Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yapi.com.tr Sayfalarından 2012 Özeti

Yoğun bir gündemle geçirdiğimiz 2012 yılı sona erdi. Yapi.com.tr ekibi olarak 2013’ün ilk gününde, bu yıl yapi.com.tr sayfalarından en çok izlenen konuları ana başlıklarıyla anımsayalım istedik. Umut dolu ve sağlıklı bir yıl dileğiyle...

yapi.com.tr
  • Yapi.com.tr Sayfalarından 2012 Özeti
  • Yapi.com.tr Sayfalarından 2012 Özeti
  • Yapi.com.tr Sayfalarından 2012 Özeti
  • Yapi.com.tr Sayfalarından 2012 Özeti
  • Yapi.com.tr Sayfalarından 2012 Özeti
  • Yapi.com.tr Sayfalarından 2012 Özeti
  • Yapi.com.tr Sayfalarından 2012 Özeti
  • Yapi.com.tr Sayfalarından 2012 Özeti
  • Yapi.com.tr Sayfalarından 2012 Özeti
  • Yapi.com.tr Sayfalarından 2012 Özeti

Afet Yasası ve Kentsel Dönüşüm

Bu yıla damgasını vuran ve İstanbul başta olmak üzere pek çok şehrin yapısına etki edecek olan konu halk dilinde “Afet Yasası” olarak bilinen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” oldu.  Yürürlüğe girerken de tartışmalara neden olan yasa resmen kabul edilerek uygulamaya kondu. Bu kapsamda ilk yıkım törenlerle 5 Ekim günü İstanbul’da yapıldı.  Yasa uygulamaya yönelik pek çok soru işaretiyle icra edilirken başta ranta dayalı kentsel dönüşüm projelerinin önünü açacağı nedeniyle pek çok sivil inisiyatifin ve akademisyenlerin eleştirilerine maruz kaldı. Depreme dayanıklı yerleşimlerinin önünü açması beklenen yasa nedeniyle olumlu bir biçimde gündeme gelen konular ise inşaat atıklarının geri dönüşümü, yeniden kullanımı gibi konuların yanısıra yapılacak konutların enerji verimli yapılması için gerekli altyapının oluşturulmasına yönelik çalışmaların da konuşulmasına vesile oldu. İnşaat sektörü, müteahhitlik hizmetleri , yapı malzemesi üretimi  açısından ise afet yasası ile yaşanacak kentsel dönüşümün ekonomik anlamda olumlu etkilerinin de beraberinde gündeme gelmesi beklenirken ortaya çıkan riskli yapı stoğunun yıkılarak yeniden yapımı için gerekli finansman ve kaynak da sorun olarak belirdi.

Büyükşehir Yasası

İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen, 13 ilin büyükşehir olmasını ve 29 ilde İl Özel İdareleri’nin kapatılmasını öngören “5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu” 12 Kasım’da Belediyeler Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra, 5 Aralık’ta Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı.

Taksim Yayalaştırma Projesi, Haliç Metro Köprüsü ve Yenikapı projeleri +Kanal İstanbul

Bir başka önemli konu da “ulaşım” projeleri üzerinden kentsel mekâna, siluete, kültürel mirasa yapılan müdahalelerdi. İstanbul’a 3. Boğaz Köprüsü, Yenikapı yarışması, Haliç Metro köprüsü ve Taksim yayalaştırma projesi en çok tartışılan konuların başında geldi. İstanbul merkezli gibi görünen bu konular aslında kamusal alana yapılan müdahalelerin demokratik ve katılımcı bir yöntemle ele alınması ve bunun ülke genelinde yaygınlaşması açısından önem arz eden ancak ne yazık ki bugüne kadar gelen süreçte bu şekilde çözülemeyen sorunlara dönüştüler. Karar veriliş ve yapım süreçleri eleştiri toplayan bu projelerden yarışma yoluyla elde edilmesi düşünülen Yenikapı Transfer noktası bu anlamda ötekilerden ayrışsa da seçilen üç projeden hangisinin uygulanacağı yılsonuna geldiğimizde hala muğlaktı. Zaten denizin doldurulmasıyla üzerinde dev bir meydan yapılması planı (270.000 m2büyüklüğünde 800.000 kişilik bir miting alanı) da yarışma projesinin önüne geçti. Taksim Yayalaştırma Projesi pek çok sivil toplum örgütünün tepkisini çekerken en çok gündemi meşgul eden konulardan biri olmaya devam ediyor. Proje yalnızca ulaşım projesi olmasının ötesinde meydanın ve Gezi Park’ın kullanımıyla ilgili getirdiği önerilerle de eleştiri topluyor. Gezi Parkı’nda eski Taksim Topçu Kışlası’nın “tıpkı” yapımı bir AVM’nin inşası planlanıyor. UNESCO Dünya Miras Merkezi ve ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) ortak heyeti, Kasım ayında, inşaatı devam eden Haliç Metro Geçişi Köprü Projesi’ni incelemek için İstanbul’a geldi. Köprünün, başta Süleymaniye Camisi olmak üzere, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde kayıtlı olan Tarihi Yarımada’nın görüntüsünü bozduğu daha önceki komite raporlarında belirtilmişti.  Öte yandan 2011’de Çılgın Proje olarak Başbakan tarafından ortaya atılan Kanal İstanbul projesinin de uygulanmayacağına yönelik hiçbir işaret verilmedi 2012’de…

İstanbul’un 3. Havalimanı nerede?

Planlarda bulunmaması bir yana İstanbul’a yapılması öngörülen  3’üncü havalimanı için seçilen yer de tartışmalı konulardan biri oldu 2012’de.

İnönü Stadyumu Yıkılacak, İstanbul AKM restore ediliyor, Ankara AKM’nin geleceği meçhul…

2012 Mayıs ayının son haftasına girerken ‘Endüstriyel Miras’ kapsamında tescilli tarihi Şişli Likör Fabrikası ‘korunmak’ üzere tümüyle yıkılırken yıl boyu yıkılıp yıkılmayacağı gündemi meşgul eden İnönü Stadı’nın yıkımına ilişkin yılın son kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın''stat, mevcut yerinde yıkılıp yeniden yapılacak'' şeklinde oldu. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’un en önemli projelerinden olan AKM’nin -yıkılmadan- yenilenerek açılması 2012’de de gerçekleşemedi, umutlar 2013’e kaldı. Atatürk Orman Çiftliği arazileri parçalanarak satılırken Ankara AKM’de –resmi olarak duyurusu yapılmasa da- 2012’de yıkılmak istenen yapılar arasında yerini aldı.

Cami: “büyük, daha büyük, en büyük”

Kadıköy Göztepe’de 7 yıl önce mahkeme kararıyla yapımı durdurulan cami projesi, Danıştay’ın bozma kararının ardından İBB Meclisi’nde oy çokluğuyla yeniden kabul edildi. Taksim’e cami projesi de her yeni cami ile gündeme taşınırken Çamlıca Tepesi’ne yapılacak caminin hem elde ediliş biçimi hem de konumu ciddi tartışmalara yol açtı. Açılan yarışmada birinci proje seçilemezken 2 ikinciden bir tanesine karar verildi. Buna paralel olarak cami mimarisi de yıl boyunca yapılan sempozyumlar ve konferanslarda en popüler konu başlıklarından birini oluşturdu.

İnci Pastanesi Boşaltıldı: Beyoğlu’nun simgelerinden biri haline gelen İnci Pastanesi 7 Aralık’ta tahliye edildi. Sivil toplum kuruluşlarının ve halkın protestoları yankılanmaya devam ediyor. Beyoğlu İstiklâl Caddesi üzerinde, içinde tarihi Emek Sineması ile ünlü İnci Pastanesi’nin de bulunduğu Serkldoryan binası da, yerine yeni bir bina yapılmak üzere yıkılmayı bekliyor.

Maslak 1453: İlk önce reklam filmiyle büyük yankı uyandıran projeye meslek odalarından, sivil toplum kuruluşlarından itirazlar geldi. Tüm tartışmaların yankıları devam ederken proje alanında tasfiye devam ediyor.

TMMOB Yasa Taslağı: Meslek Odalarını bakanlığa bağlayan KHK; şimdi de hazırlanan bir torba yasa kapsamında TMMOB’nin ve bağlı odaların etkisizleştirilmesi ve Fikir ve Sanat Eserleri yasasının değiştirilmesi yolunda yeni girişimler söz konusu...

Enerji Verimli, Çevreci Yapılar ve Projeler

Yılın son günlerinde Koç Üniversitesi tarafından hazırlanan 'Türkiye'nin Enerji Verimliliği Haritası ve Hedefler' başlıklı raporda, akılcı politikalar ve teknolojik yeniliklerin değerlendirilmesiyle enerji verimliliğinde 2013-2023 döneminde en az yüzde 20'lik bir artışı elde etmenin mümkün olduğu belirtildi. Öte yandan ülke genelinde pek çok belediye çevreci yapı ve projelerini kamuoyuyla paylaştı. Bunun dışında sürdürülebilir kentler için daha çevreci ve ekonomik ulaşım konuları da ilgiyle izlenen konular arasında yer aldı. Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği 20-21 Şubat 2012 tarihlerinde düzenlediği "Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi"nde son halini 2012 sonunda alacağı belirtilen “Yeşil Konut Sertifika Sistemi”nin ön tanıtımını yaptı. Kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının katkılarıyla şekillendiği belirtilen sertifikanın 2013 yılının başlarında kamuoyuyla paylaşılacağını düşünüyoruz.

Öte yandan EPDK Güneş Enerjisi Başvurularını 2013'de Alacağını açıkladı. Binalarda 2011'de 750 Milyon Dolar Enerji Tasarrufu Sağlandı. Türkiye, Rüzgar Enerjisinde Avrupa'da İlk 10'a Girdi. Türkiye'nin İlk Biyogaz Tesisinin 2014 Yılında Faaliyete Geçeceği açıklandı.

Ayrıca…

Türk Firmaları 2012'de Dünya Genelinde 17,6 Milyar Dolarlık Proje Üstlendi.

2B Kanun Tasarısı Nisan ayında TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi

Mart ayında bir AVM inşaatında 11 İşçi Yanarak Öldü; 'İş Güvenliği' Yeniden Gündeme Geldi.

Türkiye MIPIM'de 2013 yılı ''Onur Ülkesi'' Seçildi

2012 yılına 1. İstanbul Tasarım Bienali damgasını vurdu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın iki buçuk yıllık hazırlanma sürecinin ardından hayata geçirdiği ilk Tasarım Bienali 2012 yılına damgasını vurdu.  Küratöryal sergilerde, 2 farklı mekanda 46 ülkeden 300'e yakın tasarımcı ve mimarın 100'ün üzerinde projesi yer aldı. 2 ay boyunca İstanbul'un farklı bölgelerine yayılan Akademi Programı, Atölye Çalışmaları Sergileri, Yaratıcı Film Kuşağı, Tasarım Yürüyüşleri, Seminer Programı ve Paralel Katılımcı etkinlikleri gerçekleştirildi. 

Kentsel Dönüşüm, Enerji verimliliği, inovasyon, kentsel tasarım konularının öne çıktığı pek çok etkinliğin düzenlendiği 2012’nin ardından yeni yılın, 2013’ün, ülkemizde mevcut kentlerin daha yaşanabilir, demokratik katılımla şekillenen, kaliteli mimarinin yer bulduğu, yeşil alanların talan edilmediği şehirlere dönüştürdüğü; daha canlı ve verimli bir yapı sektörünün önünü açacağı bir yıl olmasını diliyoruz… Sağlıkla ve mutlulukla…

http://www.yapi.com.tr/haberler/yapi-com-tr-sayfalarindan-2012-ozeti_103638.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!