Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

"Yanlış Projelerle Yok Edilen Tarihi Meydan, Deniz Doldurularak Geri Getirilemez"

Mimarlar Odası Üsküdar Meydanı’nın bugünkü durumunun tarihi kent merkezine yakışmadığı belirtilerek üniversite ve meslek odalarının katılımı ile derhal planlama kriterleri belirlenmesi ve planın yarışma ile elde edilmesini talep etti.

yapi.com.tr
"Yanlış Projelerle Yok Edilen Tarihi Meydan, Deniz Doldurularak Geri Getirilemez"

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yaptığı açıklamada Üsküdar Meydanı’na yapılması planlanan deniz dolgusu projesine tepki göstererek “Yanlış projelerle yok edilen tarihi meydan, deniz doldurularak geri getirilemez” dedi.

Mimarlar Odası, meydanın bugünkü durumunun tarihi kent merkezine yakışmadığı belirtilerek üniversite ve meslek odalarının katılımı ile derhal planlama kriterleri belirlenmesi ve planın yarışma ile elde edilmesi talep etti.

"Meydan meydan olmaktan çıktı"

Mimarlar Odası'nın açıklamasından satır başları şöyle:

"Üsküdar Meydanı, binlerce yıllık tarihi-arkeolojik geçmişinin yanı sıra özgün topografyasını taçlandıran tarihi yapıları, bu yapıların Boğaz’la ilişkisi ve tarihi yarımada siluetini doğrudan etkileyen konumu ile ayrı bir değere sahip.

"Gerçekten de meydanda had safhada kaotik bir durum hâkim. Meydan, bütünlüğünü kaybetmiş, meydan olmaktan çıkmıştır.  Ancak bu kaosu yaratan tüm projelerin sahibi, dolayısıyla birinci dereceden sorumlusu bizzat İBB ve merkezi hükümet.

"Mimarlar Odası ve birçok meslek odası, uzmanlar, akademisyenler projelerle ilgili eleştirilerde bulundu. Bütün bu eleştiri, uyarı ve önerileri kulak ardı edenler, bugün yeni bir oldubitti projesi için, 1994 yılından bu yana kendi elleriyle yarattıkları kaosu gerekçe gösterirken, yeni kaosların yaratıcısı olmaya talip oluyorlar.

"Belediye binası arazisine de ticari fonksiyon"

"Üsküdar Belediye Başkanlığı binası ile katlı otoparkın yıkılması ile elde edilen alanın kamu kullanımında yeşil alan ve park alanı olarak düzenleneceği ilan edilmişken, ticari fonksiyonlar içeren yeni rant projeleri kısa bir zaman önce meclisten oy çokluğu ile gündeme getirildi. Yeni meydan projesinin bu projeleri “cazip” hale getirmeyi hedeflediğini göz ardı etmemek gerekir.

"Yanlış projelerle yok edilen tarihi meydan, deniz doldurularak geri getirilemez. Kentleri kent yapan tarihi, kültürel, sosyal ve doğal değerlerin yok edilmesi kabul edilemez."

http://www.yapi.com.tr/haberler/yanlis-projelerle-yok-edilen-tarihi-meydan-deniz-doldurularak-geri-getirilemez_153731.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!