Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yangınla Mücadelede İş Makineleri daha Etkin Kullanılabilir

Yangınların, Türkiye için en büyük tehditlerden biri olduğuna dikkat çeken ve hatta depremlerden daha riskli olduğunu söyleyen AKUT Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Direktörü Dündar Şahin, iş makinelerinin deprem ya da sel felaketleriyle mücadelede olduğu gibi önemli bir yardımcı ekipman olarak kullanılabileceğini kaydetti.

yapi.com.tr
Yangınla Mücadelede İş Makineleri daha Etkin Kullanılabilir

Demir-çelik sektörü gibi ağır sanayi üretiminde de kullanılan iş makinelerinin yüksek ısı dayanımlarıyla müdahaleyi çok rahatlatabileceğini bildiren Dündar Şahin, Amerika, kıta Avrupası, Rusya ve Japonya’da dozer, ekskavatör gibi kaldırma görevi yapabilecek iş makinelerinin yangının kontrol altına alınmasında yardımcı eleman olarak kullanıldığını anımsattı. Türkiye’de yeni bina ve cadde tasarımlarının, eski tarihi dokuyu koruyucu nitelikte olmadığını, özellikle İstanbul'un, çok yüksek teknolojilerin kullanıldığı yeni binalarla eski, tarihi yapıların bir arada yaşadığı bir kent olduğunu vurgulayan Şahin, dolayısıyla her bir bina için farklı stratejiler gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Tarihi yapılarda en büyük zorlayıcı etken, kozmopolit bir binayla karşı karşıya olmamız. Ahşap bir donatı var; zaman içinde renovasyon yapılmış ve ona cam, metal aksamlar eklenmiş; metalin üzerinde kimyasallar var. Betonarme bir binaya yüksek basınçlı yoğun bir su kütlesiyle müdahale edebilirsiniz; ama ahşaba aynı şekilde yaklaşamazsınız, orada spreyleme metodunu tercih etmelisiniz belki de. Tarihi ve yeni bina bitişik nizamda olsa bile, ki Karaköy’de böyle birçok yapı bulabilirsiniz, tek bir metotla yaklaşamazsınız. İtfaiyeyi yöneten ya da müdahale eden arkadaşların, iş makineleriyle ayrıştırma, belki delme uygulayarak, buradaki gerçek ve avantajları, opsiyonları görebilecek durumda olmaları gerek".

Dündar, "Bakış açımızı biraz değiştirmeliyiz" diyerek, itfaiye aracıyla birlikte bir çekicinin de yola çıkmasının bile bir strateji anlamına geleceğini, çünkü zaten dar olan kent sokaklarının park edilen araçlar nedeniyle müdahaleyi daha da zorlaştırdığına işaret etti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yanginla-mucadelede-is-makineleri-daha-etkin-kullanilabilir_105433.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!