Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yeni Evde ‘Cayarım’ Krizi Çıktı!

Konut alana 14 günde cayma hakkı getirilmesi sonrası bazı tüketicilerin son dakikada bu şartı ‘indirim’ kozu olarak kullandığı ortaya çıktı. İnşaat sektörü maliyet riskine dikkat çekti.

yapı.com.tr
Yeni Evde ‘Cayarım’ Krizi Çıktı!

28 Mayıs’ta uygulaması başlayan Tüketiciyi Koruma Kanunu’yla gelen yeni uygulamaların bazı sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı hamit demir, özellikle cayma hakkının suistimallere yol açtığını ifade etti.

Milliyet'ten Yavuz Karaman'ın haberine göre, Hamit Demir, yeni düzenlemelerin inşaat sektörü açısından bazı olumsuzluklar yarattığını anlatarak, noter satışının zorunlu tutulması ve 14 günde cayma hakkı verilmesinin bazı kötü niyetli kişiler tarafından suiistimal edildiğini söyledi.

Noter masrafı uçtu...

Noterden satışların zorunlu tutulması ve harçların yüksekliği nedeniyle satışların iptal edildiğini dile getiren Demir,  şunları söyledi:

“400-500 bin liralık dairelerin noter masrafları 8 bin lirayı bulabiliyor. Bu maliyeti inşaat firması karşılasa da aslında alıcıya ait. Bu da tüketicilere ekstra maliyet getirdiği için satışların iptal olmasına neden oluyor. Ya da bu maliyetten kurtulmak için senetli satışa yöneliyor.”

Hamit Demir, uygulamayla ilgili fiili süreçte sıkıntılar olduğunun altını çizerek, “Biz satış yapıyoruz ama bunu sonlandıramıyoruz. Sözleşmeler netleşmedi. Evraklar noter ile bizim aramızda gidip geliyor. Kanun çıktı ama altı dolmadı” diye konuştu. 

‘Biraz daha indirim yap...’

Demir, yasanın bir başka olumsuz etkisinin ise 14 gün cayma hakkının kötü niyetli olarak kullanılmasını göstererek, noterde sözleşmesi yapılan konut için kredi başvurusu yapıldığını ve onay çıktıktan sonra 14 gün içinde alıcıya cayma hakkının tanındığını ifade etti..

Bazı alıcıların cayma hakkını art niyetli olarak kullanmak istediğini vurgulayan Demir, “Bazı kötü niyetliler 14 gün dolmadan geliyor ‘ben cayarım, bana biraz daha indirim yap’ diyor. Alıcının cayması demek noter ve kredi masraflarının tamamının müteahhide kalması demek. Alıcı 15-20 bin lirayı bulan bu masrafı bildiği için müteahhitten son dakikada ekstra indirim istiyor” diye konuştu.

‘Kayıt dışılık arttı’ iddiası

Hamit Demir, sektörde kayıt dışılığın ve haksız rekabetin ortadan kalkması için bazı düzenlemeler yapılması konusunda kendilerinin de talepkar olduğunu anlatarak, ancak yeni düzenlemenin kayıt dışılığı ortadan kaldırmak yerine daha çok teşvik ettiğini dile getirdi.

Hamit Demir, konut alımına getirilen ekstra maliyetler nedeniyle satışların kayıt dışılığına kayabileceğini belirterek, önümüzdeki dönemde merdiven altı üretim yapan müteahhitlerden yapılan alımlar nedeniyle çok daha fazla mağduriyetler olabileceğini söyledi.

‘Garantörlük sistemi olsun’

Hamit Demir, uygulamanın olumsuzluklarının giderilmesi için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayarak, kat irtifa kurulan ve ruhsatı olan projelerin satışına onay verilmesinin sorunu ortadan kaldıracağını söyledi. Bu şartlara uymayanların cezalandırılmasıyla sistemin kalıcı hale getirilebileceğini anlatan Demir, ayrıca bankaların garantörlük sisteminin devreye alınabileceğini kaydetti. 

Ev alanlara ekstra maliyet

Hamit Demir, gayrimenkulün yeni uygulamalarla cazibesini kaybetme tehlikesi yaşadığını vurgulayarak, konut bedelinin yüzde 20’ye yakın ekstra giderlere harcama yapıldığını söyledi. Demir, konuyla ilgili olarak şu örneği verdi:

“300 bin liralık bir ev alan vatandaş yüzde 18 KDV verirse 44 bin lira daha ödeyecek. Bu evin noter masrafı 6 bin lira olacak. Alım satım vergisi de 6 bin lirayı buluyor. Kredi için dosya masrafı 1000 lira. Toplamda 57 bin lira daha ödeme yapılıyor. Evin fiyatı geliyor 357 bin liraya. Bu da vatandaşı oldukça zorluyor.”

Yönetmelik yolda...

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, düzenlemenin tüketicilere koşulsuz olarak 14 günde cayma hakkı tanıdığını belirterek, ne yazık ki bu tür suiistimallerin oluştuğunu söyledi. Kiraz, kanunla ilgili yeni düzenlemenin geleceğini belirterek, kanunun şirketlere yapılan satışlarda geçerli olmadığını dile getirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yeni-evde-cayarim-krizi-cikti_122123.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!