Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Belediye Operatörlerine Dünya Standartlarında 'Kurtarma' Eğitimi

STFA Yatırım Holding grup şirketlerinden SİF İş Makinaları, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) işbirliğiyle hayata geçirdiği 'Umut Sarının İçinde' sosyal sorumluluk projesiyle belediyelerde görevli iş makinası operatörlerini eğitecek; Türkiye’de afet sonrası arama kurtarma çalışmalarında yaşanan sıkıntıları giderecek.

yapi.com.tr
  • Belediye Operatörlerine Dünya Standartlarında 'Kurtarma' Eğitimi
  • Belediye Operatörlerine Dünya Standartlarında 'Kurtarma' Eğitimi
  • Belediye Operatörlerine Dünya Standartlarında 'Kurtarma' Eğitimi

Conrad Otel'de AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki ile AKUT Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Direktörü Dündar Şahin'in katılımıyla düzenlenen protokol imza töreninde konuşan SİF İş Makinaları Genel Müdürü Cüneyt Divriş, belediyelerde çalışan operatörlere kurtarma çalışmalarında iş makinalarının doğru kullanılmasıyla ilgili eğitimler verilmesini ve afet zamanında iş makinalarından en yüksek verimin alınmasını hedeflediklerini açıkladı. Divriş, SİF İş Makinaları olarak, kurtarma çalışmaları esnasında hataları ve kayıpları en aza indirmek amacıyla yola çıktıklarını kaydederek, 'Umut Sarının İçinde' projesiyle benzeri mücadelelerde teknik kurtarma ve makinaların doğru yöntemlerle kullanımı konusunda bilgi eksikliklerinin tamamlanmasını istediklerini belirtti ve bunun için de en doğru adresin önce belediyeler olduğunu sözlerine ekledi:

Proje İstanbul'dan başlıyor

“Türkiye’de bugün itibariyle yaklaşık 65 bin iş makinası ve 50 bin iş makinası operatörü bulunuyor. Bu operatörlerden henüz hiçbiri dünya standartlarında arama kurtarma eğitimi almadı. Oysa Gölcük depremi de gösterdi ki, arama kurtarma çalışmalarında en büyük ve en kritik görevi operatörler üstleniyor. Bu nedenle AKUT ile işbirliği yaparak ülkemizde bir ilki gerçekleştirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Umut Sarının İçinde projesine ilk olarak nüfusu 12 milyonu aşan ve deprem haritasında en riskli bölgelerden biri olan İstanbul ile başlamak istedik. Projenin bu ilk etabında İstanbul’daki 39 belediyede görev yapan yaklaşık 100 belediye operatörünün eğitilmesini hedefliyoruz. İlerleyen dönemde Umut Sarının İçinde projemizi Türkiye’nin tüm afet riski yüksek olan illerine yaymayı planlıyoruz”.

Mahruki: Hiçbir ülke kitlesel afetlere karşı aşılı değil

Türkiye’nin 'kitlesel afet'in ne olduğunu iyi bilen bir ülke olduğuna vurgu yapan AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki de Türkiye’nin afet sonrası arama kurtarma konusunda yaşadığı sıkıntılara ve yapılması gerekenlere dikkat çekti. 1999 Marmara Depremi'nin herşeyin devletten beklendiği bir dönemi sonlandırdığını, STK'ların da bu konulara bakış açısını değiştirdiğini kaydeden Mahruki, arama kurtarma ve lojistik konularında da bir 'inovasyon' yaşandığını söyledi. Afet sonrası müdahalelerin başarısı için kamu, özel sektör ve AKUT gibi sivil insiyatiflerin işbirliğinin çok önemli bir model olduğunun altını çizen Mahruki, bunun bir örneği olarak değerlendirdiği 'Umut Sarının İçinde' projesini çok heyecan verici olarak nitelendirdi. Mahruki, hiçbir ülkenin kitlesel afetlere karşı aşılı olmadığını ve bu nedenle eldeki kapasitenin iyi kullanılması gerektiğini ifade ederek, bu nedenle afet sonrasında iş makinesi operatörlerinin en az arama kurtarma ekipleri ve doktorlar kadar önemli olduğunun altını çizdi.

CüneytCüneyt Divriş (solda), Nasuh Mahruki ve Dündar ŞahinDündar: Makine kullanmayı değil, teknik öğreteceğiz

Eğitim programının detayları hakkında bilgi veren AKUT Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Direktörü Dündar Şahin ise, afetler sonrası herkesin birşeyler yapmak istediğini, örneğin belediyelerin iş makinelerini bölgeye sevk ettiğini, ancak operatörlerin neyi nasıl yapacaklarını bilmediklerini aktardı. Doğru müdahalenin öneminin altını çizen Dündar, "Kimse kötü niyetli değil; ancak müdahale doğru olmayınca sonuç iyi olmuyor. Bunun örneklerini gördük" dedi. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya genelinde son 12 yılda meydana gelen afetlerin 1,3 trilyon dolar ekonomik zarara neden olduğunu; bu afetlerin 2,7 milyar insanı etkilediğini ve 1,1 milyon insanın da hayatını kaybetmesine neden olduğunu açıklayan Şahin, Türkiye'nin de yangın, sel, kar ve çığ, deprem gibi felaketleri sıkça yaşadığına değindi. 36 saatlik bir eğitim programı hazırladıklarını söyleyen Dündar, şunları söyledi:

"Enkaz, dışardan bakınca kendini saklar. Biz projeyle, operatörlerin sürece daha bilinçli dahil olmasını hedefliyoruz. Bu, hasar görmüş binayı ayakta tutmaya yönelik bir program. Operatörlere, binaları nasıl ele alacakları, iş makinelerinin kazazedelerin mahsur kaldıkları boşluklara etkileri, kurtarma ekipleriyle nasıl iletişim kuracakları gibi konularda eğitim verilecek".

Eğitimler dünya standartlarında olacak

AKUT işbirliğinde hayata geçirilecek olan “Umut Sarının İçinde” projesiyle belediyelere bağlı iş makinası operatörlerine Birleşmiş Milletler, İnsani İlişkiler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu (INSARAG) kılavuzuna uygun olarak AKUT’un deneyimlerinden, tüm dünyada ve Türkiye’de yaşanan doğru ve yanlış örneklerden derlenen eğitimler verilecek. Bu eğitimler, içerik olarak dünyanın en ileri arama-kurtarma eğitimlerinden biri olacak. Eğitimlerin ardından operatörler, 'Afet Lojistik Uzmanı Sertifikası' almaya hak kazanacak. Böylece bu operatörler, can ve mal kaybına, yaralanmaya yol açan deprem, heyelan, su baskını, kaya ve çığ düşmesi gibi doğal afetler esnasında daha bilinçli bir şekilde arama kurtarma yapacak ve iş makinalarını daha doğru bir şekilde kullanacaklar. Eğitim alan operatörler, sadece Türkiye için değil; diğer ülkelerde olabilecek herhangi doğal afet durumunda da arama kurtarma ekipleriyle birlikte çalışabilecek.

Bir yılda 5 kere verilecek olan bu eğitimlerin her bir kurunda en az 20 operatörün eğitilmesi hedefleniyor. Projenin bir sonraki adımında 5 yıl içerisinde 1000 iş makinası operatörüne ulaşılması amaçlanıyor. 15 Nisan haftasında başlayacak ve AKUT Ataşehir Eğitim Enstitüsü’nde hafta içi akşam, hafta sonu ise tüm gün sürecek olan eğitimler, teorik ve pratik olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Yaklaşık 30 farklı başlıkta verilecek eğitimlerin, pratik bölümü için açık alanda bir enkaz simülasyonu kurulacak ve operatörler bu enkaz alanında iş makinası kullanma pratiği yapacak. Eğitimler sırasında SİF İŞ Makinaları tarafından temin edilen JCB iş makinaları kullanılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/belediye-operatorlerine-dunya-standartlarinda-kurtarma-egitimi_105083.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü VitrA Novatone

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!