Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

yapiveri.com'dan Sektör Gündemini Takip Eden Son Değerlendirmeler

Yapı profesyonelleri ve yapı sektörünü hedefleyen yatırımcıların özel danışmanı yapiveri.com, son dönem verilerini değerlendirdi. Portalin danışmanı ekonomist Barış Özus’un raporuna göre, inşaat sektörünün ekonomideki payının kriz öncesi seviyelere ulaştığı ve Türkiye’nin toplam hasıla değişiminde inşaat sektörünün özel ve kamusal bileşenlerinin

yapi.com.tr
yapiveri.com'dan Sektör Gündemini Takip Eden Son Değerlendirmeler

Uzman araştırma ekibi ile süregelen yurtiçi ve yurtdışı projeleri inceleyen, Türkiye ile beraber 45 ülkede inşaat sektöründeki yatırım olanaklarını ve güncel durumu verilerle ortaya koyan, geleceğe yönelik öngörüler yapılmasını kolaylaştıran yapiveri.com, yeni yatırımlar için yöneticilere veri ve kişiselleştirilmiş analiz imkanı sağlamaya devam ediyor. yapiveri.com’un ekonomi danışmalığını yürüten ekonomist Barış Özus, 2010 yılı performansının, 2011 yılında da ılımlı ve sürdürülebilir seviyelerde olacağı öngörüsüyle; 2011 yılı 1. çeyrek büyümesinin dönemsel bazda yüzde 5,1, 2011 yılı genelinde ise yaklaşık yüzde 4,8 olacağı öngörüsünde bulundu.

Özus, inşaat sektörünün gelişiminde kamu ve özel sektör bileşenlerinin katkılarıyla ilgili de aşağıdaki değerlendirmelerde bulundu:

“Kuşkusuz bir sektörün gelişimine ilişkin en önemli göstergelerden bir tanesi, belirli bir zaman kesitinde, sektör üretiminin ülke toplam hasılası içindeki payıdır. Bu çerçevede, 1998 sabit fiyatları ve harcama yöntemine göre hesaplanan gayri safi yurtiçi hasılamız (GSYİH) içindeki inşaat sektörü üretimi, sektörün değişim yönü ve hızına ilişkin önemli bir gösterge olacaktır.

Son yıllardaki en önemli gelişme, inşaat sektörünün GSYİH içindeki payının kriz döneminde yüzde 13 seviyelerine gerilediği, ancak 2010 yılı son çeyreği itibariyle yüzde 17 ile kriz öncesi seviyesine yeniden ulaştığıdır. Bu gelişimin büyük ölçüde özel sektör tarafından desteklendiği, devlet sektöründen gelen katkının ise özel sektöre kıyasla sınırlı kaldığı izlenmektedir.


Foto: Yapıveri.com’un Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul 2011’deki standı, sektör profesyonellerinin yoğun ilgisiyle karşılandı.

Rakamlar özel sektörün inşaat sektörü üzerindeki etkisini vurgularken, benzer bir analize GSYİH için ulaşmak doğru olmayacaktır. Zira 1998-2010 yılları arasında çeyrek bazda hazırlanmış veri seti üzerinden kurulan modelleme sonuçları, inşaat sektöründeki kamusal payın, GSYİH üzerindeki etkisini özel sektör etkisine oldukça yakın bulmaktadır. Modelleme sonuçlarına göre, inşaat sektörünün kamusal payında meydana gelen yüzde 1’lik değişim GSYİH üzerinde yüzde 0,41’lik değişime neden olurken, aynı oran özel sektör için yüzde 0,48’dir. Bu sonuç, inşaat sektöründeki kamusal payın özel sektöre göre kısıtlı olmasına karşın, kamusal yatırımın diğer sektörlere olan dolaylı ve dolaysız yayılmacı etkisinin önemine işaret etmektedir.

Bu sonucu destekleyen benzer bir analize, GSYİH’nın mevsimsel etkilerden arındırılmış dönemsel değişimini bileşenlerine ayırarak ulaşılabiliriz. İncelenen 10 çeyrek dönemde, GSYİH`da meydana gelen 100 birimlik değişimin ortalama 6,58’lik kısmı inşaat sektörü kamusal üretim değişimi ile açıklanırken, yaklaşık 7,12’lik kısmı özel sektör tarafından, 86,29’luk kısmı ise GSYİH’nın kendi iç dinamiklerindeki değişim ile açıklanmaktadır.

Sonuç olarak, yukarıdaki analizler inşaat sektörünün ekonomideki payının kriz öncesi seviyelere ulaştığını ve bu pozitif değişimin mutlak büyüklük olarak özel sektör tarafından desteklendiğini işaret etse de, uzun dönemi kapsayan veri seti, Türkiye’nin toplam hâsıla değişiminde inşaat sektörünün özel ve kamusal bileşenlerinin birbirine oldukça yakın etkileri olduğunu göstermektedir. Bu kapsamda, 2011 yılının genel seçim yılı olması sebebiyle, seçim öncesi inşaat sektöründe beklenen kamu yatırımlarındaki genişlemenin, sektör ve toplam hâsıla üzerindeki pozitif etkilerini 2011 yılı genelinde görmemiz şaşırtıcı olmayacaktır.”

yapiveri.com

Yapı profesyonelleri ve yapı sektörünü hedefleyen yatırımcılara özel danışmanlık hizmeti veren yapiveri.com portali, Türkiye ve Türk yapı sektörü için büyük önem taşıyan 45 yabancı ülkenin sektör verilerine ulaşım sağlıyor. yapiveri.com portali, kullanıcıya yapı sektörüne yönelik her türlü veriyi basit bir sorgulama tekniği ile analiz etme imkanı sunuyor.

ETİKETLER: ekonomi firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/yapiveri-comdan-sektor-gundemini-takip-eden-son-degerlendirmeler_87244.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!