Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yeni Başbakanlık Binası Bir Ay Sonra Hazır!

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde inşa edilen başbakanlık yerleşkesinin yapımı eylül ayı sonunda tamamlanıyor.

yapi.com.tr
Yeni Başbakanlık Binası Bir Ay Sonra Hazır!

Vatan Gazetesi'nden Çağdaş Ulus'un haberine göre, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde yapımı devam eden başbakanlık yeni hizmet binasının yüzde 90’lık kısmı tamamlandı. Eylül ayı sonunda bitmesi planlanan kampüsün yapımı, Kalkınma Bakanlığı bütçesinde yer alan Yatırımları Hızlandırma Ödeneği’nden karşılandı. Üç bloktan oluşacak olan yerleşke yaklaşık 150 bin metrekarelik alana yayılacak. Yerleşkede bir helikopter pisti de yer alacak.

TOKİ’nin 2012 yılında ilk kazmayı vurduğu bina yüksek güvenlikli inşa edildi. Üç kat olarak inşa edilen binada odaların yüksekliği ise 4-5 metre. Projesini TOKİ’nin yürüttüğü bina, Selçuklu mimarisi ağırlıklı inşa edildi. Son teknolojinin kullanıldığı binada beyaz ve krem tonlarında doğal yerel taşlar kullanıldı.

‘Harekat Merkezi’ var

Altında Pentagon modeli Harekat Merkezi’nin yer aldığı kampus, yüksek güvenlik açısından tüm özellikleri taşıyor. Doğal afetlerde kriz merkezi, kimyasal, biyolojik, nükleer ve siber saldırılarda Hükümet Harekat Merkezi olarak kullanılacak yapı bomba, füze gibi balistik silahlara, kimyasal ve nükleer saldırılara karşı korunaklı. Uydu dahil her türlü haberleşme olanağına, kriptolu telefonlara sahip olan yapının duvarlarında her türlü dinlemeye ve takibe karşı ses ve elektromanyetik yalıtım yapıldı. Harekât Merkezi çelik destekli özel betondan yapıldı.

Güneş enerjisi

Kampuste Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER), cami, kreş, matbaa, lojman gibi yapılar da bulunuyor. Kampus Ankara’nın her tarafından görülüyor. Ana başbakanlık binasının yanında arşiv, kapalı otopark ve diğer birimler için de iki ayrı yapı bulunuyor. Binaların çoğu bölümünün aydınlatması güneş enerjisiyle sağlanacak. Bina faaliyete geçtikten sonra atık sular da değerlendirilecek. Biriktirilen yağmur suları çimlerin ve yeşil alanların sulanmasında kullanılacak. Binaya kurulan vantilasyon sistemi içeriye özel bir havalandırma sağlayacak.

‘Başbakanın yerine oturacak halimiz yok’

Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu: “Yaklaşık 11.5 yıldır kullandığım yer, Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmıyor. Törenleri, caddede, sokakta yapıyoruz, düşünebiliyor musunuz? Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışan, güzel bir bina yapılması öteden beri hayalimdi benim. Ankara Selçuklu izlerinin bulunduğu bir şehir. Ama bizim Osmanlı boyutumuz da var. Ayrıca hâlihazırda da modern dünyanın aktif bir üyesiyiz. Mimari açıdan tüm bu özellikleri taşıyacak, Başbakanlığın tüm birimlerini de bünyesinde barındıracak bir bina yapılması gerekiyordu.” Erdoğan, “Size de bir yer var mı? Orada kalacak mısınız?” sorusuna ise, ”Cumhurbaşkanı olursam, başbakanın yetkilerini elinden almak sözkonusu olamaz. Herhalde başbakanın yerine oturacak halimiz yok. Zaman zaman oturur, konuşuruz. Öyle götürürüz” diye yanıt vermişti.

Yeni başbakanlık kampüsündeki yapılarda Selçuklu dönemi mimarisinin izleri dikkat çekiyor. Yaklaşık 700 milyon lira harcanan binada artık son rötuşlar yapılıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yeni-basbakanlik-binasi-bir-ay-sonra-hazir_124000.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!