Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yaşar Kemal Heykeli, Moloz Yığınları Arasında Kaldı

İstanbul Yenikapı Sahilyolu’nda 23 Mart’a kadar tamamlanması planlanan miting alanı içinde bulunan Yaşar Kemal heykelini belediyeye ait inşaat firmasının tahrip ettiği iddia edildi.

yapi.com.tr
Yaşar Kemal Heykeli, Moloz Yığınları Arasında Kaldı

1994 yılında Metin Yurdanur tarafından yapılan heykel, şantiyenin içinde korunmasız olarak bırakıldı. Heykelin etrafında moloz yığınları ve park edilmiş iş makineleri bulunuyor. Evrensel Gazetesi'nden Elif Gümüş ile Mina Ulubelen'in haberine göre, heykeli inşaatın tahribatından korumak için ise hiçbir önlem alınmamış durumda. Belediyeye ait inşaat firması, heykelin kaidesindeki taşlara zarar vermiş. Taşlardan bazıları parçalanmış, bazıları da düşmüş.

TYS heykeli inceledi

Türkiye Yazarlar Sendikasının (TYS), kurucusu olan Yaşar Kemal’in heykeline yapılan tahribat için TYS heykeli incelemeye gitti. TYS Genel Başkanı Mustafa Köz ve TYS yönetim kurulu üyeleri heykelde meydana gelen tahribata dikkat çekmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Heykelin önünde açıklama yapan Mustafa Köz “Bu sanata karşı saygısızlıktır. Mesele önemsememek, ağrımıza gidiyor. Burada Necip Fazıl olsa çöplüğün içine mi bırakacaklardı? Yönetimdeki adamın kafasının içine bakmak lazım” dedi. Heykelin inşaat molozlarının arasında bulunmasını eleştiren Köz, “Bize, Yaşar Kemal’e ya da Heykeltraşçılar Derneğine danışmaları lazımdı. Kendi kafalarına göre iş yapmamaları gerekiyor” diye konuştu. Hükümeti de eleştiren Köz “Yaşar Kemal heykelini böyle bir görüntüye mahkum bırakmak iktidarın 12 yıllık kültür-sanat algısını gösteriyor” dedi.

Yasak bölge mi burası?

Düzleştirmesi yapılan miting alanının etrafı belediye tarafından tel örgülerle çevrilmiş. Bu duruma tepkisini dile getiren TYS Genel Sekreteri Müslüm Çelik “Yasak bölge mi burası? Halkın olan yerler tel örgülerle çevriliyor. Belediyenin böyle bir şey yapmaya hakkı yok” diyerek sitemini dile getirdi. Çelik alanın tel örgülerle çevrilmesinin oto sansüre sebep olduğunu söyledi. Yazar ve şair olan Hakkı Zariç ise “Ben bu durumu ideolojik olarak değerlendiriyorum. Bu tahribata izin vermek sanata önem vermediklerini gösteriyor” dedi. Zariç aynı zamanda belediyeyi aradıklarını söyleyerek “23 Mart mitingine kadar heykelin etrafını düzenleyeceklermiş. O zamana kadar Yaşar Kemal heykeli mahkumiyet altında” diye konuştu.

Açıklamanın ardından inşaatı gerçekleştiren şantiye şefiyle görüşmek isteyen TYS üyeleri yanıt alamadıklarından dolayı belediyeye yazılı başvuru yapacaklarını dile getirdi. Heykelin durumunun takipçisi olacaklarını da belirttiler.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yasar-kemal-heykeli-moloz-yiginlari-arasinda-kaldi_118278.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!