrar eski haline getirmeliyiz. Tüm bölgelerin yeniden yeşillenmesiyle ilgili yapılacak işlemler akademisyenler ve bilim insanlarına bırakılmalı. Atanmış olan ve başka meslek gruplarından kişiler bu konuda fikir vermemeli. Kızılçam oraya adapte olmuş bir tür. Yanan ağaçların üzerinde kozalak bulunuyorsa bu alanlar doğal yollarla gençleştirmeye uygun alanlardır. Bu alanlar yangından sonra hızla boşaltılıp boşluklara kozalaklı dallar serilerek koruma altına alınırsa doğal yolla gençleşir.” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yanan-alanlar-dogal-yollarla-genclesebilir_186551.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!